Efter Djurgårdens kaos – nu måste fotbollssverige kraftfullt stå bakom
Personal i Malmö har utsatts, AIK, Hammarby, Göteborg likaså. Och nu Djurgården. Igen. Och igen. Och igen.
Ändå står inte klubbarna upp tillsammans. Var och en klargör de hur sorgligt det som inträffar är, och var och en vidtar de vissa åtgärder.
Och så händer inte så mycket mer. Man beklagar sorgen och så släpps det – den utsatta klubben får klara sig själv.
Jag saknat och har saknat under så många år i den här typen av problematik gemensamma större aktioner, manifestationer där man ser varandra, står bakom varandra.
Därför att jag tror att det här är den enda vägen att komma till rätta med problemet att ena alla goda krafter, allt från supporterled genom klubbar och spelare samhället, rättsväsende – allt.
Här handlar det om att direkt slå ned saker och ting när incidenter inträffar.
Ralf Edström pratade tidigare här idag på FotbollDirekt om civilkurage och det är något alla skulle behöva mer utav – men för att få se ett civilkurage växa i större utsträckning behöver klubbarna få hjälp av en tydligare, starkare lagstiftning.
Precis som den i England, där en tuffare lagstiftning hjälpt klubbarna i det tidigare värsta, värsta av huliganländer komma till rätta med problemen.
Allsvenska klubbar – min uppmaning är att agera tillsammans, vi behöver varandra. Agera på bred front för att jag tror att vi mer än någonsin behöver varandra. Det räcker inte med att enbart titta till sin egen verksamhet, det gäller att vi alla höjer blicken och det gäller också oss i media.
Men hur kan de hjälpa varandra? Och kan de hjälpa varandra? Och är det värt det?
Jag lyfte luren till några av höjdarna inom svensk fotboll som haft liknande problem med det Djurgården har utsatts för. Per Nilsson, VD i Malmö FF och Kent Hertzell, ordförande i Hammarby svarade.
”Kunde vi göra något för att hjälpa varandra för en bättre framtid så skulle vi göra det. Men jag har inte sett något som gått åt det hållet.” säger Malmö FF:s VD Per Nilsson och fortsätter:
”Jag kan egentligen inte förklara varför vi inte gjort något gemensamt. Grundproblemet är att varje incident lever sitt eget liv är och det är svårt att behandla dessa på något generellt sätt. Vi har inte hittat formen för hur vi ska kunna stötta varandra”.
Och slutligen:
”Rent generellt är det svårt att fånga upp alla genom åtgärder mot ‘massan’. ”
Hammarbys ordförande Kent Hertzell:
”Som Tommy Jacobsson många gånger sa: ‘Man måste komma åt individerna, den lilla gruppen förstör för den stora massan’. Men hur man kommer åt dessa, i detta fall, tre individer är 10 000-kronorsfrågan.
Hertzell hade också funderingar om att klubbarna kan samarbeta på ett tydligare sätt.
”Jag tror det kan göras bättre, vi pratar om ett fåtal i Dif-fallet, tre stycken. Där tror jag att alla vi klubbar vill bli av med den där klicken som förstör för fotbollen. Där kan man säkert manifestera på ett bättre sätt. Det kan var Sef:s uppgift att arrangera någonting.”
Återigen påpekades förstås att politikerna måste ta sitt ansvar, vilket Hertzell självklart har rätt i.
”Politikerna är jätteflata. En del av de här bitarna behöver en tydlig och bättre lagstiftning där mer resurser finns för att ta hand om detta. Precis som Björn Eriksson skrivit i sin rapport så händer det alldeles för lite på den fronten. Man måste kunna begära mycket mer från politikers håll”.
Som det är nu tycker jag att det mest känns som att några försvinner från Djurgården, klubben börjar om lite från noll och det kommer hända igen förr eller senare. Något måste till. Hur det ska till har jag ingen lösning på, men klubbarna måste ha tillräckligt stora organisationer och möjlighet till all den uppbackning som behövs om detta ska förhindras i framtiden.
****
Den här artikeln handlar om: