Sätter press på regeringen – ”Tillsätt en nationell samordnare”

Av den allsvenska säsongen återstår bara en kvalmatch.
En kamp som dock fortgår är den mellan 
polis och supportrar.
Nu vill Svensk Elitfotboll (Sef) och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) råda bot på problemet.


Den gångna säsongen har bjudit på rafflande dueller i såväl toppen som botten.
Samtidigt har publiken strömmat till arenorna.
Något som inte har varit lika positivt är den konflikt mellan som under säsongen eskalerat mellan polisen och supportrar.
Nu sätter Sef och SFSU press på regeringen och vill nu se en nationell samordnare i frågan.

“Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan. Detta är en fråga som tagit mycket energi under året och ännu inte nått någon lösning. Under säsongens senare hälft har dialogen mellan fotbollen och polismyndigheten visserligen återupptagits, vilket är mycket positivt, men vi ser fortsatt frågan som olöst med två parter med tydligt olika uppfattningar och låsta positioner om hur man skall arbeta med frågorna”, står att läsa i det pressmeddelandet Sef och SFSU gemensamt gick ut med på fredagen.

Tidigare har politiker från miljöpartiet föreslagit Trygg fotboll mer levande supporterkultur", något som Fotbollskanalen rapporterade om.

Vidare fortsätter man pressmeddelandet:

“För framdrift i frågan föreslår vi, mot bakgrund av detta, att Regeringen tillsätter en oberoende nationell samordnare med uppdrag att med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla. Detta eftersom den nuvarande situationen med ökade motsättningar, minskad tilltro till Polisen inom fotbollsrörelsen och hos supportrarna i stället riskerar att leda till ökad otrygghet och polarisering”.

Man avslutar med att uttrycka en önskan om att inrikesminister Mikael Damberg agerar i frågan.


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: