Spelarfacket hos ÖFK-spelare – förklarade om konkurs: “Finns en oro”

Spelarfacket på besök hos Östersunds FK:s spelare – samma dag som det blev känt att klubben går back 40 miljoner för 2019. Tajmingen såg nästan perfekt ut, men det var en ren slump enligt Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark. Däremot fick han under besöket redogöra för spelarna vad som kan hända vid en konkurs.
– Det är klart det finns en oro hos spelarna, säger Erlingmark till FotbollDirekt.se.

Elitfotbollsspelarnas fackförbund, Spelarföreningen, var på plats i Östersund i onsdags – på exakt samma dag som det kom ut att ÖFK gör ett minusresultat på 40 miljoner 2019. Slump att det skedde samma dag? Ja så var det, enligt Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark. 

Han reser nu runt i landet för att träffa spelare för alla 44 elitföreningar i allsvenskan (både dam och herr) samt superettan. Östersundsbesöket var bokat sedan tidigare, säger han. 

- Ja, det var en ren slump att det skedde samma dag som det här kom ut. Vi gör en rundresa nu, vi var i Sundsvall idag (läs igår). Vi försöker träffa alla lag innan serien början, om möjligt. Så jag reser landet runt, och den här gången var det Östersunds tur, säger Erlingmark.

Han tillägger samtidigt att samtalet blev annorlunda med ÖFK-spelarna än det brukar vara med klubbarna vanligtvis: 

- Det är klart, det blir en orolig situation det här även för spelarna. Så visst talade vi om det, det här är ju ganska unik situation. Vi drog lite referenser på de få fall som funnits, till exempel med Tyresö (som gick i konkurs 2014 efter att ha vunnit SM-guld och spelat final i Uefa Womens Champions League).

Östersunds vd Lennart Ivarsson är tydlig med att det absolut inte kommer bli konkurs. Det slog han fast i en intervju med SVT i går.

 Men det finns nog rätt många tvivlare därute - ÖFK:s ekonomi har visat sig vara långt mycket sämre än vad alla trott. ÖFK:s ordförande Maria Wilen har bekräftat för ÖP att klubben behöver få in 21 miljoner innan den 3 juni för att undvika konkurs.

 Magnus Erlingmark är tydlig med att man inte ska föregå någonting, men i hans position känns det viktigt att förbereda spelarna på ett worst case scenario. 

- Vi pratade om vad som kan hända om något sådant skulle ske (en konkurs). Vi gick igenom det lite kort, det var en extragrej egentligen. Vi har en dragning som vi kör med alla klubbar, men här blev det förstås lite extra snack, de är ju i en speciell situation. 

- Det beror på lite hur det blir, om det blir konkurs eller rekonstruktion. En konkursförvaltare ska skydda dem som har krav på klubben, och det inkluderar arbetstagare som ju spelarna är. Om det handlar om att driva vidare klubben ett år och försöka sälja av spelare, för att på så sätt dra in pengar. Eller att säga upp alla avtal, det vet vi inte. Än så länge vet man inte vart det här tar vägen. 

Det du nämner för mig nu, är det vad du förklarade för Östersunds spelare också? 

- Ja det var lite såna här småsaker som vi tog upp. Vad kan man få för ersättning, lite om den statliga lönegarantin, det finns ett belopp, en engångssumma, som man kan få ut. - Men om en konkursförvaltare väljer att säga upp alla avtal, då har man en månads ersättning och that’s it. På grund av att de (spelarna) är unga och att de har varit kort tid hos sin arbetsgivare, de allra flesta av dem. 

Erlingmark säger att det är en tuff situation för spelarna. 

- Man vet inte vad som händer, spelarna försöker spela på och fokusera på det. Men självklart är det en orossituation när man vet inte vet och kan tänka framåt, om det ens finns en klubb att spela för om några månader.

Dagens arbetsplats bjöd på minusgrader och strålande ☀️ Tack till spelarna i @ofk_1996 för trevligt möte #forspelarnasbasta pic.twitter.com/FoGwCX3m6q


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: