“Svenska fotbollsspelare tränar för lite”
Triathlet förespråkar 30-40 timmar i veckan
På sin blogg skriver Sveriges bästa triathlet, Jonas Colting, att svenska fotbollsspelare tränar för lite. Han tycker det är rimligt att träna 30 till 40 timmar i veckan, något Elfsborgs fystränare Henrik Dagård inte håller med om.
Att träna åtta timmar om dagen är för mycket. Det håller inte.
Dagård är själv gammal tiokampare på elitnivå med EM-silver och svenskt rekord på meritlistan och han vet att det krävs mycket träning för att nå toppen. Men anser att det inte är lika i lagidrotter.
Sedan kan man inte jämföra individuell idrott med lagidrott på det sättet. Om det är 22 man i truppen så måste man ju anpassa träningen. Då får man ta hänsyn till alla, säger han till Borås Tidning.
Mer framgångsrika med mer träning
Triathleten Jonas Colting menar att mer träning är bakgrunden till att svenska spelare ska bli mer framgångsrika.
Jag är fullständigt övertygad om att dagens svenska lag tränar alldeles för lite. Varför skulle inte ett allsvenskt lag med heltidsanställda spelare kunna träna 3040 timmar i veckan? Halva tiden teknik och halva tiden kondition. Det finns många individuella idrottsmän som lägger ner den tiden, skriver han på sin blogg.
Han fortsätter rikta kritik mot fotbollen som sport och att den anses vara bekväm.
Hur många lagidrottare tränar själva när laget inte tränar? Hur många kan tänka sig att träna i regn och mörker ensamma bara för att bli bättre på det man gör? Precis som varje individuell idrottare med lite självaktning gör…
“Åtta timmar per dag är för mycket”
Henrik Dagård delade den synen innan han gav sig in i fotbollsvärlden som fystränare för Elfsborg. Nu håller han dock inte med om kritiken.
Att träna åtta timmar om dagen är för mycket. Det håller inte. Men jag kommer ihåg när jag började med det här laget. Då tyckte jag också att det var för lite. Men det handlar ju om en successiv ökning, säger han.
Men eftersom jag kommer från det individuella idrottandet så försöker jag få spelarna att tänka lite som individuella idrottare också. Att hela tiden jobba för att bli så bra man själv kan bli.
Text: Daniel Olausson
Den här artikeln handlar om: