Omöjliga bilden av ungdomsfotbollen i Stockholm: 6200 lag, 45000 matcher
Nya resurser måste fram för att stoppa en pågående kris som bara ökar i Stockholm kring u-fotbollen. En mycket dyster bild. Detta krävs nu i första hand fram till 2030 för bland annat klubbar som Hammarby, AIK och Djurgården och BP. Svidande siffror.
FotbollDirekt har nyligen redogjort tillsammans med Niklas Callenmark från SvFF om den akuta planbristen som råder i Stockholm och tidigare i veckan så berättade AIK:s koordinator Roger Wikström om problemen detta skapar för Solnaklubben.
– Bristen är stor och akut. Det gör att vi inte kan växa
– På ett år så är det runt 1 500 som hör av sig, sen kan det vara samma personer som hör av sig flera gånger för att de inte får plats…men av de så är det kanske 100 som vi kan erbjuda en plats i vår ungdomsverksamhet.
– Resten får vi tyvärr tacka nej till som får söka sig till andra föreningar. Det är jättetråkigt, sa Wikström bland annat.
Nu i en längre intervju så berättar Stockholms fotbollförbunds anläggningsansvarig, Robin Johansson, om hur man arbetar med det akut läget.
– I Stockholms fotbollförbund har vi 22 kommuner och planbristen blir ju tuffare ju närmare stadens centrum man kommer och det vi gör är att ta fram så bra fakta som möjligt, så att så bra beslut som möjligt ska kunna fattas av politikerna, säger Johansson och fortsätter:
– Ett exempel är att vi jobbar med att ta fram behovsanalyser så att vi på ett bra sätt kan visa hur bristen ser ut, inte bara hur vi tror att den ser ut. Det vi gör då är att vi jobbar med vår statistik, vi har 6200 lag och vi har ju 45 000 matcher. Så då får vi fram bra statistik på hur läget ser ut och sedan följer vi “Spela, lek & lär”, där man ser hur många träningar ungdomar ska ha, är man åtta ska man kanske träna en gång i veckan och så vidare.
På det sättet jobbar vi och då får vi ju fram ett behov för Stockholms stad och Stockholms kommun och som läget är just nu saknar vi 15 fullstora fotbollsplaner, eller vi saknar yta till 15 fullstora planer och en fullstor plan motsvarar 7000 kvm.
Så egentligen saknar vi 15 gånger 7000 kvm yta, för att ibland kan det ju vara svårt att få in en fullstor plan, i synnerhet inne i stan och då kan ju en fullstor 7 mot 7-plan var bra också. Helst vill ju vi såklart ha 11 mot 11-planer för då kan du ju dela upp det på flera olika sätt, men ibland går det inte. Så läget är så just nu, men fram till 2040 så saknar vi yta till 15 fullstora planer till. Så fram till 2040 behöver vi alltså 30 gånger 7000 kvm yta i Stockholms stad.
– Denna statistik har vi nu tillsammans med flera andra idrotter lämnat över till staden och detta för att påverka politiken. Vi har gett dem information så att de ser behovet och så att de tänker på idrotten och hur viktig den är för samhället. Staden har nu också antagit en anläggningsstrategi, denna klubbades förra året, så våra behov i Stockholms stad finns nu nerskrivna i dokument, nästa steg är att detta ska verkställas.
– Så vårt jobb lokalt nu är att med våra föreningars hjälp fortsätta att påverka och se till att det som faktiskt är beslutat händer.
För att detta ska gå ihop till 2040 behöver det byggas två fullstora planer per år sett till yta ungefär, till och med lite mer, hur troligt är det att man lyckas med det?
– Alla förstår ju utmaningen att hitta ytan i Stockholm. Så till det jag sagt innan så försöker ju vi också titta lite större på saker i något som vi kallar “Vision 2030”, vi vill att man ska titta på hela regioner. Finns det platser där man kanske kan anlägga fem fullstora ytor?
– Sjöängen, vid Älvsjö, kom nyligen upp som ett exempel och det är något vi skulle vilja gå vidare med, går det eller går det inte att anlägga planer där. Vi hade nyligen ett möte där det togs upp igen, är det någon som kan säga ifall det går eller om det inte går, för går det inte så får vi jobba med annat.
– Man måste helt enkelt titta utanför boxen, för skulle vi kunna anlägga fem planer där så har vi ju betat av rätt mycket på en gång. Stockholm växer ju och det kommer ju inte sluta på ett tag, så vi måste lösa detta för var ska vi annars idrotta.
– Det gäller att dra större penseldrag och att vi har fler politiker som är visionärer. Tidigare har det ju diskuterats med andra lösningar som planer på tak och dylikt och det är ju något vi ska kolla på.
Så mycket är i planeringsstadiet nu så att säga?
– Ja absolut och det är ju så att vi har olika nämnder i Stockholm, idrottsnämnden, fastighetsnämnden, exploateringsnämnden, det är flera olika nämnder som man måste synka sitt arbete med.
– Så precis som du sa med planering, när den börjar så måste alla inblandade vara med i arbetet. Sen gör ju alla lite olika saker och men för oss nu är det viktigt att alla jobbar brett och involverar oss från idrotten, för alla idrotter kan ju mycket om sin egna idrott. Så därför tror jag att det är viktigt att vi och våra föreningar får vara med från början och ge råd och tips.
Den här artikeln handlar om: