Socialminister Jakob Forssmeds krav på klubbarna
I veckan kom nyheten om att Per Engström, sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning vill att arrangörerna inom svensk fotboll ska ta större ansvar. Nu uttalar sig socialminister Jakob Forssmed i frågan.
– Det finns ambitioner att stävja detta, säger han till Fotbollskanalen.
Svensk Elitfotboll presenterade i veckan en ny plan för att hantera ordningstörningar på svenska läktare. Nu under fredagen möttes representanter för Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Sef (Svensk Elitfotboll), SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen), Åklagarmyndigheten, polisen och regeringen. Med på mötet var bland annat socialminister Jakob Forssmed som uttalar sig om vad som diskuterades.
– Vi ska se till att vi får en annan säsong än vad vi hade förra säsongen. Det var en säsong, där vi såg allt grövre och fler ordningsstörningar, där polis och ordningsvakter var utsatta för våld, matcher avbröts, brinnande föremål kastades mellan läktare och på personer, samt där fotbollen inte alltid stod i centrum, då fotbollens dödgrävare fick allt för stort utrymme, säger Forssmed till Fotbollskanalen.
Gällande Sef:s nya plan för att hantera ordningsstörningar uttalar sig också ministern.
– Jag tycker att det som har presenterats är bra och jag vet att det finns ambitioner att stävja detta. Med tanke på de våldsyttringar och ordningsstörningar vi ser på olika sätt - är jag då övertygad om att det är tillräckligt? Det är jag inte, men jag vet också att det finns en fortsatt dialog mellan polisen och Svensk Elitfotboll kring detta, att se på ytterligare åtgärder. Det finns ett par områden, där jag känner en viss oro, och det har även förekommit i media.
Socialministern tycker också att klubbar är fria att dela ut längre arrangörsavstängningar.
– Jag hade kanske förväntat mig att man hade kommit lite längre gällande arrangörsavstängningar. Att nyttja det i ökad grad med att ge varandra bättre stöd, att också ha längre arrangörsavstängningar än de tillträdesförbud som är i nuvarande lagstiftning. Det kan arrangörerna göra. Jag tror att man behöver stötta varandra där i gemensam riktning, och jag uppfattar att man jobbar vidare med den frågan. Men jag tror att det finns mer att göra där, säger han.
Vidare svarar han också på frågan om hur han tycker klubbarna sköter sig med arrangörsavstängningar idag.
– Jag tror och menar att man kan göra mer än vad man gör, man kan stänga av på längre tider än vad man gör. Min övertygelse är att man behöver stötta varandra i att göra på ett likartat sätt för att få en bättre effekt i detta, så klubbarna agerar lika och tuffare mot de som bryter mot regler och ägnar sig åt våld eller ordningsstörningar, vilket på sikt hotar fotbollen.
Dessutom utvecklar socialministern att den strategi som bedrivs idag med vilka som exkluderas från de svenska arenorna behöver förbättras.
– Den behöver fungera bättre. Arrangörsavstängningar behöver nyttjas i större utsträckning än i dag och med längre tider. Vi fick positiva signaler om att ökad delning av filmmaterial kan vara möjlig till den här säsongen och det skulle öka möjligheten att identifiera personer, för att kunna stänga av dem, i stället för att ha olika typer av kollektiv bestraffning. Vi vill verkligen värna om en positiv läktarkultur, och att alla ska kunna gå på fotboll.
TV:
Den här artikeln handlar om: