“Supportersamlingar på barer? Inte varit snack om alls i Danmark”
Danmark får starta upp sin elitfotboll nästa vecka. Nu har omfattande coronatester gjorts på spelare och andra inblandade – 692 tester, alla negativa. Här berättar Claus Thomsen från Divisionsforeningen, Danmarks motsvarighet till SEF, om vad man gjort för att få grönt ljus – och skillnaderna mot Sverige:
– Att supportrar skulle samlas i stora massor på barer? Det har inte varit så mycket snack om det alls, säger Thomsen till FotbollDirekt.se.
Dansk fotboll har fått grönt ljus att starta upp nästa vecka. Första matcherna på torsdag. Precis som i Sverige så har fotbollen lämnat in protokoll till myndigheterna och det danska protokollet har i viss mån verkat som förebild för det svenska, det har representanter i SEF tidigare bekräftat.
En sak som dock skiljer: I Danmark har man valt att corona-testa spelare och ledare. Nästan alla klubbar i högstadivisionen Superligan har nu genomfört tester.
629 personer har testats; personer i 13 av de 14 Superligaklubbarna, sju av tolv klubbar i näst högsta divisionen och 30 domare. Testerna skedde i samband med träningsmatcher den här veckan. Inte ett enda test visade positivt.
Claus Thomsen är direktör i Divisionsforeningen, danska motsvarigheten till SEF. Han gläds över resultaten.
– Det som gläder oss mest, är att våra protokoll fungerar, säger Thomsen till FotbollDirekt.se.
Han berättar vidare om bakgrunden till beslutet:
– Klubbarna har bestämt sig för att göra det här, så det kommer från början som ett gemensamt beslut från klubbarna och Divisionsforeningen. Inför varje match måste man testa spelare, eller närmare bestämt alla som är "on pitch- personal". Det vill säga alla som kan komma i kontakt med varandra under en match, det inkluderar exempelvis ledare på bänken och domarna.
– Inga resultat har varit positiva, vilket förstås är bra. Det är också ett tecken på att protokollen fungerar. Men protokollen innehåller mycket mer, vi har en strikt "själv-utvärdering", alla spelare och ledare måste fylla i symptom-protokoll varje lag. Alla som har någon form av symptom får inte tillåtelse att komma till träning eller match.
Om ni hade haft ett eller flera positiva fall på de här testerna nu, hade det äventyrat ligastarten nästa vecka?
– Nej, det hade inte påverkat starten. Positiva tester kommer att ses som individuella. Om vi har ett positivt resultat på en spelare så vet vi direkt, eftersom vi testar resten av spelarna vid exakt samma tillfälle. Då isoleras den spelaren. Har vi bara ett fall och alla testar vid samma tillfälle så vet vi att det inte spridit sig.
Vad har varit det viktigaste för er för att få okej av myndigheterna att börja spela?
– Det viktigaste var att vi gjorde de här protokollen, och gjorde dem väldigt detaljerade och noggranna. Att vi tog det här på största allvar. Och förmodligen också att vi toppade upp det med tester.
Men det är inte gratis att hålla igång med kontinuerliga tester. Divisionsforeningen och dansk fotboll har ålagt sig att testa alla en gång i veckan för resten av säsongen. Det kostar motsvarande 5,6 miljoner svenska kronor för Superligan - en summa som ska delas på 14 klubbar. Och det är alltså bara för återstoden av en redan långt gången säsong.
– Totala kostnaden för hela Superligan är 4 miljoner (danska) kronor för resten av säsongen. Vilket innebär mellan 13-16 matcher per klubb. Det är kostnaden för att spelare testas varje vecka. För andradivisionen kommer det kosta 3 miljoner.
Det finns ingen gemensam pott utan klubbarna betalar själva. Något som ledde till att en klubb, Horsens, valde att ställa in en träningsmatch nu i veckan. Horsens är enda Superligaklubben som ännu inte testat sina spelare.
– Alla klubbar betalar själva och lika mycket, det är en platt fördelning. Tester måste göras inför varje match, så för träningsmatcher är betalningarna individuella.
Är testerna något som svensk fotboll borde ha haft med i sina protokoll också?
– Jag har ingen uppfattning om det. Jag tycker det är upp till varje land att se till vad som är viktigt för just dem, så att de kan bedriva fotboll på ett smittsäkert sätt. Testerna var inte med i protokollet först, det lades in senare. Protokollet står väldigt starkt på egna ben också.
I Sverige är den stora stötestenen nu att myndigheterna fruktar större samlingar supportrar på barer och på stan, när de inte får vara inne på arenorna. Och att det därigenom skulle leda till smittspridning. Är det något det varit diskussion om i Danmark också?
– Nej, inte speciellt. Det har inte varit mycket så snack om det alls. Det är svårt att säga något om det, vi får se när vi öppnar igen om det kommer ske. Men vi har ingen anledning att tro det.
– Vi tror att supportrar kommer samlas i mindre grupper, inte några större samlingar. De allra flesta supportrar kommer hantera det här enligt riktlinjerna från auktoriteter, det är vår övertygelse. Första matchen är på torsdag, och vi har inga rapporter om att det är något större planerat från supportrarna där. Det här är inget som har varit något stort diskussionsämne alls.
I vanliga fall så börjar en ny säsong i Danmark sent i juli, men inte i år. Planerad start av nästa säsong är slutet av augusti-början på september.
Kommer ni behöva testa spelare då också?
– Jag vet inte. Förhoppningsvis inte. Vi kommer förmodligen starta sent augusti-tidigt september, och vi kan hoppas att läget är ett annat då. Att vi kan ha publik på läktarna till exempel.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: