Västklubbarna bakom svängning i 51-frågan
51-regeln blir kvar – det beslutades på Riksidrottsstämman i Luleå i går. I fotbollssverige jublas det och inte minst Elfsborgsordföranden Bosse Johansson pustar ut – lobbyarbetet mot en ändring gav resultat.
– Väldigt skönt att vi fick med oss fotbollsrörelsen mot det här, säger Johansson till FotbollDirekt.se.
Det har varit hela idrottssveriges hetaste potatis: en eventuell ändring av 51-procentsregeln, som säger att en idrottsförening måste ha minst 51 procent av rösterna i idrottsaktiebolag och därmed rösträttsmajoritet.
Riksidrottsförbundets styrelse har velat låta varje enskilt förbund få bestämma själv om de vill ha regeln. Så blir det nu inte. Vid Riksidrottsstämman i Luleå i går, så röstades förslaget ner.
Elfsborg är en av de klubbar som mest aktivt tagit strid mot förslaget. Nu pustar ordföranden Bosse Johansson ut:
– Det känns förstås jättebra att idrottsrörelsen kom fram till det här kloka beslutet. I slutändan vann förnuftet, säger Johansson till FotbollDirekt.se.
Elfsborgsordföranden reagerade starkt på att fotbollförbundet ställt sig positivt och lyfte frågan på Sef:s årsmöte i mars:
– Vi fick med oss klubbarna att vi skulle lyfta frågan till förbundet. Vi motionerade i Sef medan Blåvitt motionerade på förbundets årsmöte. Det blev väldigt tydligt att fotbollsrörelsen är emot det här.
– Så det är skönt att det gav resultat och att vi påverkat i rätt riktning. Bra att fotbollförbundet ändrade sig också. All heder till Karl-Erik Nilsson som kommit in som förbundsordförande och fick ärva den här frågan från Lars-Åke Lagrell, han lyssnade på opinionen och förbundet ändrade sig.
Att fotbollförbundet överhuvudtaget har ställt sig positivt till en ändring av regeln har Johansson svårt att förstå.
– Det är ju väldigt få representanter inom fotbollsrörelsen som är för det här, åtminstone som är det öppet. Det kanske finns fler som är det som inte vågar stå för det utåt. Men en överväldigande majoritet har ju varit emot.
– Och det har ju lett till en del missförstånd, det var till och med så att flera andra förbund fick för sig att fotbollsrörelsen stöttade ett slopande av 51-regeln. Vilket ju inte överensstämmer med sanningen alls, men det framstod så utåt.
Vad hade varit värst med ett slopande av 51-regeln?
– Vi skulle sälja ut själen i fotbollen, och jag är samtidigt helt övertygad om att vi kan utveckla vår fotboll och göra den mer konkurrenskraftig i alla fall. Jag menar, det finns många klubbar ute i Europa som tjänar på att vara medlemsägda: Titta på fyra semifinalisterna i Champions League (Bayern München, Borussia Dortmund, Barcelona, Real Madrid) de är samtliga medlemsägda.
Det finns de som tycker att det finns en överdriven rädsla för att släppa ner frågan på enskild förbundsnivå. Att det inte handlar om ett slopande av 51-regeln utan att förbunden ska få välja själva?
– Det argumentet håller inte alls. Om fotbollsrörelsen ville släppa 51-regeln då hade jag kunnat förstå det. Men det finns inga skäl att inleda en avregleringsprocess när det inte finns något som helst stöd för det.
– För det är ju vad det handlar om – att specialförbunden får besluta i frågan, det är ett första steg mot en avreglering. Då finns det ingen väg tillbaka. Det är första steget mot något som man tappar kontrollen över.
Det handlar inte om att lyfta makten till specialförbunden. Det är en avregleringsvåg.
Innebär det här slutet för 51-debatten i Sverige?
– Ja, jag tror att frågan kommer läggas till handlingarna för många år framöver. Frågan var uppe på Riksidrottsförbundets årsmöte både 2009 och 2011, då blev det bordlagt. Sedan gör man ändå en utredning, och tar upp det till omröstning på årsmötet 2013. Det är klart, man har känt att det finns krafter därute som velat få igenom det här till varje pris. Men nu har det tagit ett par varv, nu har jag svårt att se att ska tas upp igen inom en överskådlig framtid.
– Sedan är det också så att 51-frågan diskuteras mycket mer nu än för bara något år sedan, och därmed blir det allt fler som sätter sig in i frågan. Och när folk sätter sig in i den så blir de också negativa till ett slopande av 51-regeln. Det känns tryggt, nu kan vi lägga det här åt sidan och jobba för att utveckla fotbollen i Sverige.
Den här artikeln handlar om: