”Vi vill ha sektkänsla i AIK”
AIK är Sveriges största klubb. Men vad för klubb vill man vara och hur når man upp till det? Sportchefen Björn Wesström vet vilken väg han tror på.
– Vi vill ha lite sektkänsla i AIK, men det ska vara en sekt där alla passar in och alla ges utrymme, säger han till FotbollDirekt.se.
AIK:s sportchef Björn Wesström har varit anställd i klubben sedan 1999. Han har arbetat som tränare, scout och sportchef. Han har med flera andra varit delaktig och skapat det AIK som finns i dag.
– Vi har pratat en hel del när vi pratat ledarskap om att i AIK vill ha lite sektkänsla och det står jag för, men jag vill att alla ska ges en möjlighet att passa in och ges utrymme i sekten och väl där att personlighet, egenskaper och bakgrund ska ses som en tillgång och utveckling av sekten. Det är skillnaden för mig mellan vilken svensk elitklubb som helst och AIK. Jag vill att alla ska kunna få möjlighet att utöva sin AIK-religion i den sekten som AIK är och jag är inte säker på att det är så på andra ställen, säger han till FotbollDirekt.se.
På vilket sätt är du inte säker på att alla får chansen att passa in i andra klubbar?
– I grund och botten har jag svårt att uttala mig om det egentligen eftersom jag inte varit verksam i jämförbara klubbar. Det är mer hur jag upplever det utifrån. Jag tror att det finns en kulturell skillnad i hur man vill att klubben ska uppfattas och vad man har möjlighet att ta emot och hantera, så det behöver inte alltid vara ideologiska val. Det kan också vara möjligheter, om man har dem eller inte.
Han tar upp IFK Göteborg som ett exempel.
– Det handlar om kultur och vad som sitter i väggarna. Vilka vill supportrarna och de på kansliet ska få lyckas? Hur mycket stöd får olika spelare? Det ska bli spännande att se hur May Mahlangu och Malick Mané lyckas till exempel. Jag tror inte att man vill att de spelarna ska lyckas lika mycket som man vill att till exempel Jakob Johansson ska lyckas. Men är det någon som ska fixa det och väva ihop det så är det Micke (Stahre), det är inte IFK Göteborgs kultur som kommer att fixa det.
– Jag tror det har mycket med kulturen att göra om det går eller inte går, och det där är inte lätt och det ska man ha respekt för. Man ska inte peta för mycket i klubbarnas DNA. Jag följer kulturförändringsarbetet i IFK Göteborg med intresse på avstånd, men att jag följer andra klubbars arbete med intresse har väldigt lite med vilken väg jag tycker AIK skall gå.
Wesström berömmer IFK:s förre sportchef Håkan Mild för satsningen på ett ”kulturbyte” i och med rekryteringen av Mikael Stahre.
– Jag gillar Håkan Mild. Han stod som sportchef för tydlighet och när han väl tagit beslutet, då jävlar, då är det hela vägen. Jag tror att han bestämde sig för att det som hade testats under en ganska lång period inte fungerade och istället så drog han pendeln helt åt andra hållet och testade någonting annat. Den satsningen blev Micke Stahre.
– Det var väldigt modigt att de vågade satsa på Micke. Om man tittar på vilken tränarprofil de haft tidigare och att de sen valde Micke så visste i alla fall Håkan att det är något nytt som inte gjorts förut i Blåvitt, det modet bör honoreras oavsett vilken ideologi man har själv.
Hur ser du själv på att ”ruska om” för att nå framgång?
– Alltså, Micke har ju också behövt en startsträcka. Det känns logiskt med den utvecklingen Göteborg haft i förhållande till att tränare behöver tid, precis som sportchefen behöver tid att anpassa sig till den kulturen som råder. Visst kan man få en korttidseffekt genom att göra något helt nytt, men jag tror för AIK:s del att man ska satsa långvarigt på det man valt för att se resultat men också bygga identitet och förstärka kulturen, vilket är det som till större del är klubben än resultaten i sig. Quick fix-lösningar är jag inte mycket för. Jag är av uppfattningen att det finns så oerhört mycket i en verksamhet att utveckla innan man når en punkt där personbyte är det som ger bästa möjliga effekt.
– Jag upplever att många uttrycker att ”bara vi spelare en annan sifferkombination, byter högerback, gör tidigare byten eller tränar mer styrketräning så löser just den sakfrågan alla problem” och så funkar det inte. Har klubben valt en kompetent stab från början så har man sen jobbet att ständigt utveckla med den dagliga verksamheten. Jag tror att utvecklingen av en religion i klubben är betydligt mer väsentlig än att någon utses till ”frälsare”.
Den här artikeln handlar om: