Skånelagen sluter led – vill se förändring i svensk damfotboll
Tre klubbar från Skåne vill se en reformering av svensk damfotboll.
MFF, TFF och FCR går gemensamt ihop i ett inlägg.
”I Sverige står vi – trots att vi under decennier och med minimala resurser var världsledande – oroväckande still”, skriver klubbarna i Dagens Industri.
De svenska klubbarna Malmö FF, Trelleborgs FF och FC Rosengård går gemensamt ihop för att uppmana svenska företagare att investera i svensk damfotboll. De vill även belysa att damfotbollen i Sverige behöver en omstart, där flera parter tillsammans måste jobba för att utvecklas porten.
”I Sverige står vi – trots att vi under decennier och med minimala resurser var världsledande – oroväckande still”, skriver klubbarna i Dagens Industri.
Skånelagen menar, i sitt inlägg, att svenska företag alltmer väljer att stötta internationell damfotboll i stället för den inhemska – och där vill de se en förändring.
”De senaste fem åren har exempelvis den genomsnittliga årliga reklam- och sponsorintäkten för föreningarna i OBOS Damallsvenskan vuxit med totalt 900 000 kronor. Alltså 75 000 kronor per klubb och månad. Viktat mot inflationen har intäkten gått ner. Den genomsnittliga publiksiffran för serien stannade 2004 på 1 127 åskådare, 2014 på 836 åskådare och 2024 på 863 åskådare. Antalet människor som tar sig till matcherna i vår högsta serie har alltså stått i princip stilla de senaste tio åren och minskat med nästan en fjärde del jämfört med för 20 år sedan”.
Nu vill klubbarna, som skriver att de är konkurrenter på planen, gå ihop för att gemensamt betona att de vill se offentliga och sportsliga aktörer investera i ett nytt tillvägagångssätt för att ta svensk damfotboll till nya höjder. Några exempel de lyfter fram är öppen kunskapsöverföring, gemensam strategi för ligor och satsning på talangutveckling.
Inlägget är undertecknat av Anders Pålsson, ordförande i MFF, Niclas Carlnén, vd i MFF, Torbjörn Jönsson, ordförande i TFF, Mattias Kronvall, klubbdirektör i TFF, Håkan Wifvesson, ordförande i FCR och Joel Sandborg, klubbchef i FCR.
Video
Zengin och Dibba om samhällsprobelmen på ”mammas gata”
Den här artikeln handlar om: