PÅ FD: Förbundsbasen slår tillbaka mot klubbarna – “Okunniga om demokratiska processer”
Fria byten i division 2 och division 3 – beslutet på förbundets representantskap i fredags har väckt starka reaktioner i fotbollssverige. Men beslutet går att riva upp. Det är upp till klubbarna själva att lägga förslag om det, säger Gerhard Sager i förbundets tävlingskommitté.
– Det är så många klubbar och klubbars tränare som är okunniga om hur mycket de kan påverka demokratiskt, säger säger Sager till FotbollDirekt.se.
I fredags klubbades en förändring igenom på förbundets representanskapsmöte: Fria byten i division 2 och division 3, liksom i damernas division 1. Till skillnad mot för tidigare där man precis som på elitnivå haft endast tre byten att tillgå så blir det nu möjligt att byta spelare obegränsat under match i de här serierna.
Något som mötts av kraftfulla protester. “Kalle Anka-beslut” kallade exempelvis Jitex tränare Stefan Olofsson det hela i intervju med Göteborgsposten. Risken att överanvända fria byten, kasta in fräscha spelare och “specialister”, till exempel vid frisparkar, hotar fotbollen och i förlängningen talangutvecklingen, resonerar många.
Idén om fria byten kommer från början från en division 3-klubb, Onsala BK. Klubben lade fram idén för Hallands fotbollförbund. Precis som klubbarna kan arbeta fram förslag så står det klubbarna fritt att försöka riva upp beslut – det säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté.
– Det står alltid fritt fram för någon i representantskapet att lägga ett förslag att vi ska ta bort det här. Du har 24 av 45 röster i representantskapsmötet som är från distrikten. Man får utöva påtryckningar på distrikten, lägga fram förslag, säger Sager till FotbollDirekt.se.
– Distrikten representerar alla klubbarna. Klubbarna får gå till sina distriktsförbund och be om att få motionera om det.
Gerhard Sager tycker att reaktionerna som kommit i kölvattnet av beslutet är överdrivna:
– Hela debatten… det är främst tränare som reagerar, och de har inte läst på. Det är bara löjligt, vi har haft systemet i distriktsserierna i 20 år. Sedan mer än 10 år tillbaka spelar elitklubbarnas juniorlag för 17 och 19 år med fria byten i junior-SM-tävlingarna. Även i Sef:s U21 som är ett inofficiellt SM används fria byten. Och dessa serier anses vara ännu mer talangutveckling än division 2 och 3.
– Grundskälet är att vi inte får med unga spelare på bortamatcher. De får åka tio mil, vara en av sju avbytare och sitta på bänken en hel match, det gör att många slutar med fotbollen. Jag tycker att deras farhågor är överdrivna. Det här är viktigt för att få fler att spela fotboll.
Ett sätt att motverka klubbdöden?
– Det är det. Fler ska spela fotboll längre upp i åldrarna. Jag fick ett mail av en tränare, det här tar död på fotbollen i division 2 och division 3. Han menade att division 2 och division 3 är till för att spelare ska visa upp sig för större klubbar, att det skulle vara någon slags uppvisningsserie för eliten. Då har man missuppfattat det helt.
Hade ni inte fått några indikationer alls på att det fanns många som ogillade förslaget?
– Några veckor innan representantskapet så är det alltid konferenser i distrikten. Och där hade man tydligen varit kritiska mot det, i vissa distrikt. Och man förde fram det i fredags att man inte var tillfreds. Men innan dess har jag inte hört så mycket alls.
Har man haft chansen att reagera tidigare då?
– Det har varit ute i media. Man måste ha kontakt med sitt distriktsförbund. Det var Onsala BK som tog det här till sitt distriktsförbund Halland, till deras representantskapsmöte. Sedan tog Hallands representant det vidare. Det är förbundsstyrelsen som lägger ett yttrande om det till representantskapet. Innan dess har Tävlingskommittén tittat igenom det och lagt ett förslag. Vi tittade igenom det i olika synvinklar, och tog det vidare till förbundsstyrelsen.
– Det är så många klubbar och klubbars tränare som är okunniga om hur mycket de kan påverka demokratiskt. En tränare ringde i morse och började omedelbart skälla. Hans argumentation: Onsala lägger ett så korkat förslag att förbundet inte ens ska ta upp det. Han menade att man skulle förkasta förslaget innan det ens tagits upp. Då vet man ingenting om de demokratiska processerna.
Men i och med att förslaget röstades fram på mötet i fredags så skulle det i så fall dröja till säsongen 2019 innan en återgång till det nuvarande systemet kan genomföras.
– För att få bort det till nästa år så är det för sent. Det ska gå till distriktsförbundens representantskap. En annan väg är att man kontaktar sitt distriktsförbund, be dem ta upp det till motion. Då får man se vad förbundets representantskap säger.
Den här artikeln handlar om: