Protokollen som ska rädda allsvensk fotboll i detalj – möte under fredagen

SEF och SvFF har länge försökt boka in ett möte med Folkhälsomyndigheten – imorgon äger det rum. För FotbollDirekt utvecklar SEF:s sportchef Svante Samuelsson tankarna kring de två protokoll som de hoppas ska garantera allsvensk spel i juni.
– Vi minimerar alla moment innan och efter match som innebär att personer är nära varandra, säger Svante Samuelsson till FotbollDirekt.

Svenska Fotbollsförbundet, tillsammans med Svensk Elitfotboll (SEF), har under några veckors tid arbetat för att få till ett möte med Folkhälsomyndigheten. Detta för att planera för en allsvensk omstart och presentera det medicinska protokoll som SEF tagit fram med förhoppningen att kunna övertyga FHM om att godkänna elitfotbollsmatcher igen.

Så sent som igår berättade SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson för FotbollDirekt att man fortfarande väntade på en lucka i Folkhälsomyndighetens fullbelagda kalender.
– Tillsammans med fotbollsförbundet så har vi kontakt med vi har inte lyckats hitta något datum ännu. Deras almanacka styr när vi kan träffas.

Men nu uppger Expressen att ett genombrott skett och att ett möte kommer äga rum på fredagen klockan 10.00. Svante Samuelsson kommer representera SEF och presentera det medicinska protokoll som arbetats fram.
– Det är två protokoll och de utgår egentligen från ett träningsprotokoll. Det vill säga hur vi bedriver vår verksamhet under de normala träningsveckorna på våra träningsanläggningar. Det ska ske under överseende av klubbläkare och man måste vara symtomfri för att få träna. Sedan hanterar vi då själva träningarna, lokalerna och materialet på ett speciellt sätt, säger Svante Samuelsson till FotbollDirekt.

Nästa steg är själva matchandet. Målet är fortfarande att allsvenskan ska komma igång den 14 juni, om än i en mycket avskalad version. Innan det vill SEF gärna att svenska cupen och träningsmatcher ska kunna spelas.
– När det blir aktuellt med matcher säkerställer vi att de som åker och spelar är personer som varit i den här kontrollerade miljön och som när de kliver på bussen eller hoppar in i sin bil ska vara symtomfria och under bevakning av klubbläkaren. När de väl kommer till stadion så är den avstängd långt innan matchen börjar och vi minimerar alla moment innan och efter match som innebär att personer är nära varandra, säger Svante Samuelsson och fortsätter:
– Vi försöker skala ner det till att spela 2x45 minuter fotboll mellan två lag som är garanterat symtomfria, så det är väl basen i tänket.

Vad blir den stora utmaningen när ni ska presentera det här för Folkhälsomyndigheten?
– Utmaningen blir att få acceptans för att elitfotbollen, under de här kontrollerade formerna, ska ges möjligheten att börja spela träningsmatcher i ett första skede och sedan tävlingsmatcher utan publik och så vidare.

Simon Tengberg - Mathias Lühr - Patrick Ekwall 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: