TV: BP utan akademilag i Gothia: ”Vi kommer säkert hit igen”
GÖTEBORG. Akademilag från IF Brommapojkarna i Gothia Cup brukar vara givet.
Men under årets upplaga av turneringen så hade man inga akademilag med på pojksidan.
– Jag tror att de kände att den sportsliga utmaningen kanske inte alltid var den bästa, säger Johan Lager, ansvarig för scouting och rekrytering för BP:s pojkakademi till FotbollDirekt.
Gothia Cup avslutades under lördagen och ovanligt nog så återfanns inget lag från IF Brommapojkarna bland vinnarna.
Genom åren har Stockholmslaget varit otroligt framgångsrika i turneringen och det har nästan varit givet på förhand att klubben kommer att ta hem segern i åtminstone någon åldersgrupp.
Så blev dock inte fallet i år och en anledning till det kan ha varit att klubben inte hade med något akademilag på pojksidan i år.
– Jag har inte varit med och tagit det beslutet, men för några år sedan var jag i BP och då vann vi de flesta åldersklasser vi ställde upp i och jag tror att de kände att den sportsliga utmaningen kanske inte alltid var den bästa, säger Johan Lager som sedan en tid tillbaka återvänt till klubben och fortsätter:
– Det kanske fanns andra turneringar där det fanns bättre motstånd att få och det kan nog vara det som ligger bakom beslutet. Det är också förhållandevis en ganska stor kostnad jämfört med vad det kostar för oss att åka utomlands och bara möta akademilag, medan det i Gothia Cup är dyrare att då få möta vanliga breddlag som är här för att ha kul. Då blir det också ganska stora siffror och inte den största utmaningen. Sen är det en kul turnering och vi kommer säkert hit igen.
Som du säger så har du inte varit med och tagit beslutet, men du har säkert fått höra om det. Du nämner att man kanske prioriterar annat, i sådana fall, vad åker akademilagen på för turneringar i sommar?
– Jag vet att åker utomlands på cuper och då kanske man försöker fördela det med två cuper på våren och två på hösten. Då är det oftast utomlands som gäller och man vill få möta andra akademilag och få en sportslig utmaning.
– Det är det som är det viktigaste, det är det man vill tillföra som man inte kan få på hemmaplan helt enkelt.
Lager som återvänt till BP efter flera år i Hammarby som såväl sportchef på damsidan som akademichef på pojksidan jobbar numera med scouting och rekrytering i Stockholmsklubben.
– Nu jobbar jag med scouting åt BP:s akademi och tittar på spelare, vi har några andra lag här, DFF-lag som spelar som jag tittat på, sedan tittar jag på lite andra, lite tips på spelaren man fått.
Sen är det lite som en mässa för fotbollen här, man träffar förbundskaptenerna, ledare för de andra klubbar och så. Det är en väldigt trevlig vecka helt enkelt.
När vi träffar Lager så är vi på plats i Torslanda där majoriteten av Sef Trophy spelas.
Lager får ge sin bild av åldersgruppen pojkar födda 2010 som är de som deltar i turneringen.
– Den åldersgruppen är väldigt bra spelare, jag vet att landslagskallelsen kom alldeles nyss och det är landslagsspelare som spelar på planen bakom oss just nu. Så det finns väldigt många bra spelare.
– Sen kan jag tycka att den är turneringen skulle kunna ligga ett år tidigare, en 14-årsklass, ett år innan landslaget sker. De här spelarna börjar bli lite för gamla för att spela den här typen av turnering med matcher varje dag. Skaderisken som det innebär, belastningen och förutsättningarna runt omkring kanske inte optimala som är så pass duktiga och kommit så pass långt i sin karriär i 15-årsåldern.
Den här artikeln handlar om: