Räknar med fortsatt villkorstrappa – strategin med polisen
Villkorstrappan ser ut att bli kvar – uppgifter till FotbollDirekt gör gällande att polisen inte har några planer på att ändra sig gällande den strategi som rört upp så många känslor hos supportrar.
Från fotbollens sida så är det heller inget man jobbar mot i dialogen med polisen, utan man är helt inriktade på att få till en ändring i hur villkorstrappan ska tillämpas.
Från supporterhåll är man positiv till att försöka förändra trappan i sig:
– Det är vår ingång i det, och det tror jag att fler och fler börjar förstå, att det går inte att bara skrika rakt ut “ta bort trappan”, och sedan är allt bra. Men gör om den, och låt folk som lever i verkligheten vara med och bidra till den, säger Kalle Strandberg från Bajen Fans.
Villkorstrappan har väckt starka reaktioner och protester, på senare tid tydligast markerat genom hur flera av allsvenskans största stjärnor gått ut i ett gemensamt upprop: “Slopa villkorstrappan”.
Det blev ingen publik förra säsongen och frågan är nu var polisen står inför 2021. Men handlingar och dokument som kommit ut från polisen tidigare viskar om att inställningen ser ut att vara densamma som tidigare. Villkorstrappan ser ut att bli kvar.
Det är heller inte där det stora fokuset ligger i fotbollens diskussioner med polisen - enligt våra uppgiftslämnare diskuteras inte Villkorstrappan i sig utan tillämpningen.
Villkorstrappan tillkom redan 2014, men det dröjde fem år innan den blev allmänt känd.
2018 gick Riksidrottsförbundet (RF) in och gjorde en överenskommelse med Polisen, där en förändring blev att dialogen togs mellan RF och polisen, och fotbollsrepresentanter uttryckte flera gånger att man inte fick del av information kring polisens arbete rörande fotbollen.
2019 kom sedan ett inriktningsbeslut från Polisen - fler villkor och hårdare tolkning av villkoren. Sedan den säsongen har reaktionerna varit starka.
Men det ser alltså inte ut att bli så att den försvinner, detta inför en säsong där förhoppningarna är stora på att publiken ska kunna komma tillbaka till arenorna.
Fotbollens representanter från SvFF och SEF räknar inte med att villkorstrappan i sig försvinner, enligt FotbollDirekts uppgiftslämnare.
Det är heller inte där fokus i dialogen med polisen ligger, utan dialogen har handlat om metoder och hur man tillämpar trappan. Åtgärderna och mot vem man riktar åtgärderna är frågor man arbetar med.
Och där finns också en förhoppning från fotbollens sida om att få skriftligt från polisen att man ska tillämpa trappan på ett annat sätt än man gjort de senaste åren. Polisens nationella strategi väntas presenteras inom kort.
Kalle Strandberg som är suppleant i SFSU och talesperson för Bajen Fans säger att precis det vad man ser framför sig nu också från supporterhåll.
– Det är min ingång i det här också. Själva principen med trappan, grundtanken... det är en bra grej. Man ska inte slösa en massa skattepengar på att det ska hundratals poliser utanför Söderstadion varje match. Det behövs inte, det är bättre att klubbarna får jobba med trygga och säkra arrangemang, allt det som trappan egentligen ska göra, säger han till FotbollDirekt.se.
– Problemet är hur den är designad, hur man applicerar den. Det att den är en ensidigt framtagen skrivbordsprodukt. När man har provat den i verkligheten så ser man att den funkar inte, den slår jättesnett. Man får inte ut något resultat. Det blir inte färre ordningsstörningar bara för att man stänger av fem hundra platser på en kortsida. Utan det fortgår ju.
Han fortsätter:
– Själva tillämpningen, när man låter en klubb ta ett steg uppåt i trappan, varför får en klubb det och på vilket sätt? Och hur ska man kunna gå neråt i trappan? För det är det ingen som har lyckats med. Det är också en del i det hela. Det finns en massa olika texter om hur man går uppåt i trappan, men aldrig neråt.
– Det finns ingen klubb mig veterligen som tycker att "vi skiter i om det är lite ordningsstörningar, det är väl bara kul". Utan alla vill ha bra, schyssta arrangemang, Men man får inte hjälpen, i alla fall inte av trappan så som den ser ut i dag.
Strandberg anser att bristen på dialog med polisen är den stora stötestenen.
– Det är vår ingång i det, och det tror jag att fler och fler börjar förstå, att det går inte att bara skrika rakt ut "ta bort trappan", och sedan är allt bra. Men gör om den, och låt folk som lever i verkligheten vara med och bidra till den.
– Man sitter på rättsenheten och hittar på saker som man tror ska hjälpa. Sedan har vi poliser ute i det operativa som tycker "det här hjälper ju inte", klubbarna tycker "det här hjälper inte", och supportrarna tycker "det gör ingen skillnad". Så det är vår take på det hela.
FOTNOT:
Den här artikeln handlar om: