Skulle kunna trotsa FHM: “Men vi är inga myterister i svensk fotboll”

Inga nya besked efter fotbollens möte med Folkhälsomyndigheten. Cupkvartsfinaler 1 juni ser kört ut, allsvensk start 14 juni också enormt osäkert. Kan fotbollen göra myteri? Att spela matcher inför tomma läktare är okej enligt ordningslagen. 
– Det kommer vi inte göra. Vi är inga myterister i svensk fotboll, säger SEF-ordföranden Lars-Christer Olsson till FotbollDirekt.se. 

Det såg på förhand ut som ett ödesmöte. Men det stod tidigt på fredagsförmiddagen klart att inget nytt besked skulle komma till fotbollen från Folkhälsomyndigheten. 

SvFF och SEF hade ett nytt möte bokat med FHM och förhoppningarna var på förhand stora. Efter mötet har missnöjet från fotbollen bubblat upp ordentligt – dels mot FHM:s hantering men även Riksidrottsförbundet och inte minst ordföranden Björn Eriksson.

Jämförelsen med andra verksamheter som får ha öppet, såsom krogar, restauranger och butiker har lyfts fram och många i och runt fotbollen undrar varför man inte får dra igång när man tagit fram digra protokoll med åtgärder mot smittspridning. 

Samtidigt så är det som kommer från Folkhälsomyndigheten riktlinjer och ingenting juridiskt bindande. Det har tidigare framkommit att klubbarna själva i teorin har laglig rätt att spela matcher inför tomma läktare, först hos FotbollDirekt och sedan i Sportbladet.

När svenska cupens kvartsfinaler skulle spelas i början på mars så hamnade Hammarby i en diskussion om vad som gällde rent juridiskt. Hemmamatch mot IFK Göteborg och Bajen var berett flytta in matchen på Tele2 Arena.
Man kollade med polisen om man hade lagstöd för att spela matchen inför tomma läktare, trots att Folkhälsomyndigheten i den vevan precis hade ändrat sina riktlinjer för allmänna sammankomster, från 500 personer ned till 50.
Sedan blev det inställt ändå, men Bajens evenemangsansvarige Göran Rickmer säger att man hade grönt ljus om att spela. En stängd match är ingen allmän sammankomst och därmed okej att spela inför tomma läktare enligt ordningslagen. 
– Jag är ingen expert på smittspridning, men ordningslagen kan jag. Om vi leker med tanken att vi ska arrangera derby mot Djurgården och så gör vi det på Kanalplan, på en anläggning där det går att stänga grindar. Är det bara vi som är där och det går att stänga till anläggningen... då finns det inget lagstöd som begränsar det. Det är bara att tuta och köra enligt ordningslagen, säger Rickmer.

Att gå emot FHM och spela träningsmatcher är fullt möjligt. Att spela tävlingsmatcher skulle däremot med all sannolikhet kräva att SEF bryter sig ut från förbundet och kör i egen regi.
– Ska du spela fotbollen och vara ansluten till förbundsserien, det blir en del frågeställningar. SEF skulle givetvis kunna bryta sig ur och köra allsvenskan själva. Men det uppstår en del komplikationer med spelarkontrakt i förhållande till FIFA som förbundet är anslutet till exempelvis. 

– Att hela allsvenskan skulle lämna förbundet, det är en kul tanke att leka med. Men det känns inte speciellt realistiskt, säger Rickmer. 

SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson säger att man kommer följa FHM:s rekommendationer i allt, även om dagens besked var frustrerande.
– Spela ändå, nej det är inget alternativ. Vi är inga myterister i svensk fotboll. Vi har verkligen ansträngt oss för att vara behjälpliga i att minska smittspridning. Vi har tyckt att den svenska modellen är vettig, att människor får ta eget ansvar, säger Olsson. 

– Så det är ingen framkomlig väg för oss. Vi får snarare övertala myndigheterna i sådana fall. 


 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: