RF-basen: Allsvenska klubbar prioriteras inte – ”Räcker inte”
– Hur vi än gör så kommer några grupper känna att de borde ha fått mer, säger Eriksson till FotbollDirekt.se.
Den här helgen skulle allsvenskan 2020 ha satts igång inför fulla läktare runt om i landet.
I stället ligger många verksamheter nere för att minska spridningen av coronaviruset och det är väldigt oklart när säsongen kommer att kunna starta. Med stora ekonomiska bortfall från publik- och sponsorintäkter så riskerar många elitklubbar i Sverige att hamna på obestånd. Från regeringshåll kommer ett stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor för att hantera effekterna. Men hur mycket av kakan som tillfaller fotbollen och allsvenskan är ännu oklart.
Idrottens affärers krönikör Dan Persson trodde på en siffra runt 60 miljoner.
– Min bedömning är att allsvenska klubbarna ska kunna räkna med omkring 60 miljoner av det statliga stödet som godkänts på 500 miljoner, sa han i en intervju med FD.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är den som ytterst är ansvarig för hur pengarna ska fördelas inom de olika idrotterna. Pengar som dröjer ett tag till.
– Regeringens olika villkor ska sättas först, sedan ska det gå genom riksdagen och erfarenhetsmässigt brukar det ta 14 dagar. Det här är bara en kvalificerad gissning från min sida... men om vi ska hoppa fram till det att pengar är utbetalade, då tror jag att du kanske komma fram till månadsskiftet april-maj. Men återigen, det här är inte ens beslutat än. Jag jobbar bara med en plan för det som sagts, att det är 500 miljoner som ska fördelas ut, säger Björn Eriksson till FotbollDirekt.se.
– Villkoren håller jag på och jobba med, det blir kanske klart i mitten av april. Alltså, hur mycket som ska gå till elitverksamhet, hur mycket som ska gå till bredd och ungdomsidrott, hur mycket som ska ut till de olika idrotterna.
Eriksson utvecklar om fördelningen:
– 500 miljoner, det är mycket mindre pengar än det totala behovet är. Alla kommer drabbas och få mindre än vad de anser att de behöver. Det enda jag nästan kan lova, är att vad vi än föreslår så kommer alla tycka att det är för litet för just deras behov.
Du har själv sagt att ni ska prioritera barn och ungdomar... vad vilar det på, är det din egen uppfattning, RF:s uppfattning?
– Det är inte bara jag utan regeringen och de olika partiernas uppfattning också. Så, så kommer det att bli.
Är det tydligt från regeringens sida, att det är så?
– Det finns som ett tydligt krav från regeringen, det är vad som sagts. Men återigen, det här har fortfarande inte gått igenom riksdagen ännu. Jag jobbar utifrån hypotesen att den här summan kommer att betalas ut, och kan egentligen bara jobba med en preliminär plan.
När du gick ut och sade det, vad ville du skicka för signaler? Om det nu ändå inte är hugget i sten?
– Det är min uppfattning. Jag anser det. Och jag tror att politiken anser det också. Själva skälet till att det kommer ett statsbidrag överhuvudtaget, huvudskälet till statsbidraget, det är att vi ska stötta upp barn- och ungdomsidrotten. Annars skulle det inte komma något bidrag alls. Vi får nog böja oss för det.
Kommer det vara så tydligt, det som kommer från regering och riksdag... att "exakt så här ska det fördelas?" Eller kommer ni på RF ges möjligheten att bestämma en del själva?
– Jag vet inte men jag tror att de anser att idrotten själv vet bäst kring hur man ska prioritera bäst. Men om de gör medskick med speciella synpunkter, det vet vi inte förrän vi fått papperen.
Så det kan ändå vara så att ni själva har en del att säga till om här?
– Det återstår att se, om det kommer några medskick eller inte. Om det är väldigt tydligt så får vi rätta oss efter det, men i och med att ingenting finns klart så får jag göra en preliminär plan själv.
Elitföreningarna i de stora lagidrotterna anser att de drabbas hårdast då de har publikintäkter som uteblir nu, vilket bredd - och ungdomsidrott inte har...
– Det där kan man räkna på olika sätt. Om du lägger ihop de runt 19 000 föreningarna vi har, och enskilda evenemang som Vätternrundan, Stockholm Maraton, Gothia Cup... det blir jättesummor som uteblir för många andra än bara elitföreningarna i lagidrotter. Om du har en omsättning på 2 eller 200 miljoner - risken för den som har 2 miljoner kan vara lika stor som den som har 200 miljoner. För de stora är det stora förluster på ett ställe, men för de små är det på många ställen.
– Och de stora klubbarna drivs också de av ideella föreningar. Bakom dem står de ideella krafterna, och de kommer att ha stora behov.
Man kan också argumentera för att fler än bara utövare och anställda i elitföreningarna drabbas. Du har exempelvis många supportrar runt lagen som också är djupt engagerade...
– Det är inte så enkelt att säga, det är det jag menar. Hur vi än gör så kommer några grupper känna att de borde ha fått mer. Vi är inte klara med det här arbetet heller.
Du har din egen uppfattning klar, men har ni några grundprinciper för hur pengarna ska fördelas? Kommer det finnas tydligt i skrift vilka avvägningar som har gjorts av RF?
– Vi kommer ta fram ett antal principer ja, vi jobbar med det. Ett antal övergripande principer, och ett tiotal principer som anknyter till dessa. Vi är inte klara med det. Men jag tror inte vi kan dra slutsatsen redan nu att den ena gruppen är mer drabbad än den andra, och därför ska de ha mer. Jag vill vara tydlig med att alla kommer få pengar, även om alla inte får lika mycket så kommer ingen stå utan bidrag.
– Vi går också ut med en enkät om detta, för att få mer fakta. Den kommer in den 15 april och den enkäten går ut till alla föreningar i Sverige, inklusive elitföreningarna.
Och de svar som kommer in där kommer ni ta i beaktning?
– Ja, det kommer vi givetvis ta in. Sedan kommer det inte räcka för att alla ska bli nöjda ändå.
Björn Eriksson säger att elitklubbar i exempelvis allsvenskan kommer ha ett större behov om coronaläget blir mer bestående. Och att det i det läget blir mycket viktigare att prioritera just eliten.
– Skulle coronan fortsätta in i andra halvan av året, och till exempel allsvenskan inte kan spelas i juni-juli... då är läget ett helt annat, då hamnar man i en akut situation där man måste försöka få fram mer pengar. Då kommer vi gå tillbaka till staten igen med frågan, men vi är inte där än.
Är det din uppfattning att allsvenska klubbarna bör kunna klara sig ekonomiskt fram till det?
– Det spelar egentligen ingen roll i och med att vi förmodligen inte kommer få mer i det här förstaläget. Det är de här pengarna som gäller nu, vi kan nog inte räkna med mer.
Den här artikeln handlar om: