Landslagshjältar – Thomas Ravelli: ”Förändrade hela mitt liv”

Thomas Ravelli straffräddade Sverige till en magisk fotbollssommar 1994 och blev folkkär främst för hjälteinsatsen mot Rumänien.
– Den straffläggningen förändrade hela mitt liv, säger han till FotbollDirekt.se.

Thomas Ravelli är Sveriges mest kända landslagsspelare genom tiderna och räknas som en av de bästa målvakterna Sverige har fått fram. Ravelli är den spelare som har flest SM-tecken. Hela åtta guld blev det i Öster och IFK Göteborg. Guldbollen vann han 1981 och Bragdguldet vann med VM-laget 1994. Samma år blev han utnämnd som världens näst bästa målvakt, året därpå blev han trea. Två VM (90 & 94) och ett EM (92) deltog han i. VM-bronset från 1994 är största merit. Efter fotbollskarriären har han varit både föreläsare och konferencier. Dessutom har han ägnat mycket tid åt välgörenhet. Senaste 2,5 åren har han även startat ett klädmärke som olika idrottsföreningar kan sälja och på så sätt ta del av vinsten.

VM 1994 inleddes med en match mot Kamerun. Sveriges senaste VM för fyra år sedan slutade väldigt dystert. Tre raka 1-2 förluster i gruppspelet blev facit. Med kvarten kvar att spela i öppningsmatchen mot Kamerun stod det, juste, 1-2.

– Klart att man kommer ihåg det och det dök upp någon negativ tanke under matchen. Det kunde ju inte bara sluta såhär igen. Inte fyra raka 1-2 förluster i VM. Det var en del konstiga tankar innan Henkes skott i ribban och Dahlins retur in i mål till 2-2. Det var nog väldigt viktigt mål. Hade vi inte fått oavgjort i den matchen hade vi fått det tufft att gå vidare från gruppen, säger Thomas Ravelli.

Matchen slutade 2-2 och nästa motståndare stavades Ryssland. Ryssarna fick en drömstart och tog ledningen med en straff redan efter fyra minuter genom skyttekungen Oleg Salenko. En stund senare var de nära ett friläge till 2-0, men Ravelli avvärjde.
– Det var där som mitt VM startade. Jag fick ett jättesjälvförtroende och säkerhet i mig själv som nog smittade av sig på resten av laget och försvarsspelet. Jag springer ut och slår bort bollen efter ett beslut som man tog på någon tiondels sekund. Allt sker reflexmässigt och instinktivt, man hinner inte tänka. Det gav ett självförtroende där man vågade ta beslut. Är man inte i form och behöver tänka blir det ofta fel beslut. Utrusningen mot Ryssland blev vändpunkten för mig. Jag började lita på min kunskap.

Sista matchen mot Brasilien slutade 1-1 och Sverige gick vidare från gruppen.
– Det var tillfredställande att vi klarade av att spela mot ett topplag som Brasilien och gå vidare från gruppen. Det var kanske inte så mycket folk som trodde att vi skulle gå vidare från gruppen. Vi kanske kände en viss mättnad, men där var Tommy (Svensson) riktigt bra. Han pratade om att detta kanske var enda chansen för oss att göra ett bra resultat i ett slutspel i VM och att vi skulle ta den. Han påminde oss också om att vi skulle få träffa våra barn och fruar efter VM, att vi inte skulle ha så mycket hemlängtan. Det var bra och viktigt av Tommy att ta det snacket.

Saudiarabien besegrades med 3-1 i åttondelsfinalen i extrem hetta. I kvartsfinalen väntade Rumänien. En match som förändrade liv.
– Det kändes som att vi hade en bra chans att slå Rumänien. I själva matchen skapades det inte många chanser alls. Vi får frisparksmålet och sedan sticker vi huvudet under armen. Vi backar hem och bjuder in Rumänien i matchen. Istället för att spela smart och hålla i bollen vid hörnflaggan tappar vi bollen och Rumänien gör 1-1. När de sedan gör 2-1 i förlängningen och vi får en utvisad känns det som att vi aldrig skull vända detta. Ändå gör vi det. Jag får avgöra i efter straffar. Den straffläggningen förändrade hela mitt liv.

Förändrade livet?
– Ja, inte bara privat, jag som människa. Utan även som fotbollsspelare. Jag fick en helt annan acceptans. Jag blev vald till näst bästa målvakt i världen och sedan vald som åttonde bästa spelare i hela världen efter VM. Man fick ett kvitto på en kunskap som många andra inte hade. Allt det var tack vare VM.

Trodde du att ni skulle komma tillbaka efter 1-2 och en man mindre på plan?
– Ju längre matchen gick desto mer osäker blev man. Egentligen ska man ju inte klara av att vända det med en man mindre. Men de var lika dumma som oss när vi ledde. De backade hem för mycket. Rolle (Roland Nilsson) fick slå ett långt inlägg. Deras målvakt gör ett stort misstag. Istället för att gå på bollen direkt så tvekar han. Då visste man att Kennet (Andersson) skulle hinna före.

Känslan när ni kvitterar till 2-2?
– Nu har jag chansen att avgöra på straffar. Där låg min fokusering.

Hur var känslan hos dig precis innan straffläggningen skulle dra igång?
– Jag visste att jag skulle klara av detta, att jag skulle avgöra. Man kan aldrig vara bombsäker, men det var en stark intuitiv känsla jag hade. Jag hade kämpat väldigt länge i både klubblag och landslag utan att få något direkt erkännande. Nu äntligen kanske var det min tur. Detta var min chans.

Målade du upp något scenario i huvudet?
– Jag har alltid satt upp målbilder. Och visst hade man målat upp någon bild i huvudet där man var en fotbollshjälte. Man hade ju läst en del Busterklubben och andra serietidningar när man var liten. Det är nog många idrottsmän som har målbilder. Var det inte Björn Ferry som till och med övat på att lyfta upp sina händer och fira ett OS-guld? Målbilder är viktigt att ha, oavsett om man håller på med idrott eller inte.

Kan du berätta om straffräddningarna steg för steg?
– Även om Håkan (Mild) missade första och vi hade en större press på oss märktes det inte. Spelarna såg lugna ut och hade nästan ett leende på läpparna. Jag kände att jag får väl ta två straffar då. Jag går fel någon gång innan jag räddar. (Dan) Petrescu slår en dålig straff och jag får handen på den. Sedan gör Henke ett fantastiskt mål vid stolproten. Efter det ska (Miodrag) Belodedici skjuta. Jag känner att den här, den här straffen tar jag. På något vis visste jag redan innan att jag skulle rädda och det gör jag med.

Känslan precis efter den andra och avgörande straffräddningen?
– Allt är helt tomt. Man är i någon slags zon, i ett flyt som inte sker ofta alls. Världen står helt stilla. Det finns ingen dåtid och det finns ingen framtid. Man levde verkligen här och nu.

Hur viktiga räddningar var det?
– Det är dem viktigaste räddningarna jag någonsin har gjort. Jag har gjort snyggare räddningar i andra matcher. Men att få göra sådana räddningar i en match av den digniteten. En kvartsfinal på ett VM, det är få förunnat. Som sagt, de räddningarna har betytt allt för mig.

I semifinalen väntade Brasilien igen. Sverige fått en mindre vilodag än brassarna som dessutom klarade av sin kvartsfinal på 90 minuter.
– Hade vi fått en vilodag till kanske vi hade kunnat göra det lite bättre. Annars blev vi fullkomligt överkörda av ett väldig bra Brasilien. Vi hade 0-0 länge, men när domaren hivade fram det röda kortet var det svårt. Man vinner inte mot Brasilien med tio man, det är omöjligt.

Bronsmatchen mot Bulgarien kom att bli Ravellis sista VM-match. I dem tre matcherna under VM 1990 släppte han in två mål i varje match. På dem sex inledande matcherna VM 1994 släppte han in mål. Den sjunde och avslutande matchen, hans tionde VM-match totalt, kom den. Hans första nolla.

– Jag bara njöt av vårt spel och att vi hade sådant självförtroende. Att jag höll nollan var inget jag tänkte på. Sedan var det kanske lite extra kul att hålla nollan eftersom (Hristo) Stoitchkov inte vann skytteligan då. Annars spelar det ingen roll vad resultatet blir, det viktigaste är att laget vinner.

Så tippar Thomas Ravelli EM 2016… (inför matcherna)

Sverige – Irland 2-1.
Sverige – Italien 2-2.
Sverige – Belgien 1-1.

Så långt går Sverige – Vidare från gruppen. ”Sedan beror det på vilket lag man får i åttondelsfinalen”.

Han blir Sveriges utropstecken – Victor Nilsson Lindelöf.

De vinner EM – Tyskland och Belgien spelar final. Belgien vinner.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: