PÅ FD: Inga Malmö FF- och Skåne-talanger – hotar talanglägrets framtid

HALMSTAD. FD:s reporter Lennart Sandahl var på plats under den gångna veckans utvecklingsläger för Sveriges mest talangfulla 15-åringar. Nu befarar han att det kan ha varit sista gången.
– Skåne och Halland bojkottade lägret och hela konceptet riskerar att urvattnas, skriver han i ett blogginlägg. 

Då var utvecklingslägret (tidigare kallat elitpojklägret) 2017 slut för den här gången.

I 65 år har de bästa ungdomsspelarna i Sverige samlats i Halmstad under en sommarvecka för att mätas mot varandra i sina distriktslag. Meningen är att vidareutbilda spelarna under tränings- och matchveckan för att senare forma det första landslaget för ålderskullen. I år var det dags för pojkar födda 2002 och det mesta såg egentligen ut som 2003 när jag själv var här som spelare för Medelpads (fantastiska) distrikt.

Luftmadrasser i Sannarps skolsalar, vackert sommarväder och en hög anspänningsnivå hos många av spelarna som skulle bedömas av landslagsledningen med Roland Nilsson i spetsen. Den stora skillnaden mot när jag var här senast som spelare – förutom att spelarnas lägstanivå är klart högre i dag – är antalet agenter och scouter på plats.

Närvaron från dessa intressenter har eskalerat de senaste åren där alla vill vara tidigt på bollen och ha en bit av kakan när nästa Zlatan eller Nilsson Lindelöf växer fram och säljs för dyra pengar. Jag skulle uppskatta antalet talangscouter och agenter till långt över 100 stycken under veckan. Förutom att alla allsvenska klubbar hade minst en gubbe på plats så träffade jag själv på representanter för Manchester United och Brighton. Men jag hörde även att klubbar som Borussia Mönchengladbach, Feyenoord, Sunderland och Manchester City strök omkring längs planerna. För att inte tala om agenturerna där vissa skickade stora team på mellan 5-10 personer för att bevaka så mycket som möjligt av veckan.

Agenter och scouter längs sidlinjen var en helt normal syn i Halmstad.

Nu tror jag att fotbollen i Sverige kommit så långt så att agenter är vardag även för spelarna i elitklubbarnas pojk- och juniorlag. Det kan man säga vad man vill om, men jag kan tycka att en spelare inte behöver agent förrän tidigast 15 års ålder då EU-lagar i alla fall förbjuder spelare att lämna landet innan de fyllt 16. Ett ännu större problem är dock att agentlicensen släppts fri. Nästan alla klubbrepresentanter och agenter jag intervjuade i frågan var kritiska till att SvFF inte har någon egen registrering av seriösa aktörer på marknaden.

Nu kan du eller jag kalla oss för och agera som agenter lika mycket som kända yrkesmän som Patrick Mörk, Hasan Cetinkaya och Per Jonsson. Det beskrivs som en djungel där ute där lovande ungdomsspelare uppvaktas i tidig ålder av “rådgivare” där långt ifrån alla har varken kompetens eller alltid rent mjöl i påsen. Det finns många seriösa agenter i Sverige som gärna hade sett att SvFF återupptar någon form av licens eller registrering – för marknaden har spårat ur nu och det kan inte vara lätt för en förälder till en lovande talang att välja rätt i dag.

***

En annan stor skillnad är att varken Skåne eller Halland ställde upp med något distriktslag.

– Det finns en risk att barn lämnar fotbollen för att de inte blir sedda. Vi vill inte vara med och exkludera barn och unga för tidigt, sa Johan Johqvist, ordförande i Hallands fotbollförbund, till P4 Halland efter utvecklingslägret för flickor.

En fråga som SvFF:s representanter på plats valde att ducka för så fort det kom på tal och hänvisa till sin (icke närvarande) styrelse.

De bojkottande distrikten lutar sig mot forskning som bland annat säger att tidig selektering ger fördelar till spelare som är födda tidigt på året. Och så brukar det ju se ut i landslagssammanhang, där det oftast är spelare födda det första halvåret som är överrepresenterade. Samtidigt tycker jag att SvFF gjort en bra grej i och med sina future teams. Landslagssamlingar och matcher för mindre fysiskt utvecklade spelare som ger dessa spelare uppmuntran och en chans att slå sig in i det “riktiga” landslaget lite senare.

Oavsett vad så riskerar detta att urvattna utvecklingslägret när två så klassiska fotbollsdistrikt som Skåne och Halland inte är med.

För vad händer om Västerbotten och Östergötland hoppar av till nästa år?

Klarar utvecklingslägret av fler avhopp?

En 65-årig era kan snart vara över om inte SvFF kommer överens med sina distriktsförbund. Det kanske finns ett bättre sätt att plocka ut en första landslagstrupp.

Men hur det skulle kunna se ut och fungera lika effektivt har jag svårt att se framför mig.

***

MISSA INTE! – ALLT IFRÅN HALMSTADSVECKAN

PÅ FD: Hulk och Gervinhos agenter vill ha flera svenska talanger

FD TALANG: Uniteds talangscout i Sverige – rekryterades av Sir Alex på fiskrestaurang

PÅ FD: Här jagar Sultan nya Blåvittalanger – på plats

FD-TV: Sätter ord på sin Bajendröm

FD TALANG: Testat med Aston Villa – ögon på sig från Blåvitt och Häcken

FD-TV: AIK letar nästa Alexander Isak i ”fotbollens Almedalen”

FD TALANG: Här söker Bärkroths pappa nya superlöften: ”Stor skillnad på bara tio år”

BLOGG: Sveriges största talangmarknad – nya Golden Boys: ”Kryllar av scouter”

LENNART SANDAHL

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: