PÅ FD: Tog Obolo till AIK – lägger ner scouting mot allsvenska klubbar

Norske agenten och scouten Terje Liveröd har tidigare tagit flera sydamerikanska spelare till allsvenskan. Nu har han lagt ned scouting mot klubbar i Norge och Svrige.
– Det är svårt att få någon spelare därifrån att vilja komma till Norge eller Sverige, säger Liveröd till FotbollDirekt.se.

Terje Liveröd har tidigare tagit flera sydamerikanska spelare till Norge och Sverige, bland andra Sebastian Eguren och Ivan Obolo. I fjol tog han uruguayanska försvararen Felipe Carvalho till Malmö FF, men nu tror han inte längre på att flytta spelare till Norge och Sverige. Det är omöjligt, säger han – åtminstone vad gäller att flytta hyggligt etablerade sydamerikanska spelare.

– Det är ett beslut som växt fram det senaste året. Sverige och Norge tappar allt mer ekonomiskt. Det börjar bli mer och mer så när man frågar spelare, det är inte intressant för dem, säger Liveröd till FotbollDirekt.se.

– Jag känner både norsk och svensk fotboll ganska väl. Och samtidigt ser jag och upplever hur fotbollen är och utvecklas i andra delar av världen. Och det jag ser är att den svenska och framför allt den norska fotbollen har blivit akterseglad – på nästan alla plan. Det var inga svenska eller norska lag med i Europacupspelet, landslagen är på en låg nivå på Fifa-rankingen. Det är inga utländska spelare med klass eller hög nivå i de egna ligorna, och det utvecklas för få – i stort sett inga – spelare som når internationell toppklass.

Liveröd tror att svensk och norsk fotboll kommer tappa än mer mark jämfört med andra länder. Framför allt på grund av att man inte kan hävda sig lönemässigt, säger han.

– Lönenivån i den svenska och norska ligan är i dag så låg att bara tredje klassens spelare vill spela där; spelare från Island, Färöarna, Lettland. Detta är ett faktum. De bra spelarna går till andra ställen än Norge eller Sverige. Till och med Danmark betalar mycket mer, inte minst i och med deras artistskatt, säger Liveröd, som menar på att lönerna är bättre i samtliga sydamerikanska länder.

– En spelare jag hade som 18-åring i Norge för ett antal år sedan, han spelar i dag i MLS och tjänar 27 000 dollar (närmare 250 000 kronor) netto i månaden. En annan, Guastavino, som var bäst betald i Norge då man betalade som bäst där, han tjänar i dag mer i Peru. 250-260 000 dollar netto om året – nästan 2,5 miljoner svenska kronor. Det motsvarar väl runt 5 miljoner svenska kronor brutto om året. I Chile betalar de största klubbarna upp till till 30 000 dollar netto i månaden, och de små klubbarna 7 000 dollar netto i månaden (65 000 kronor). Det är alltså löner efter skatt. Alla länder i Sydamerika betalar bättre.

Men även andra länder, som inte ses som några vidare fotbollsnationer, betalar bättre säger han.

– Japan, Kina… till och med Australien, Malaysia och Indien… alla har högre lönenivåer än Sverige och Norge. Om bra spelare inte kan nå toppligorna så går de numera ofta till sådana här länder.

– Lönenivån är så låg att man har tappat all konkurrenskraft vad gäller att kunna hämta bra utländska spelare. Samtidigt är klubbarna ofta amatörmässigt drivna med små resurser, inte minst vad gäller scoutingverksamhet – som är helt nödvändig i och med att man inte kan hämta etablerade spelare.

Vad gäller talangutveckling anser Liveröd att man är för rädd för elitsatsning på barn- och ungdomsnivå. Något som han menar gör att vi inte får fram lika många bra spelare.

– Det finns självklart flera orsaker, men det största problemet är den norsk/svenska “socialdemokratiska” mentaliteten där det inte är tillåtet att toppa med unga spelare, där alla ska vara med, där ingen ska vinna, där all skal vara lika… de här principerna kan fungera bra generellt, men inte i fotboll.

– Jag jobbade mot Schalke 04 i nio år; där toppar man från början, från sex års ålder. Det samma är mer eller mindre fallet i alla bra fotbollsländer. Där de stora klubbarna som utvecklar de bästa spelarna, har ett lag per ålderskategori. Alla ska få spela fotboll, men inte alla i samma klubb. Det ska inte vara Djurgårdens uppgift att vara breddklubb – där ska bara de bästa spela. Andra klubbar i Stockholm ska ta sig an breddansvaret.

Liveröd säger att det bara finns två vägar att gå för klubbarna i Sverige och Norge för att bli mer konkurrenskraftiga.

– Antingen utveckla egna spelare. Något de inte kommer klara med den mentalitet som råder idag. Eller att hitta duktiga spelare som inte har slagit igenom. Det är dock inte möjligt så som de norska och svenska klubbarna är organiserade, de har ingen reell scoutingorganisation.

– I dag hade det varit alldeles omöjligt att hämta en etablerad spelare som Ivan Obolo till allsvenskan. Den enda möjligheten de har är att hämta reservlagsspelare, men det bygger på att de har en seriös organisation och satsar, säger Liveröd, som nu koncentrerar sig mer på att scouta spelare från olika länder i Sydamerika och flytta dem där.

– Just nu är jag i Chlie och det kan vara aktuellt att ta några spelare från Uruguay dit.

Han ser bara två klubbar med potential i våra två länder.

– Det är bara Rosenborg och Malmö FF som har någon reell chans, som har resurser. Men då måste de investera rätt. De kommer inte kvala in i Europa eller hävda sig där med bara svenska, norska, isländska spelare. Ingen chans, de är helt enkelt för dåliga. Rosenborg vann den norska ligan med nästan 20 poäng, och gjorde det med nästan bara skandinaviska spelare. Men åkte ur Europa League mot trean i österrikiska ligan. Jag är rädd för att det kommer fortsätta vara så.

MISSA INTE!

Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: