Lagerlöf vill ha VAR – tycker inte som Djurgårdens medlemmar
Medlemmarna i Djurgården fotboll har via ett årsmötesbeslut fått klubben att gå med på att jobba för att inte implementera VAR i allsvensk fotboll.
En som dock inte tar hänsyn till det som beslutats på klubbens årsmöte är assisterande tränaren Thomas Lagerlöf.
– Jag tror definitivt det är något för allsvenskan på sikt, om man hittar en form för det och att det fungerar ekonomiskt, säger Lagerlöf till TT om att införa VAR Light i allsvenskan.
21 länder runt om i Europa använder VAR i sina högstaligor, däribland finns danska Superligaen.
Något beslut om införande i allsvenskan har inte fattats men många klubbar har på sina årsmöten redan fattat beslut om att klubbarna ska jobba mot att VAR ska införas i allsvenskan.
Däribland återfinns storklubbarna AIK, IFK Göteborg, Malmö FF, Hammarby och Djurgården.
Men när det gäller den sistnämnda klubben finns det ändå tongångar från ledarstaben om att VAR kan vara något som också bör finnas i allsvenskan.
– Rätt använt så kan det definitivt hjälpa fotbollen, det gäller bara att hitta rätt nivå, vad man ska bedöma, hur långa pauser får det var. Jag tror definitivt det är något för allsvenskan på sikt, om man hittar en form för det och att det fungerar ekonomiskt, säger Lagerlöf till TT.
Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson håller också dörren öppen för att VAR kan börja användas i allsvenskan i framtiden men tidigast från 2023 och då den variant som kallas för "VAR light".
- Det är en enklare teknisk lösning och därmed ett billigare alternativ till VAR. Där väntar vi på besked från analysarbetet om det nya systemet som Fifa kommer med i mars 2022, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson.
Ola Rydén som är ligaansvarig på Svensk Elitfotboll, SEF berättar att VAR Light är något som presenterats för honom och att kostnaden skulle bli mindre än att implementera VAR fullt ut.
- Jag förutsätter att det skulle vara billigare, eftersom det går åt mindre teknik och färre kameror. Att det ska kosta mindre tror jag vad man är ute efter.
Men med VAR light kan det dock bli en annan kvalitet än den som det ordinarie VAR-systemet har.
- Nu gör jag min egen tolkning av vad som sades på seminariet, men om VAR light blir verklighet ska det krävas färre än åtta kameror. Det kan också finnas alternativ som innebär att max tre kameror behövs. Båda alternativen hamnar under en annan kvalitetsstämpel.
Den här artikeln handlar om: