Andreasson hade ingen aning: ”Då kanske gjort två värvningar till”

I fjol placerade sig Elfsborg som 13:e bäst i att ge unga spelare speltid.
Nu har man på nytt hävdat sig hos ansedda CIES – med en av världens lägsta snittålder på värvningar.
– Nu är vi ju Europas mest överpresterande förening, säger klubbchef Stefan Andreasson till FotbollDirekt.se om uppmärksamheten.

Elfsborg var i fjol i världstoppen på att ge unga spelare chansen i A-laget. Då var det ansedda CIES Football Laboratory som listade boråsarna på 13:e-plats i världen. Man var då före giganter såsom Barcelona och Liverpool.

Nu har man på nytt nämnts i liknande sammanhang, av forskningsinstitutet CIES.

Denna gång handlar det om snittålder på värvningar sedan 2019. Endast sex klubbar ligger före Elfsborg bland världens 48 största ligor.
Med en snittålder på 22,56 år trycker klubben på belgiska jätten Genk som har en snittålder på 22,50.
Toppar listan gör RB Salszburg med en snittålder på 20,93 år.

I konkurrens med ekonomiskt överlägsna Malmö FF är försäljningar av spelare en viktig del för att hävda sig sportsligt. Det är något som Elfsborg blivit bra på, på senare år. 

Klubbchef Stefan Andreasson kommenterar nu listan till FotbollDirekt.se

– Det är klart att när man ser det här så blir man glad, sen vill man ju såklart vinna hela tiden. Hade jag vetat om den här listan, så hade jag kanske gjort två värvningar så vi hade varit upp på förstaplatsen, säger klubbchefen till FotbollDirekt.se och skrattar.

Och fortsätter:
– Då hade vi kunnat värva två 17-åringar så hade vi varit klara där.
– Nej, men jag är inte så fixerad vid dessa listor, även om det är trevligt att vara högst upp i statistiken…sen blir det någonstans en snittålder i en trupp eller snittålder i värvningar, det går jag egentligen inte igång på.

Stefan Andreasson igen: 
– Siffrorna kan ju förändras en del på kort tid. Vi har ju en så tydligt identitet som kommer i första rummet, det slår ju såklart in i den här listan. Vi vill ju ha minst 50 procent egna spelare i vår trupp och det är en identitet i att flytta upp egna talanger till A-truppen – helst varje år.
– Sen är vi ju alltid intresserade av de svenska talangerna, som alla egentligen. Vi har ju haft Viktor Claesson, Jesper Karlsson och Jacob Ondrejka bland annat. Den typen har vi alltid bra möjligheter och miljö för att ta de spelarna. Det är ju yngre spelare som vi alltid vill ta in, någonstans slår ju vår orubbliga identitet igenom med att vi har mycket unga talanger från Sverige och Skandinavien.

Det är ju samtidigt en balansgång att handla etablerat och ungt, där ni varit kanske bäst i det över tid. Hur ska ni bli än starkare utmanare sportsligt i den väg ni har gått?
– Nu är vi ju Europas mest överpresterande förening, så vi får väl bli världens mest överpresterande då. Ser man till befolkningsmängd och ekonomi så är vi där uppe internationellt.
– Vi behöver överprestera, som vi gör. Sen kan man ju alltid bli bättre på allt, men vi har valt att fokusera mycket på kontinuitet för att skapa en identitet som är Elfsborg.
– Över tid måste vi hela tiden vara nyfikna på nya rön, ny teknik och allt det där för att maximera vår utveckling. Det gäller därtill att jobba hårt och att vilja utvecklas, men främst behövs en grund som vi kan hålla fast i över tid.
– Däri finns hemvändare och egna unga spelare som måste finnas i föreningen för att vår väg ska hålla över tid.

RB Salzburg är yngst med en snittålder på 20,93, samtidigt är de sportsligt framgångsrika. Finns det något värde i att hamna på samma nivåer som de?
– Någonstans, som jag sade, så finns inget självändamål att fokusera så strikt på åldrar. Vi vill snarare vara där mittemellan istället.
– Vårt sätt att jobba med identiteten gör att vi rekryterar mycket unga spelare till truppen som visar sig här. Sen kommer vi inte sitta och kolla på den här listan varje vecka för att försöka komma etta på den.
– Jag värderar även erfarenhet väldigt mycket, så det kan ju ibland vara bättre att värva en 23-åring istället för en jätteung talang. En sån spelare kan vara redo då att spela för Elfsborg, samtidigt som en 18-åring kan vara det likväl.
– Det där blir alldeles för detaljstyrt – att fokusera på att man i nästa femårsperiod ska vara nere på 20 år i snittålder på värvningar, det blir inte bra.

Han fortsätter:
– Det kan ju såklart vara enkelt att hamna högst upp här om fem år, om man bestämmer sig för det. Men då kanske man inte vinner matcher och tappar i sin identitet.

Vad betyder det för Elfsborg att ni nämns i såna här listor?
– Det känns stort i en dag, sen är det bortglömt. Man blir ju stolt och glad, såklart. Men det är inte så att man tar in det allt för mycket. I morgon kan ju någon ringa och fråga varför vi inte värvar yngre spelare eller att vi inte ger våra egna yngre talanger chansen att visa upp sig.
– Även om jag visar att vi är en av Europas bästa klubbar på att ge många unga spelare chansen i A-laget, så kan folk ha invändningar. Men det är roligt att vi uppmärksammas på en sån här nivå. Det är klart att man kanske nämner det här i vissa sammanhang. Det kommer jag nog göra under 2024.

TV: 


 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: