Premiär för ny Hammarby-film: “Underbart att gå in på den där läktaren”

“Mange” på gatan, musikern David Ritschard, nyanlände Ahmad och Kanadas ambassadör.
Det är några av de Hammarby-supportrar som följs i den nya dokumentärfilmen “Gröna Linjen”.
– Det är ingen alternativgrej att vara fotbollssupporter längre, säger regissören Andreas Bjunér till FotbollDirekt.

Video

Bäst fans i Allsvenskan enligt spelarna

Fredag den 25 april är det äntligen dags. Då premiärvisas den nya dokumentärfilmen “Gröna Linjen”, som skildrar flera olika Hammarby-supportrars vardag, för allmänheten.

För regissören Andreas Bjunér är det en spänd dag, men han var mer nervös när filmen premiärvisades för spelarna i Hammarbys herr- och damlag i slutet av mars. 

– Det blir lite som jag kan tänka mig att spelarna känner inför en match, bara det att man inte kan göra så mycket – man är klar med sitt. Jag kan inte gå in där på planen och påverka något, utan filmen rullar som den är gjord på gott och ont, säger han till FotbollDirekt. 

Filmen skildrar livet i de södra förorterna till Stockholm. Den följer människor från alla olika samhällsskikt, bakgrunder, religioner och åldrar. Det som förenar dem är kärleken till “Bajen”.

– Vi har gjort en typ av supporterskildring där vi har letat upp olika individer med olika bakgrunder som sitter på fotbollsläktaren, det som egentligen är den stora majoriteten på fotbollsläktare. Sen har vi följt dem i deras vardag för att visa på den brokighet som finns bland fotbollsfans.

”Våra röster betyder lika mycket”

I filmen följer Bjunér bland annat hemlöse “Mange” och hans liv på gatan, Ahmad som har flytt från Syrien, Kanadas ambassadör Jason LaTorre och musikern David Ritschard.  

– Alla de här lever ju i helt olika bubblor utanför läktaren, men när de väl kliver in där på fotbollsläktaren och har Hammarbytröjor så är det ingen som kan urskilja vem som är vem eller vad de pysslar med vid sidan om. Det spelar ingen roll heller – där umgås vi över gränserna. Samma passion. Våra röster betyder lika mycket, säger han och fortsätter:
– Det blir ett kollektiv istället för en individ. Samhället är väldigt fokuserat på individen idag, så det är fint att vi har kvar de här kollektiva platserna också.

Tillsammans med hans team har Bjunér följt Hammarby-supportrarna i totalt tre fotbollssäsonger.

– De blir en stor del av ens liv, berättar regisören.

Men skapandet av filmen har inte bara varit en dans på rosor. Andreas Bjunér berättar att under skapandeprocessen på fyra och ett halvt år har han kunnat ta ut en ersättning under

– Det är jättesvårt med just finansiering. Filmer är dyrt. Hade vi inte fått mycket stöd genom crowdfunding, och även ett stöd från Svenska filminstitutet, hade det aldrig gått av ro det här är hamn.

Hur stor del av crowdfundingen har kommit från Hammarby-supportrar?
– Jag skulle säga att det är 95 procent supportrar.

Kärleken till Hammarby

Bjunér har en lång historia tillsammans med “Bajen”. Redan som barn gick han och hans pappa på gamla Söderstadion för att se grönvitt spela fotboll – och sedan var han fast. 

– Det jag redan fascinerades av redan som barn var att jag tyckte att det var så underbart att gå in på den där läktaren. Det kändes som om alla gränser suddades ut. Man kunde få en kram av en främling efter ett mål och jag tyckte att det var väldigt befriande i ett ganska fyrkantigt samhälle. Den delen har följt med mig och jag tycker att det har blivit ännu brokigare på läktarna med tiden. Det är fler kvinnor idag. Det är fler människor med olika bakgrunder. Det är ingen alternativgrej att vara fotbollssupporter längre, säger han och fortsätter:

Foto: Bildbyrån.

– Jag har verkligen känt att samhället går lite åt fel håll. Det har blivit så jäkla individuellt och med fokus på individen. Det skrivs ganska mycket negativt om fotbollssupportrar och jag tror att bilden hos gemene man är ganska negativ kring supportrar. Därför har det varit viktigt för mig att även kunna lyfta de här sidorna; vad den här gemenskapen faktiskt kan göra. Den suddar inte bara ut gränser mellan folk utan det öppnar också dörrar, man träffar nya människor, hittar nya vänner, hittar gemenskap i ett sammanhang.

”Genier”

Årets säsong har börjat bra i Hammarby-led. Inför den sjätte omgången av allsvenskan placerar sig ”Bajen” på en andraplats, en poäng bakom ärkerivalen AIK i serieledning, och till sommaren väntar spel i Europa efter en succéhöst i fjol.

– Jag kan inte säga att jag är överraskad för jag tyckte att man såg redan i höstas att det är något stort på gång, och att Kim Hellberg och David Selini har gjort underverk med vårt trupp. Det är en bra trupp, men hur de får det att fungera – ja, de måste vara genier, avslutar Bjunér.

För Hammarby väntar en bortamatch mot BK Häcken under söndagen. Matchen sparkas igång klockan 14:00.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: