Viktig utbetalning till allsvenska klubbar i fara
Svensk Elitfotboll (SEF) bekräftar att de enorma avtalen med tv-rättighetsinnehavaren Discovery och spelpartnern Unibet påverkas om man inte lyckas övertyga Folkhälsomyndigheten att öppna upp svensk fotboll.
Därför blir det kommande beskedet från Folkhälsomyndigheten mycket avgörande. På fredag nytt möte bokat med FHM.
Enligt uppgifter till FotbollDirekt finns nämligen en oro att redan nästa utbetalning till klubbarna som är planerad till i juni kan komma att påverkas – om inte allsvenskan kan starta enligt plan den 14 juni.
– Om vi inte kan leverera en produkt så kan vi heller inte ta betalt för den, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.
Det är ganska exakt en månad kvar till den tilltänkta allsvenska premiären. Svensk fotboll förväntar sig svar från Folkhälsomyndigheten i den här veckan, om man får sparka igång som planerat 14 juni eller ej.
Inför 2020-säsongen så har SEF-klubbarna i allsvenskan och superettan klart med nytt tv- och spelavtal i form av Discovery och Unibet. Avtal som ska ge sammanlagt drygt 700 miljoner kronor om året till klubbarna.
Men med en allsvenska på vänt så är det nu osäkert kring nästa utbetalning från tv-bolaget Discovery. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så är det något som sätter extra press på SEF i dialogen med FHM. Pengarna till klubbarna betalas ut varannan månad, och nästa utbetalning i juni kan ligga i riskzonen - om inte klartecken för allsvenskt spel ges innan dess.
Detta vore ett hårt slag mot redan krisdrabbade klubbar.
SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson säger att man är i ständig dialog med Discovery om den situation som uppstått:
– Vi diskuterar naturligtvis med Discovery. Det gör vi med alla partners, vad covid-19 har för effekter. Om vi inte spelar fotboll så påverkar det naturligtvis avtalet. Men hur det påverkar, det håller vi på och resonerar med våra partners om, säger Olsson till FotbollDirekt.se.
Kan juni-utbetalningen vara i fara om man inte kan få igång allsvenskan som planerat 14 juni?
– Vi kommenterar inte avtalen i detalj. Alla våra partners har fram till nu stått för de åtaganden de har under den tidsperiod de haft avtal med oss. Sedan inser vem som helst om att om vi inte kan leverera en produkt så kan vi heller inte ta betalt för den, säger Olsson.
– Avtalet gäller de kommande sex åren. Alla drabbas av corona, både vi som idrott drabbas och våra partners drabbas i sin verksamhet. Så det är klart att vi löpande resonerar kring avtalen med alla våra partners. Det vore onaturligt annars. De lever under samma osäkerhet som vi. Hittills har alla våra partners varit välvilligt inställda och betalat som planerat, men det är klart att det finns en osäkerhet för oss alla.
Olsson pekar på att svensk fotboll med sin vår-höst-säsong ändå är i ett mer gynnsamt läge gentemot sponsorer än de ligor som spelar höst-vår och ska försöka avsluta påbörjade säsonger. Från exempelvis England och Frankrike har rapporter kommit om tv-bolag hållit inne med betalningar eller rent av krävt klubbar på pengar.
– De flesta andra ligor har hamnat i en situation där de inte kunnat avsluta sina ligor. Det blir en lite annorlunda situation. Det största problemet är där ofta avtal som varit på väg att löpa ut och där en ny partner varit på väg in till kommande säsong. Och inte som för oss att man är precis i början av ett sexårigt avtal. På så vis är vi i en bättre situation.
SvFF och SEF meddelade på tisdagseftermiddagen att ett nytt möte med FHM nu är bokat till på fredag. Det tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF). Preliminär tid klockan 10.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: