“Rivaliteten mellan oss och Blåvitt har mer glimt i ögat”

STOCKHOLM. IFK Göteborg-Elfsborg. Ettan mot trean. I kväll möts Västsveriges två främsta rivaler just nu. FotbollDirekt träffade Elfsborgs ordförande Bosse Johansson i en lång intervju inför säsongen. Han berättar om rivaliteten med Blåvitt:
– Blåvitts match mot oss har blivit större även för deras del, säger Johansson till FD.

Numera sneglar IFK Göteborg inåt landet för att hitta sin främsta närrival. Knappt sex fågelmil skiljer Göteborg och Borås åt.

I takt med Elfsborgs tillväxt har Göteborgsrivalerna Gais och Örgrytes trillat ur allsvenskan. Mötena mellan IFK Göteborg och Elfsborg har tagit över rollen som Västsveriges största rivalmöte, såväl sportsligt som supportermässigt.

Bosse Johansson har suttit på ordförandestolen i Elfsborg sedan 2005 och har sett rivaliteten till Blåvitt växa fram under de senaste åren. Men han ser det fortfarande som ett “snällt” rivalmöte.

– Vi är lite rivaler i Västsverige, på ett gott sätt. Borås är ju lillebror, det är den näst största staden i Västsverige och Göteborg är den största staden, så vi är lite underdogs mot dem och vill gärna slå dem när vi möts, säger Bosse Johansson till FotbollDirekt.se.

Om du jämför med derbymentaliteten i Stockholm?
– Rivaliteten i Stockholm är väl lite tuffare. Det är lite mer glimten i ögat mellan oss och Blåvitt. Skulle du fråga Blåvitt-supportrar så tycker väl de att vi inte är deras rivaler. Men sedan är det klart att, i och med att både Gais och Öis är borta ur allsvenskan och har varit på dekis ett tag, så har det blivit att Blåvitts match mot oss har blivit större även för deras del. Det märks faktiskt att det är så. Även de höjer nu priserna till högsta kategorin när vi kommer. Vi har alltid haft högsta när de har kommit till oss, men nu har de också högsta sedan antingen i fjol eller om det var året innan. Så de har ganska nyligen graderat upp matchen till högsta nivå.

Hur känns det?
– Det är kul tycker jag. Nu har vi ju varit med i toppen i, ja, det är åtta medaljer på de nio senaste åren så det är klart att vi är en topprival sportsligt.

Det inger respekt?
– Det är klart att det är så. Och vi respekterar deras historik, det är de och Malmö som är de största klubbarna i Sverige titelmässigt. Sedan är väl AIK med däruppe också vad gäller storlek på klubb, om man ser till antal supportrar och så. Det är de största klubbarna. Vi är femma i maratontabellen och de som är topp tre är ju Malmö, Göteborg och AIK. Det är ingen slump att det är så. De tre största städerna och de tre största klubbarna där. Men vi vill ju vara den främsta utmanaren till dem, och historiskt är vi däruppe också. Norrköping är fyra, vi femma och sedan ligger Helsingborg sexa. Men vi vill vara med där och kriga med de största, betonar Johansson.

Du som har varit med i Elfsborg ett tag (styrelsen sedan 2004 och ordförande sedan 2005), hur känner du att rivaliteten med Blåvitt har utvecklats under den här tiden?
– Den har utvecklats positivt, det tycker jag absolut. När vi tog guld 2006 hade vi inte tagit medalj på 24 år. Förra medaljen vi tog innan den var 1982, när det var slutspel och vi förlorade semifinalen mot Bajen. Sedan mötte Bajen Blåvitt i den episka 82-finalen. Men då kom vi trea.

Han fortsätter:
– Senaste guldet var 1961, så vi hade inte tagit guld på 45 år. Så vi hade en period där vi inte var med i toppen. Men nu har vi varit det kontinuerligt sedan 2006, och då blir det också att vi skapar en större konkurrens, vi mot Blåvitt, också på ett sportsligt plan. Och det är någonting vi vill ha. Skulle du fråga Blåvitt tror jag också att de är lite glada över det i och med att de har tappat Öis och Gais. Sedan kanske de kommer tillbaka, jag hoppas ju det så klart.

Vad som gör att Blåvitts rivalitet gentemot Elfsborg anses vara större än den mot Hisingslaget Häcken handlar om supporterperspektivet, menar Johansson.
– Häcken är också väldigt bra, de är ofta med i toppen numera, men de har inte samma supporterbas. Vi har en bra supporterbas också.

Hur länge har ni haft det, ni har väl inte någon historiskt jättestor supporterbas heller?
– Nej, så är det väl. Å andra sidan hade vi ett snitt på 6 500 under sista säsongen på Ryavallen, 2004. Och det är inte jättedåligt, vi kom tia det året. Så vi hade nog även innan en baspublik på sex, sju tusen liksom.

I Borås finns det inte så mycket annat att engagera sig i, det är basketen som “konkurrerar” då?
– Nej, det är klart den största… absolut. I Sjuhärad, Borås med omnejd då, så bor det 200 000 människor, det bor 100 000 i Borås. I det området är vi absolut dominerande. Så vi har en bra potential, men vi kommer aldrig kunna slå AIK, Djurgården, Hammarby, Blåvitt, Malmö när det gäller snittpublik. Vi har slagit Göteborg något år. Vi har snittat på 10 000 under de här tio åren på Borås Arena och det är jäkla fantastiskt alltså.

Om Gais eller Öis tar sig upp igen, hur tror du att er relation med Blåvitt skulle påverkas?
– Jag tror nog att den skulle vara kvar i och med att vi nu har bitit oss fast däruppe och krigar med dem. Jag gör mitt elfte år som ordförande nu och jag håller särskilt koll på matcherna mot Blåvitt. Vi har förlorat mot dem en gång i Borås under de åren. Det var faktiskt första gången vi möttes på Borås Arena. Sedan har vi inte förlorat hemma, vi vinner oftast i Borås.

– Sedan tror jag att vi har vunnit en gång i Göteborg under de tio åren också. Så det är verkligen så att hemmalaget brukar vinna när vi möts. Och jag vet att Blåvitt-fansen jättegärna åker till Borås, de brukar vara 3 000 och fylla den kortsidan. Det brukar vara fantastisk stämning, det är alltid fullsatt. När vi möter Göteborg hemma är det alltid slutsålt.

Han återkopplar till frågan:
– Så jag tror att även om Gais och Öis skulle komma tillbaka så skulle vår rivalitet finnas kvar. Om vi fortsätter att bita oss fast som ett lag att räkna med, om man säger så. Blåvitt kommer alltid att vara det. De är en av Sveriges största. Frågar du dem så är de den största, frågar du AIK så är de störst och om du frågar Malmö så är Malmö störst. Så det står väl mellan de tre.

Om vi fortsätter prata Elfsborg gentemot storklubbarna så har de en press utifrån att verkligen ligga topp tre eller till och med vinna varje år. Ni har inte riktigt den pressen. Hur påverkar det Elfsborg som klubb?
– Vi försöker att ha den pressen internt mer. Man ska ju vilja vinna och det vill vi med. Vi vill vinna guld, så är det. Men vi behöver inte känna någon ångest över det, man behöver inte vara rädd för att förlora. Man kan hata att förlora men man behöver inte vara rädd, för rädsla brukar sällan skapa en god prestationsmiljö. Vi försöker jobba med sådana saker. Vi har aldrig satt något sådant där distinkt mål. Under mina elva år har vi aldrig sagt att ”vi ska absolut uppnå det här”, för vi tror inte att det gynnar prestationer. Det är bättre att i efterhand konstatera att vi tog guld, säger han och ler.

– Sedan, internt, när vi pratas vid i klubben, så är det klart att vi vill uppleva det där igen. En regnig söndagskväll i Borås i november där man firar guldet. Det vill jag uppleva igen innan jag lägger av som ordförande.

Och Johanssons sikte är inställt på något särskilt: att uppnå den mest framgångsrika Elfsborg-eran i klubbens historia.
– Vi tog tre guld under den förra storhetsperioden på 30-40-talet, under Sven Jonasson-epoken. Det vore kul att slå det och ta fyra guld under den här epoken, eller åtminstone tangera det till att börja med.

Hur långt räknar man den här epoken?
– Det är svårt att bedöma, men så länge vi är med i toppen kan man räkna en epok tycker jag.

Men apropå press och förväntningar, när räknas en säsong som ett fiasko för Elfsborg?
– Ja du, det är en bra fråga, det där. Det får du nog fråga supportrarna om kanske. Men ramlar vi ur är det nog ett fiasko. Det tror jag inte att vi gör.

För dig personligen då?
– För mig? Jag tycker såhär: vi tål och klarar av ett och annat år där det går riktigt dåligt för oss, utan att det behöver vara ett fiasko. Vi kan komma på den undre halvan utan att jag känner ett fiasko. Det beror på hur det har sett ut och vad som har hänt under säsongen. Jag vill inte sätta en placering eller siffra på det.

Han lägger till:
– Det beror också hur det går i matcherna mot Blåvitt. Det påverkar också.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: