Bombexpert spår svindyr nota för att stoppa huliganer

Söndagens tvillingderby blåstes av ett antal gånger under match på grund av bengalbrännande på läktarna. I går öppnade nationella samordnaren Björn Eriksson för ny teknik för att få bort bengaler från allsvenka arenor.
Den förre rikspolischefen har initierat ett möte med Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för att kolla vad det finns för alternativa möjligheter till dagens kroppsvisitering.

– Det är uppenbart att man inte kan visitera bort problemet. Man kan gömma en bengal i behån, kalsongerna eller skorna, sade Eriksson till Aftonbladet.

– Vi ska kolla om det finns hopp om att utveckla något som känner av pyroteknik.

Och hopp finns för Eriksson och andra som är emot bengaleldande på läktarna – men stora pengar måste till.

– Det finns sådan teknik redan i dag och den utvecklas hela tiden. Det skulle absolut kunna stoppa åtminstone en del av det som kommer in på arenorna, säger Henrik Östmark, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinsitiut, till FotbollDirekt.se.

– Men jag vet inte vad det finns för resurser eller hur högt fotbollsfolket prioriterar det här. Den här tekniken är ju inte direkt gratis om man säger så. Utan att jag kan nämna en prislapp på rak arm så undrar jag om de kommer tycka att det är värt det.

Samma teknik som används vid säkerhetskontroller på flygplatser går att tillämpa också på fotbollsarenor, berättar Östmark.

– Det finns två typer av tekniker. Dels är det något som kallas explosivämnesdetektion, en form av scanning och det skulle kunna tillämpas på exempelvis bengaler och knallskott. Sedan används så kallad anomali-deduktion, då letar man efter vanliga icke-explosiva objekt som inte får tas in. Exempelvis tillhyggen av olika slag. Man brukar alternera mellan de två varianterna på flygplatser.

Har en person pyroteknik på sig så kommer det ge utslag och märkas med den nya tekniken, säger Henrik Östmark. Att alla skulle kunna kontrolleras är dock en utopi; det funkar inte rent logistiskt. På exempelvis Arlanda passerar 50 000 människor säkerhetskontroller under ett helt dygn – lika många som nya Friends Arena kommer kunna ta in på en enda match.

– Det säger sig självt att det inte går att kolla alla, utan man får göra stickprov. Sedan vet jag inte hur de nya arenorna i Stockholm är byggda vid entréer och insläpp, det här är apparatur som tar rätt så stor plats och stora resurser, så det är en aspekt också.

– Det är som alltid: man kan aldrig uppnå någon hundraprocentig säkerhet, saker kommer alltid att kunna smugglas in. Men jämfört med vanlig kroppsvisitering är det långt mycket mer effektivt. Och om någon åker dit så riskerar den personen straff eftersom det här är ett lagbrott, och det lär ju ha avskräckande effekt på andra.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: