Polisen försvarar sig efter cupfinalkaos
Djurgården-supportrar anmäler polisen för övervåld efter cupfinalen. Och anmälningar mot polisen är vanliga vid större matcher.
– Min erfarenhet är att det brukar handla om mellan 20 och 100 JO-anmälningar per högriskmatch som JO skickar till oss, säger Håkan Roswall, chefsåklagare vid Riksenheten i Stockholm till TT.
Många har reagerat starkt på händelserna efter cupfinalen mellan Djurgården och IFK Göteborg – inte det som hände inne på Friends Arena, utan efteråt när supportrarna skulle hem efter matchen. Djurgårdens supportrar har anmält polisen, och det är alls ingen ovanlig händelse att polisen anmäls.
– Min erfarenhet är att det brukar handla om mellan 20 och 100 JO-anmälningar per högriskmatch som JO skickar till oss, säger Håkan Roswall, chefsåklagare vid Riksenheten i Stockholm till TT.
– Sedan får vi också 20 till 40 anmälningar mot poliser.
Sedan 2005 ska polisen använda en förebyggande taktik vid uppdrag kring stora folksamlingar, något som gör siffrorna mer anmärkningsvärda. Man ska prata med människor för att på så sätt skapa lugn. Men de ska också se vilka som gör fel och inte – urskilja vilka man ska underlätta för.
– Den bygger på att vi använder oss av konfliktreducerande principer som ska underlätta för människor. Vi ska hjälpa personer att på ett tryggt sätt bevista arrangemanget, säger poliskommissarien Mikael Berkesand som också arbetar som insatschef.
Men i situationer där det är stökigt och stämningen är våldsam så blir det svårare att urskilja vilka som inte är ute efter att bråka, säger Berkesand.
– Blir man livrädd smalnar seendet. Urskiljningsförmågan blir sämre. Det är en mänsklig stressreaktion som gör att man får svårare att titta brett.
Så förklarar också Berkesand det som hände efter cupfinalen på Friends Arena den 26 maj.
Efter det som hände på innerplan, där IFK Göteborgs supportrar tog sig över planen till Djurgårdsklacken så satsade polisen på att hålla djurgårdarna från att själva komma in på planen. Det skapade en aggression och ledde till upplopp vid entréerna, säger han.
– Poliser hamnade i en nödvärnssituation där de fick freda sig för att inte bli svårt skadade.
– Vi lyckades tillföra resurser och få bort supportrarna. Trots det fick vi mellan tio och tjugo arbetsskadeanmälningar där poliser blev utsatta för kraftigt våld. Bland annat kastade supportrarna staket, stenar, stolar.
Men det blev alltså också en rad anmälningar mot polisen – bland annat för övervåld med slag, sparkar och pepparsprej men också för att poliser dolde sina ID-nummer på hjälmarna.
– Jag har inte sett stillbilder eller var på den konkreta platsen, så jag kan inte kommentera det. Utredningen får visa vad som har hänt, säger Berkesand.
Den här artikeln handlar om: