Summerar annorlunda säsong – 280 anmälningar för målkramar

Ett för många något överraskande tillägg i corona-protokollen 2020 – klubbarna kan få böter för att spelarna kramas efter mål, s k ”ej ansvarsfullt målfirande”. Säsongen landade på 280 anmälningar mot 32 klubbar i allsvenskan och superettan – där alla utom Trelleborg fick betala böter. 
– Det är ett signalvärde i att man gärna ska försöka avstå så mycket som möjligt från det här, firandet. Distansering gäller, i alla lägen, säger Leif Andersson, sekreterare i SEF:s disciplinutskott. 

Det har gått tio månader sedan all fotboll stoppades upp i Sverige.
Coronapandemin satte stopp för kvartsfinalerna i svenska cupen i mars, och det dröjde till mitten av juni innan allsvenskan var igång.

En förutsättning för att serien skulle komma igång igen; de s k protokoll som SEF tog fram. Dokument som både rörde hur lagen förhöll sig till viruset i sin vardag, och vilka  säkerhetsåtgärder som fanns i samband med matcherna. 

En detalj som fick uppmärksamhet först i slutet av säsongen; Att lagen enligt protokollen inte var tillåtna att målfira på samma sätt som under "normala" år. En sak som nog få märkte av att lagen följde av under säsongen, men i mitten av november framkom att 250 anmälningar hade gjorts gällande s k "ej ansvarsfullt målfirande".

Leif Andersson är sekreterare i SEF:s disciplinutskott. Han berättar att det landade på drygt 280 anmälningar. Samtliga SEF-klubbar blev anmälda, och nästan samtliga blev straffade med böter - 31 av 32 klubbar i allsvenskan och superettan.
– Det var 280 anmälningar lite drygt som handlade om ej ansvarsfullt målfirande. Allt det där måste ställas i relation till andra anmälningar, tidigare anmälningar och jämförelser med tidigare år. Det här var ett nytt år. Det har varit oerhört många tävlingsärenden jämfört med året innan, när det gäller antalet anmälningar. Det är kopplat till protokollet, till situationen som råder, säger han till FotbollDirekt.se och utvecklar kring vad som leder till bestraffning:  

– I det första fallet så får man en erinran normalt sett. Sedan blir det varning i nästa läge. Och sedan vid tredje tillfället så utdöms det böter. Det är den normala gången i ärenden. Det kan också innebära att utskottet kan utdöma böter direkt för en förseelse. Exempelvis i fallet med Örebro (när flera spelare i ÖSK spelade sjuka, dock inte i covid).

– Trelleborg har väldigt få anmälningar på sig, och är enda laget som undgått böter.

Han utvecklar också kring bötesbeloppen:
– 3 000 kronor för en allsvensk klubb, för superettan 1 000 kronor. Det var jämnt fördelat mellan allsvenskan och superettan, det är ingen större skillnad oavsett serie. 

Upplevde ni att det skedde någon utveckling under säsongen, att det blev färre och färre anmälningar?
– Det är lite svårt att säga. Det var intensivt, beroende på att säsongen var rätt så "chokad" i början, då var det så mycket matcher på en gång. Och det är klart att då blev det mycket ärenden. Sedan tunnade det ut litegrann under hösten när matchplaceringen blev jämnare. Men generellt kan man säga att det var ganska jämnt fördelat, avtog till en viss del. Vissa saker blev bättre, andra var det lite svårare med. Målfirande, det är inte så lätt att kontrollera. Det sitter i ryggmärgen på spelarna, och är väldigt känslostyrt naturligtvis. Gör man ett mål på övertid och man vinner matchen, då är det lite svårt att hålla igen kanske.

Varför var det viktigt med den regeln, i och med att spelarna som är ute på planen och spelar är clearade för covid?
– Det är väl viktigt att visa att man känner ansvar för den rådande situationen, att alla känner att de bidrar på olika sätt. Sedan kan man väl säga, att det är svårt att styra, självklart. Så är det ju. 

– Sedan kan man ju säga att vi har varit väldigt förskonade i klubbarna trots detta, att vi inte haft så mycket smittspridning, som övriga sporter kanske har haft. Klubbarna har gjort ett väldigt bra jobb med de här bitarna. Spelarna lever tillsammans, klubbarna sköter det här väldigt bra. Vilket gör att smittspridningen har varit väldigt låg. Sedan är det ett signalvärde i att man gärna ska försöka avstå så mycket som möjligt från det här, firandet. Distansering gäller, i alla lägen.

Om det här är något som hänger med in i säsongen 2021?
– Det är för tidigt att svara på, det vet jag inte än. Det dröjer innan matcherna kommer igång. Där är ingenting bestämt ännu, och inget som jag är insatt i heller, hur diskussionen går. 

– Det är en väldigt knepig situation i samhället, och det är klart att det påverkar fotbollen också givetvis. Det är svårt att spekulera i vad som händer framöver, till seriestart och hur det ser ut då... det är några månader dit. Så jag kan inte säga om det, om det kommer att kvarstå eller om det kommer göras några tillägg eller ändringar i protokollet. Det får tiden utvisa. 


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: