“Började se oorganiserade matcher med 200 ungdomar i publiken”
Överraskande för många – men tecken fanns på att myndigheten skulle ge med sig.
– Vi började se oorganiserade matcher där ungdomar åkte över hela stan och det var 200 i publiken. Då kände vi att “nu måste vi kliva in”, säger Andrea Möllerberg, distriktschef på Stockholmsförbund.
En överraskande vändning i dag: Folkhälsomyndigheten skickade ut ett pressmeddelande där man klargjorde att barn och ungdomar födda 2002 och senare kan börja spela match igen, en gång i veckan.
Beskedet kom efter en kritikstorm som fått allt mer kraft de senaste dagarna. Larm från föreningsledare om barn och ungdomar som tappat motivationen, och till och med valt att sluta spela fotboll.
I dag alltså ett nytt besked.
Andrea Möllerberg är distriktschef på Stockholms fotbollförbund. Hon är inte lika överraskad som allmänheten - man hade fått hintar om att det skulle kunna öppna upp.
– Det fanns en liten känsla ändå. De gånger när vi har skickat mail till Smittskydd Stockholm och så, de har ändå svarat positivt på det. Det är viktigt för dem, att de vill dra igång. Jag blev förvånad att det blev i dag, men vi trodde kanske att att vi skulle få dra igång innan 17 maj, säger Möllerberg till FotbollDirekt.se.
– Jag tror det är många faktorer bakom det här. Jag uppskattar lyhördheten de här sista dagarna, där det har varit väldigt mycket skriverier om det här.
– Det är många barn som tycker det är roligt. Och unga vuxna också. Det är framför allt den kategorin. Barn i åtta-tolvårsåldern, de kan föräldrar motivera eller bestämma över. Så fort de kommer upp i 15,16,17... där matchen är hela grejen, det är därför man tränar. Det hänger ihop så. De fick en motivation nu, den säckade litegrann. Så det är jätteroligt.
I Stockholmsområdet så har ungdomar börjat samlas och spela matcher och turneringar på eget bevåg, säger Möllerberg. Och vetskapen om det tror hon gjort att FHM nu har svängt.
– Nu såg vi när det blev varmt utomhus, de här oorganiserade matcherna. Då tyckte vi att, "nämen vänta här nu". Här åker ungdomar från hela stan och spelar matcher som de fixat själva utan domare, och så kommer 200 ungdomar som åskådare. Då måste organiserade matcher vara vettigare. Det här var idrottsungdomar, som åkte över hela stan. Det var hockeylag som mötte fotbollslag, lag från söderort till norrort.
– Det var det som gjorde för oss att "Nu måste vi kliva in". Det här är en riktning, ett nytt argument för att vår organiserade verksamhet borde vara säkrare, det är publikfritt och så vidare. Spelar man seriematcher så minskar de här spontana initiativen. Då har de egna matcher, seriematcher, och det blir lokalt. Då tog vi ton från Stockholms fotbollsförbund, och det är en stor rörelse.
Det handlar fortfarande om lokala matcher det handlar om, då FHM inte vill se något resande.
– Om vi tar Sankt Erikscupen, den är konstruerad så att det är lokalt. Vi lägger matcherna så att det geografiskt är nära för lagen till varandra. Det har alltid varit så. Det är inte så många som vill åka från Nynäshamn till Åkersberga och spela. Så det är inga problem.
Den här artikeln handlar om: