Viktigaste nyförvärvet uteblev
“Vi bör ha en anställd mental tränare”
Är det inte uppseendeväckande att Djurgården, i den krissituation laget befinner sig, inte har en professionell psykolog som leder den mentala hanteringen av situationen? Nu erkänner Djurgården att man misslyckats med sommarens kanske viktigaste nyförvärv.
– Situationen är olycklig, vi vill och bör ha en anställd mental tränare i klubben, säger informationsansvarige Jonas Riedel till Fotbollsverige.se.
Svenska Fotbollförbundets idrottspsykolog Johan Fallby arbetade veckoregelbundet med Djurgårdens A-trupp under säsongen 2007. Med hänvisning till sin professionella tystnadsplikt vill inte Fallby själv berätta om vad arbetet innehöll eller hur det gestaltade sig. Djurgårdens informationsansvarige Jonas Riedel säger sig vara för dåligt påläst på området för att uttala sig.
En källa i Djurgården som Fotbollsverige.se talat med uppger emellertid att det bland annat var olika typer av samtalsterapi; individuella samtal och gruppdiskussioner, samt extrainsatta individuella samtal vid behov. Fallbys arbete gick också ut på att skola DIF-tränarna Siggi Jonsson och Paul Lindholm i olika psykologiska modeller och metoder för att dessa två skulle kunna sköta den mentala träningen i truppen på egen hand.
Ingen psykologhjälp idag
Så här långt har Fallbys och Djurgårdens projektsamarbete inte burit frukt. I alla fall syns det inte på de resultat Djurgården radat upp sedan 2-1-segern mot Ljungskile 28 april. Sju raka matcher i allsvenskan utan vinst talar sitt tydliga språk. I en pressad storklubb som Djurgården kan man få psykbryt för mindre, men när psykologhjälpen behövs akut finns ingen regelbunden professionell hjälp längre att tillgå.
Benägenheten att stirra sig blind, skrika högt och lätta på plånboken efter nya spelare har inte undgått Djurgården denna sommar, vilket gjort att man inte prioriterat arbetet med att knyta till sig det långsiktigt viktigaste nyförvärvet – en professionell psykolog.
Miljoner på Johan Oremo
I klartext; Djurgårdsledningen har alltså lyckats knyta till sig bland andra Johan Oremo till en övergångsumma på omkring nio miljoner kronor, enligt uppgift givit honom en månadslön på 150.000 kronor och en sign on-bonus på två miljoner kronor, men alltså misslyckats med att övertyga Johan Fallby om Djurgården som dennes nye arbetsgivare.
Enligt Jonas Riedel är det tänkt att en idrottspsykolog ska ingå i den anställda ledarstaben runt Djurgården, men vissa besvärande omständigheter har gjort att klubben ännu står utan nämnda profession.
– Jag vill inte gå in på varför vi inte lyckats knyta till oss en fast idrottspsykolog, men vi jobbar med frågan, förklarar Riedel.
Har ni underskattat betydelsen av en sådan kompetens?
– Absolut inte. Vi påbörjade ett långsiktigt arbete tillsammans med Fallby förra säsongen och vår högsta önskan till denna säsong var att han skulle fortsätta hos oss. Tyvärr har det inte gått som vi hoppats.
Varför anställer ni inte någon annan istället?
– Vi är väldigt nöjda med det arbete Fallby gjort för Djurgården, dessutom känner han laget nu. Men vi tittar på alternativa namn och lösningar.
Är inte behovet av psykologhjälp/mental rådgivning rätt akut i Djurgården, bör ni inte ha en psykolog på plats varje dag för tillfället?
– Siggi (Jonsson) och Paul (Lindholm) jobbar med vissa sådana bitar under träningarna, det är inte akut eller kris i laget.
Hur upplever du stämningen i laget just nu?
– På träningarna är den faktiskt rätt bra, det känns avslappnat. Under matcherna är det annorlunda. Då är spelarna spända och spelet knyter sig. Kan spelarna överföra känslan dom har på träningarna till matcherna kommer vi att börja vinna.
Hur ser du på supportrarnas kritikyttringar mot klubben och laget den senaste tiden?
– Engagemanget alla i och runt klubben visar är i grunden väldigt positiv. Bland supportrarna finns det ett enorm frustration, en känsla vi som arbetar i klubben också känner.
Text: Dan W Boter
Den här artikeln handlar om: