SEF:s öppna brev till Löfven – ”Vad har FHM emot fotboll”?

Max åtta åskådare vid en allsvensk match. Det är taket just nu. Folkhälsomyndigheten säger nej till fler. Nu vänder sig SEF direkt till statsminister Stefan Löfven. 

Det är just nu åtta åskådare per match som gäller i elitfotbollen, oavsett match och arenastorlek. Fotbollens företrädare har försökt få till en publiköppning med större flexibilitet och möjlighet att ta emot fler människor på ett säkert sätt.

Men än så länge är det nej från myndigheterna. Anders Tegnell har sagt att alla idrotter måste få samma förutsättningar och öppna samtidigt. Folkhälsomyndigheten har föreslagit öppning för 100 personer oavsett arenastorlek från och med 3 maj. 

Nu vänder sig SEF till regeringen och statsminister Stefan Löfven. Det i ett öppet brev på sin hemsida, med rubriken "Vad har Folkhälsomyndigheten emot fotboll?".

Brevet är undertecknat av ordförande Jens T Andersson och generalsekreterare Mats Enquist. Det tar upp hur olika verksamheter har helt olika förutsättningar. 

"I tv-intervjuer säger företrädare för Folkhälsomyndigheten att den saknar resurser för att anpassa regelverk för varje slag av verksamhet. Vi kan ha en viss förståelse för det, men fotbollen är inte en liten hobbyverksamhet utan världens största idrott och en bransch som i Sverige omsätter miljarder och engagerar miljoner. Vi kräver inte att få specialbehandling - vi kräver bara att inte bli behandlade sämre än nästan alla andra", skriver de och fortsätter:

"Det har framförts kritik om att åtgärderna för att skydda Sverige mot pandemin kom för sent - hur det är med den saken får andra avgöra - men om det ska finnas ett rimligt regelverk på plats när experterna anser att det blir dags att öppna upp igen, behövs det dialog nu. Den kan inte vänta".

SEF pekar på att Folkhälsomyndigheten gått sin egen väg med egna förslag: 

"I stället för att föra dialog med Svensk Elitfotboll har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett eget förslag på stegvist öppnande, helt utan något kunnande om våra evenemang. Förslaget har visserligen en trappa med stegvis öppnande precis som det vi föreslår, men myndighetens förslag tar ingen hänsyn till arenornas storlek eller arrangörens förmåga utan sätter helt enkelt ett enhetligt synnerligen lågt tak för antalet personer som tillåts på läktarna vid alla publika tillställningar. Pandemilagens skrivningar om proportionalitet och dess syfte att hitta anpassade lösningar bortser man helt ifrån. Det blir besvärande tydligt när den lilla Pressbyråkiosken på väg till arenan kan ta emot fler besökare än vi.

Trappans första steg kan enligt myndigheten införas även vid hög smittspridning, men alltså i bästa fall först 3 maj, har ett tak på 100 personer på läktaren. På Friends Arena skulle det innebära ett avstånd på cirka 500 meter mellan varje person, vilket måste betecknas som ett närmast absurt säkerhetsavstånd även när smittspridningen är hög. Nästa steg på trappan, vid måttlig smittspridning, tillåter inte fler än 600 personer för att i det sista steget ta bort taket helt. Det innebär nästan 99% tomma stolar, vem har sådana regler ens vid HÖG smittspridning?"

Läs det öppna brevet i sin helhet HÄR


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: