Tränaren som “bytte kön”
Från U21-landslag för herrar till allsvenskt damlag
Torbjörn Nilsson anses vara en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han överraskade alla när han inför säsongen 2008 tog över tränarsysslan för damlaget Göteborg FC.
Det var en utmaning, förklarar Nilsson sitt val för Fotbollsverige.se
Torbjörn Nilsson anses av många vara en av de bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna. Han startade sin karriär i Jonsereds IF. Efter att ha öst in mål fortsatte han vidare till IFK Göteborg var han slog igenom i slutet på 1970-talet. Efter en misslyckad proffssejour i holländska PSV Eindhoven återvände Nilsson till blåvitt. År 1982 var Nilsson med om att vinna Uefacupen med IFK och samma år belönades han med prestigefyllda Guldbollen. Efter ytterligare en kort proffssejour, denna gång i Kaiserslautern, återvände han till IFK Göteborg innan han varvade ner i Jonsereds IF.
Trivdes inte i landslaget
Under flera år bojkottade Nilsson det svenska landslaget. Orsaksförklaringarna går här isär. Vissa hävdar att landslagsbojkotten berodde på en konflikt med dåvarande landslagstränaren Lars Laban Arnesson som inte ville spela med samma spelsystem som bland andra IFK Göteborg använt sig så framgångsrikt utav. Nilsson hävdar dock att han helt enkelt inte kände sig hemma i landslaget.
Tränar damlaget Göteborg FC
Liksom många andra före detta spelare blev även Torbjörn Nilsson tränare. Han började sin tränarkarriär i Örgryte år 1991 och gick via Oddevold vidare till Västra Frölunda och sedan Häcken som han tränade säsongen 2001. Säsongerna 2002-2004 var han tränare för det svenska U21-landslaget. Nilsson har ofta figurerat i diskussionerna kring förbundskaptensposten och därför var det väldigt förvånande när damlaget Göteborg FC presenterade honom som sin nye tränare efter Martin Pringle inför säsongen 2008.
Hur kommer det sig att du tog över ett damlag?
Det var en utmaning.
Och det verkar som att Nilsson hittills inte ångrar utmaningen han antagit. För han säger vidare att han trivs mycket bra med att träna damlaget Göteborg FC.
Damfotbollen har ofta haft en roll i skymundan av herrarnas. Många hävdar att det sker med all rätt då kvalitén på spelet är så pass låg. Andra hävdar att damfotbollsspelare är minst lika bra fotbollsspelare som herrarna.
Kontroversiell studie
En av damfotbollens förespråkare är Jonny Hjelm, historieprofessor vid Umeå Universitet. Han gjorde en studie där han jämförde dam- och herrfotboll. Han kom fram till att damfotbollen håller lika hög kvalité som herrfotbollen. Han byggde sin slutsats på den empiri han samlat in. Dock stötte studien på kritik. Metoden som han använt sig utav då han genomförde studien visade sig vara ytterst tveksam. Han räknade till exempel hur många felpassningar och rätta passningar som slogs och jämförde detta damer och herrar emellan. Han tog inte med andra kriterier som exempelvis i vilket speltempo som passningarna slogs.
Vilken är den största skillnaden med att träna ett damlag jämfört med ett herrlag?
Tempot, svarar Nilsson föga förvånande utan att tänka särskilt länge.
Det hade varit intressant ifall Hjelm placerade en damfotbollsspelare bland herrarna och lät henne delta i spelet och sedan räkna hur många passningar hon slagit rätt och fel. Det ligger extremt nära till hands att han skulle få ett resultat som visar att damfotbollen håller en extremt mycket lägre kvalité än herrfotbollen.
Andra kontroversiella aktioner med damfotbollen inblandad har presidenten för det forna Serie A-laget Perugia i Italien stått för. Presidenten Luciano Gaucci hävdade att han ville värva en damspelare och att Hanna Ljungberg stod högst på önskelistan. Många hävdade dock att Gauccis utspel endast var ett trick för att marknadsföra sitt Perugia eftersom det inte var första gången han stått för uttalanden som förvånar.
För lite uppmärksamhet?
Damfotbollens förespråkare, främst spelarna själva, hävdar att de får för lite uppmärksamhet i media och att de bör ha högre löner eftersom löneskillnaderna gentemot männen är så pass stora. Här håller dock Torbjörn Nilsson inte med till fullo.
Tycker du damerna är värda att tjäna mer?
Ja, det tycker jag.
Många damfotbollsspelare anser att de får för lite uppmärksamhet i media jämfört med herrarna. Vad har du att säga om det?
Inte i Göteborg, tycker jag inte.
Vissa kanske till och med hävdar att det är orättvist att jämföra dam- och herrfotboll. Debatten lär fortsätta.
Text: Nadan Barmano
Den här artikeln handlar om: