Bakslag i publikfrågan även i Danmark – startar kampanj
Fortfarande ingen publik i allsvenskan. Förhoppningarna om en ny gräns på 500 åskådare kom på skam förra veckan, när regeringen backade med hänvisning till ökad smittspridning i landet.
Danmark fick tidigt ja från myndigheterna om att släppa in viss publik på arenorna. Redan i juli, när förra säsongen ännu inte var färdigspelad. Efter att ha upprättat corona-protokoll och spelat testmatcher inför publik så gavs Superligan tummen upp.
Man skapade i samarbete med myndigheterna den s k "Superligaordningen", för att kunna ta in publik på ett ansvarsfullt sätt. Den innebär bland annat sektionering om max 500 åskådare per sektion på arenorna, där åskådarna måste ha minst en meters avstånd mellan varandra.
Men nu har det vänt - efter ökad smittspridning i Danmark under hösten så har klubbarna fått se sina möjligheter att släppa in publik minska ordentligt.
Bröndbys direktör Ole Palmå är mycket kritisk till myndigheternas beslut.
– Vi har frågat oss själva många gånger; på vilken grund tar myndigheter och politiker sina beslut? Dansk fotboll har gått i fronten i danskt näringsliv. Vi har ett protokoll på 101 sidor som vi följer till punkt och pricka i varje match. Ja, jag har svårt att se några branscher i Danmark som har gjort mer än oss, säger han till Ekstra Bladet.
Och idag agerar dansk fotboll - DBU (Danmarks fotbollförbund) och Divisjonsforeningen (danska motsvarigheten till SEF) går ut med en kampanj i ett försök att få släppa in mer publik på läktarna.
En analys från revisionsfirman Deloitte visar att klubbarna i Superligan och andradivisionen riskerar förlora 850 miljoner danska kronor (knappt 1,2 miljarder svenska kronor) om restriktionerna fortsätter.
Vidare har FC Köpenhamn bjudit in samtliga politiker från Danmarks riksdag till sin hemmamatch mot Ålborg på söndag. FCK planerar visa politikerna hur man kan genomföra ett smittsäkert arrangemang.
Elvan - omgång 23:
Den här artikeln handlar om: