Tjafs om utlånade spelare – nu vill förbundet skapa ny regel
Patrik Ingelsten – utlånad till Falkenberg från Mjällby. Han kan sparka ner sin egen arbetsgivare i superettan. Trots en klausul i låneavtalet som förbjuder spel mot Mjällby så planerar Henke Larsson spela Ingelsten i bottenmötet. Och det har han all rätt att göra. Dylika klausuler kring utlånade spelare är de facto helt verkningslösa.
– Ja, och vi överväger att till nästa säsong införa det är i tävlingsbestämmelserna, att det blir en uttrycklig bestämmelse att klubbarna inte får skriva in det här i låneavtalen, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till FotbollDirekt.se.
När Falkenberg lånade Patrik Ingelsten från Mjällby i somras så skrevs en klausul in i låneavtalet – en klausul som sade att Ingelsten inte skulle spela mot sin arbetsgivare (Mjällby).
Lagen möts i sista omgången i vad som mycket väl kan vara en direkt avgörande match sinsemellan. Mjällby är näst sist med 28 poäng, Falkenberg ovanför kvalstrecket med 32 pinnar.
Och det är redan infekterat – detta då Falkenbergs tränare Henrik Larsson aviserar att han tänker använda Ingelsten i matchen.
– Patrik Ingelsten är anställd och avlönad av Mjällby AIF. De har betalat en summa för att hyra honom, men han har kontrakt med oss, inte dem. Jag tycker det är en självklarhet att han inte ska spela mot sin arbetsgivare, säger Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson i dag till Kvällsposten.
Men Henke har rätt att använda Ingelsten, trots klausulen. Och det helt utan påföljder. Förbundets chefsjurist Anders Hübinette förklarar:
– I förbundets egna bestämmelser för nationella tävlingar så finns det inte reglerat. Alltså, ingen från förbundet kan gå in och ingripa på förhand, och det kan heller aldrig påverka resultatet i efterhand, säger Hübinette till FotbollDirekt.se.
Hypotetiskt skulle Falkenberg kunna spela honom, han avgör och skjuter ner Mjällby i superettan… och det blir inga tabelländringar eller dylikt i efterhand?
– Nej, det kan det inte bli. Man får hålla isär tävlingsdelen och det civilrättsliga här – det man skulle kunna tänka sig är att det blir en civilrättsfråga, om det ena laget nu väljer att anmäla det andra. Då skulle de kunna kräva skadestånd i efterhand.
– Då blir det en tvist i förbundets skiljenämnd och vad utfallet kan bli där ska jag inte föregripa, men jag har svårt att se att det skulle bli några påföljder på det sättet heller.
Det är inte alls ovanligt att dylika klausuler skrivs in när spelare lånas ut till en seriekonkurrent, men de har alltså ingen reell betydelse. En sådan överenskommelse överträddes nyligen när Nordin Gerzic spelade för Örebro mot sin arbetsgivare IFK Göteborg.
Och just sådana klausuler kan också snart vara ett minne blott.
Det här ser mer ut som ett gentlemens agreement, de här avtalen mellan klubbarna är i realiteten verkningslösa?
– Ja, och vi överväger att till nästa säsong införa det är i tävlingsbestämmelserna, att det blir en uttrycklig bestämmelse att klubbarna inte får skriva in det här i låneavtalen, säger Anders Hübinette.
Ett förbud helt enkelt?
– Nja, mer att det är en uttrycklig bestämmelse. Det är svårt för oss att gå in och förbjuda någon att skriva saker i avtal, men det här skulle uttryckligen göra det tydligt för alla att det ändå skulle vara verkningslöst. Så finns det på pränt i tävlingsbestämmelserna.
– Men det är representantskapet som ska avgöra det i sådana fall, så det är inget som är bestämt på något sätt. Jag vet bara att diskussionen finns om att föra in det här i bestämmelserna.
Den här artikeln handlar om: