PÅ FD: Utreder VAR – kan införas i allsvenskan 2020

VAR fick stor uppmärksamhet under sommarens VM-slutspel. Nu ska Sef utreda frågan åt klubbarna i allsvenskan och superettan. Liksom ett system för att bestraffa filmningar.
– Bägge de här frågorna har diskuterats och det var stor enighet bland klubbarna om att vi bör utvärdera dem, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Sef höll medlemsmöte under gårdagen och två större beslut togs. Bland annat frågan om VAR, videodomare, som ju fick ett stort medialt genomslag under VM-slutspelet i somras.

Allt fler ligor inför VAR, men även om systemet blir allt mer utbrett så är det inte bindande på något sätt. Klubbarna i Sef ihop med SvFF äger själva frågan om det ska införas i allsvenskan och superettan eller inte.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist berättar att klubbarna tagit beslut om att utreda VAR.

–  Det stämmer att vi hade en diskussion om VAR. Klubbarna har bett oss göra en utvärdering och ta fram ett underlag för ett beslut. Det finns alltså inget beslut taget om att införa VAR, men heller inget beslut om att vi inte ska ha det, säger Enquist. Vi behöver ett genomarbetat underlag först.

– Vi kommer prata både med förbundet och även European Leagues, (europeiska ligornas intresseorganisation), som har bra kontakter. Sedan kommer vi se över vad det isåfall skulle innebära kostnadsmässigt, om vi kan göra det här med vår egen tekniska plattform eller behöver nya lösningar. VAR är inget som nödvändigtvis behöver köpas in utifrån utan det kan vara så att vi kan lösa det själva.

– Vi ska förutsättningslöst ta in all information vi kan, sedan får klubbarna ta ställning. Svaret kan också bli att de säger nej av ideologiska skäl snarare än av kostnadsskäl vad gäller tekniken. Frågan är öppen.

Vad är tidsramen för en sådan utvärdering?

– Först ska vi samla in fakta, sedan prata med klubbarna. Det är en ganska lång resa fram till beslut. Det tidigaste som är realistiskt är att vi har ett underlag till medlemsmötet i januari 2019. Det kan ju bli stopp där redan, men om det nu klubbas igenom så är min bedömning att det inte troligt att det införs 2019, utan snarare 2020.

Utöver diskussioner om VAR så togs också frågan om filmningar upp. Danska ligan har med start den här säsongen ett system med videogranskare som ska titta extra på filmningar. De filmningar som missats av domaren kan sedan tas upp hos danska motsvarigheten till disciplinnämnden, och avstängningar kan delas ut av nämnden i efterhand.

Ett annat system finns i England, där man förra säsongen för första gången bestraffade en filmande Premier League-spelare i efterhand.

– Frågan om filmningar kom upp till diskussion och det var stor enighet bland klubbarna att vi ska titta över det och göra en utvärdering där också.

Slås utvärderingarna ihop eller handlar det om två utvärderingar?

– Det blir två separata utvärderingar, de behöver inte tas ihop. Det kan sluta med att klubbarna vill införa en av de här sakerna, båda eller ingen av dem.

Samma fråga där, vad är tidsramen?

– Jag skulle säga att det är ungefär samma tidsram. Några av de ligor vi kommer vända oss till, England och Danmark, de har haft sådana här system en kort tid, och vi känner att vi vill ha ett så bra underlag som möjligt. Det skulle teoretiskt kunna vara på plats för beslut snabbare än med VAR. Men jag tror inte att vi har något klart till säsongen 2019, om det blir ett ja.

Att frågan om filmningar tas upp på ett Sef-möte har inte bara med andra ligors nya grepp i frågan att göra.

– Grunden till att det togs upp är delvis diskussioner som uppstod under VM-slutspelet. Det blir ju ganska uppmärksammat det som händer i ett VM, och vi följer ju också diskussionen som blev i bl a sociala medier kring filmningar.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: