Tegnell: ”Vistas väldigt sällan nära varandra på Skansen”
Något som stadsepidemiolog Anders Tegnell bemöter i en intervju med Expressen.
– Den stora skillnaden på Skansen och Friends Arena är att Skansen inte släpper in alla 5000 samtidigt, säger han till tidningen.
Den allsvenska premiäromgången är färdigspelad, och runt om på arenorna i Sverige har läktarna ekat tomma. Bortsett från en liten, liten klick. Hemmalagen får nämligen släppa in åtta personer till varje match - något som lett till att klubbarna lottat ut biljetter bland säsongskortsinnehavare.
Men medan fotbollen fått hålla sig till det lilla antal besökare, har en plats som till exempel Skansen fått släppa in 5000 personer. Något som bland annat generalsekreterare i SEF, Mats Enquist uttryckt sitt missnöje över. På Twitter skriver han:
"Grattis till Skansen. Men när ska fotbollens publik få en lika rimlig bedömning som Skansens?"
Grattis till Skansen. Men när ska fotbollens publik få en lika rimlig bedömning som Skansens?
— Mats Enquist (@matsenquist) April 12, 2021
Vår publik är sittande, våra planer är mycket strikta. Utomhus är smittorisken extremt låg. Både vi och Skansen är utomhus, men bara en av oss fortsätter vara nedstängd. Svårt att fatta. https://t.co/9QVsqKvvhd
Statsepidemiolog Anders Tegnell bemöter skillnaden mellan evenemangen i en intervju med Expressen:
– Den stora skillnaden på Skansen och säg Friends arena är att Skansen inte släpper alla 5000 samtidigt, utan sprider ut det över dagen. Så det inte blir någon risk för trängsel vid insläppet som på Friends arena. Sen är Friends arena stor, men Skansen är väsentligt större och man vistas väldigt sällan nära varandra, eller man behöver därför inte vistas nära varandra, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt att hantera alla idrotter på samma sätt, vi kan inte gradera olika verksamheter. Man kan inte ha publik fotbollsmatcher just nu, för då är risken för smittspridning alldeles för stor.
Som det ser ut just nu lär det alltså inte bli mer välfyllda läktare på ett tag.
– Tyvärr är det så att det är väldigt svårt att veta vilka procedurer som krävs för att göra ett evenemang säkert. Men med den omfattande smittspridning som vi har nu så finns det inget säkert sätt att hantera stora mängder människor på ett ställe. Så man kan inte ha fotbollsmatcher just nu, risken för smittspridning är då alldeles för stor, säger Tegnell.
Den här artikeln handlar om: