Premier League sneglar mot svensk talangutveckling
Totalt har 90 spelare blivit uttagna till något P-landslag under det här året. Åtta av dessa spelare tillhör en klubb utomlands. Johan Hammar (Everton), Victor Nilsson Lindelöf (Benfica), Kristoffer Olsson (Arsenal), Muamer Tankovic (Fulham) och Filip Pivkovski (Novara) har representerat P19 medan Joakim Olausson (Atalanta) har spelat i P18 och Ali Suljic och Isak Ssewankambo (båda Chelsea) varit i P17.
Men var är egentligen fotbollsutbildningen bäst?
Liverpools 18-årige ytter Kristoffer Peterson berättar om sin erfarenhet av 2,5 år i det engelska storlagets ungdomsakademi.
– Min utbildning har varit väldigt bra här. Det är extraträning och möte varje dag om hur man kunde gjort saker bättre. Jag tror inte att det händer i Sverige. Att man får en videoanalys fem minuter efter träning som 16-åring har jag aldrig hört talas om, säger han till FotbollDirekt.se.
– Jag är bara 18 år. Man slår igenom i olika åldrar och jag säger inte att det är klart att jag kommer lyckas, men jag ska ge mig själv en ärlig chans till att göra det. Det är väldigt individuellt vad som passar bäst för en.
Johan Hammar, mittback i Everton, håller med.
– Det är helt olika resurser. Vi har en försvarstränare, en mittfältstränare, en anfallstränare och träningen är mycket mer specialiserad och individualiserad än i Sverige. Visst, när man kommer upp i a-lag i Sverige är det likadant, men det är inte alls likadant på ungdomssidan, säger Hammar till FotbollDirekt.se.
– Sen är det mer träning utomlands, mer gym och snabbhet. I Everton tränar vi två pass måndag, två pass tisdag, två torsdag och ett fredag, plus match. I akademin tränar man stenhårt för att bli så bra som man kan bli, sen när man kommer upp i U21 så börjar man finslipa detaljer.
Malmö FF:s sportchef Per Ågren anser att det är högst individuellt vad som är bäst, trots att flera ungdomsspelare har svårt att tänka i de banorna när europeiska storklubbar knackar på dörren.
– Svensk ungdomsfotboll är ju bra. Om du pratar med internationella lag så är svenska spelare som kommer ut väldigt högt rankade sett till hur välutbildade/skolade de är och hur lätta de är att ha att göra med. Sen kanske de inte alltid kan mäta sig i talang med sydeuropeiska spelare, men vi gör många saker väldigt bra här i Sverige, säger Ågren till FotbollDirekt.se.
– Ska man gå till Liverpool eller Manchester eller så så finns det ju också en skolgång att ta hänsyn till, gör vi det på ett bra sätt hemma i Sverige så kan vi skapa en tryggare och minst lika bra miljö att utvecklas i.
Ågren berättar också att det finns intresse från Premier League för att få se hur svenska klubbar arbetar.
– Att en sådan stor liga som Premier League har varit i kontakt med Stefan Lundin, sportdirektör hos Svensk Elitfotboll (Sef) och lämnat förfrågningar om någon form av utbyte är förstås ett kvitto på att vi gör bra saker. Intresserat för hur svenska metoder inom ungdomsfotbollen ser ut är stort och fler och fler engelska lag börjar inse att de måste ta det vidare för att utvecklas mer. De måste snäppa upp sin ungdomsverksamhet och vara mer självförsörjande än vad fallet är i dag.
Den här artikeln handlar om: