Reagerar på Tegnells ”sportbarsnoja”
– Har svårt förstå bilden av fotbollssupportrar som en slags massa som inte kan göra någon form av egen riskanalys, säger Ola Thews, vice ordförande i Allmänna Supporterklubben, till FotbollDirekt.se.
Det blir allt mer tillspetsat kring den allsvenska premiären. I dagarna har opinionen växt och högt uppsatta politiker har gett sig in i diskussionen, som i går när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni dök upp i debatten och krävde allsvensk start.
Och nu har också Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten lovat komma med ett tydligt besked. I nästa vecka väntas fotbollen få veta mer om när den kan få börja.
När det väl blir av så blir det inför tomma läktare och där ser Tegnell och FHM det stora hindret: När det blir matcher inför tomma läktare så kommer supportrar samlas på andra platser på stan; sportbarer och restauranger.
Stor risk för smittspridning om så blir fallet givetvis.
Men hur stor är egentligen risken att så blir fallet? Blir det stora folksamlingar på andra platser än arenan när nu supportrarna inte får komma in där?
FotbollDirekt har pratat med flera supporterrepresentanter om den eventuella risken.
Det finns både ilska och uppgivenhet, där man upplever att man hamnar i skottgluggen, trots att det nu blir tomma läktare.
Ola Thews, vice ordförande i AIK:s Allmänna Supporterklubben, reagerar främst kring bilden av supportrar som kommuniceras av Tegnell och FHM.
– Jag har svårt förstå bilden av fotbollssupportrar som en slags massa som inte kan göra någon form av egen riskanalys. Vi vill inte heller bli sjuka.
– Om Tegnell och FHM har den oron så borde de ta den inviten som finns från SEF och SFSU, och se vad SFSU kan hjälpa till med. Att man hör den sidan också.
Kalle Strandberg som är infoansvarig hos Bajen Fans håller med. Han tycker samtidigt att supportrarna kunde ha blivit inkopplade i det här långt tidigare.
– Det finns flera nyanser i det här. För det första tycker jag SEF och SvFF hade kunnat vända sig till supportrarna, antingen SFSU, eller direkt till storklubbarna. För det är ju storklubbarna det främst handlar om här, jag tror inte det blir invasion av Degerfors pizzeria till superettanpremiären liksom.
– Där hade jag kunnat känna att vi supportrar kunnat få vara med på ett hörn, i arbetet med det här berömda protokollet. Hur man hade kunnat hantera den här eventuella anstormningen av supportrar i sådana fall. Jag tror det hade hjälpt att man hade haft med den biten i protokollet.
Finns det något fog för FHM:s oro?
– Jag kan förstå en viss oro, om man inte har någon kunskap om fotboll och supportrar. Det är ändå mycket folk som väntat länge på det här nu. Men vi hade kunnat göra en grej av det i sådana fall, när vi har ett premiärdatum, att "nu sluter vi upp i tv-sofforna", stöttar på ett ansvarsfullt sätt. Att man gör en kampanj av det. Men sedan håller jag med om att det är en extremt konstig syn, att supportrar liksom skulle vilja klumpa ihop sig mer än gemene man. Jag köper inte riktigt vinkeln.
Bottnar det i en negativ mediabild av supportrar?
– Det tror jag nog faktiskt. Att supportrar ställer till med ett jäkla liv och har en bristande respekt för samhället runtomkring sig. Den bottnar nog i att "standardmedia" bara målar upp supportrar som ett problem. Till skillnad från idrottsmedia som tar upp de positiva krafterna i en betydligt större utsträckning. Det är nog inte omöjligt att det bidrar till deras inställning, att de har fått den bilden.
Elias Tinfors, ledamot i ÖSK:s supporterklubb Kubanerna, ser ingen stor hotbild med sportbarer och restauranger. Men däremot att de kan samlas människor runt arenorna.
– Reglerna på krogarna i sig ändras inte för att det visas allsvensk fotboll. Bryter de mot reglerna så får de stänga ner, det är inte mer med det. Det enda jag kan köpa till viss del, är att det kan bli folksamlingar utanför arenan. Där ser jag att det är viktigt att det förs en dialog, den får föras mellan klubb och supportrar. Att man kan samordna det. Det finns nog en frestelse hos många grupperingar att kanske närvara på det sättet. Det finns ändå en del arenor där man kanske skulle kunna göra sig hörd, kanske inte på de modernaste arenorna.
– Där handlar det om att på något sätt enas mellan klubbar och supportrar. I Tyskland har man ett koncept kring det, om det blir större folksamlingar kan leda till att ett lag i efterhand kan förlora en match. Egentligen är jag emot en kollektiv bestraffning. Man vill inte det ska gå så långt. Men återigen, jag tror att man kan enas. Att nu förhåller vi oss till det här en period, och när det sedan återgår till det normala så sluter vi upp precis som innan.
Hannes Lind Skogsberg är ordförande i Sirius officiella supporterförening Västra Sidan. Han reagerar på en inställning mot fotbollssupportrar från FHM:s sida, som han upplever som nästan infantiliserande.
– Det låter som man har väldigt låg tilltro till folk som går på fotboll. Den absoluta majoriteten av fotbollssupportrar inser att om man går ihop i stora folksamlingar så kommer allsvenskan stängas ned igen. Då har vi ingen fotboll alls. Det känns som man behandlar fotbollssupportrar som barn i den här frågan.
– Det känns som vatten på kvarnen för villkorstrappan och allt det där. Kolla incidenter på arenorna de senaste fyra åren och ta bort pyro... och så jämför du med hur mycket som händer valfri helgkväll i centrala Stockholm. Det är försvinnande få incidenter på arenorna jämförelse.
– Jag vet ju själv hur det är i Uppsala på Valborg varje år, du har 40 000 pers som trängs i Ekonomikumparken, enormt mycket människor på liten yta. I år var det inte en människa där på Valborg. Det var inga förbud, folk respekterade rekommendationerna och stannade hemma. Samma sak skulle ske nu med fotbollen, folk kan tänka själva.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: