Striden om supertalangen – Sverige eller Bosnien?: “Stor press”
18 år och redan startspelare i Premier League. I veckan scoutad av Erik Hamrén, samtidigt som superstjärnan Edin Dzeko vill locka honom till Bosniens landslag. Muamer Tankovic kan välja bort Sverige:
– Det är inget lätt beslut att ta, och det bästa vore om han själv fick bestämma sig i lugn och ro, säger bosniske fotbollsjournalisten Sasa Ibrulj till FotbollDirekt.se.
Få svenskar som gör sig gällande i de stora europeiska ligorna bortom Zlatan Ibrahimovic, och i ljuset av detta väcker Muamer Tankovics snabba utveckling i Fulham hopp.
Den förre IFK Norrköping-talangen var en av få ljuspunkter när Fulham FA-cup-föll mot Sheffield United i onsdags. Och i helgen fick han starta i Premier League, och inte i vilken match som helst, utan Manchester United på Old Trafford.
Flera tänkbara framtida landslagsmän har nyligen valt bort Erik Hamréns gäng för andra landslag, som Loret Sadiku (Albanien) och Miiko Albornoz (Chile). Nu är Sveriges hetaste nya namn ute i Europa i samma läge.
Erik Hamrén var i förra veckan på plats på Craven Cottage mot Sheffield United, enligt flera medier för att titta extra på Tankovic.
Samtidigt rycker Bosnien i stjärnskottet. Tankovic har gjort ett stort antal ungdomslandskamper för Sverige, men han har bosniska rötter och det är som bekant inte förrän han gjort en tävlingsmatch för ett a-landslag som han gjort sitt definitiva val.
Nyligen syntes han på Bosniens fixstjärna Edin Dzekos Instagram; en bild på Tankovic tillsammans med Dzeko och där Manchester City-anfallaren lagt text till bilden: ”Bosnien och Hercegovina väntar på dig. Vi hoppas du väljer oss. Ju förr, desto bättre.”
Och i går stod det klart att Tankovic tillsammans med fyra andra spelare med möjlighet till medborgarskap bjudits ner till Bosniens vänskapsmatch mot Egypten i mars.
Bosniske frilansjournalisten och tidigare FD-medarbetaren Sasa Ibrulj tror inte att det kommer vippa över åt något håll den närmaste tiden. Bosnien tog sig till VM i Brasilien, det unga landets första VM-slutspel, och till den turneringen är Tankovic inte aktuell.
– Nej, han (Tankovic) behöver ju inte ta det här beslutet än. Han är inte aktuell för Bosniens VM-trupp och Sverige har sin första tävlingsmatch först i september. Och det här att han bjöds ner som hedersgäst till Egypten-matchen, det är en återkommande gest från förbundets sida. De gör så hela tiden med spelare som har dubbla pass. Men det är inget som avgör någonting. Vissa tar sedan beslutet att spela för Bosnien, andra inte, säger Sasa Ibrulj och fortsätter:
– A-landslagets förbundskapten Safet Susic är principfast när det gäller det här, han vägrar ta in spelare och låta dem göra ett inhopp på några minuter bara för att säkra upp dem för Bosniens landslag. Det är en policy han har. Han tycker att de själva får visa vilja och komma med ett bosniskt pass, och då är de naturligtvis aktuella om de håller måttet. Jag tycker att det är en bra och sund hållning, även om det kanske inte är fullt så enkelt att hålla sig till den.
Och det har en enkel förklaring. Under Balkankriget flydde eller utvandrade runt en miljon människor – en fjärdedel av Bosniens invånare – till andra länder. Nu är Tankovic alltså inbjuden till Egypten-matchen tillsammans med fyra andra potentiella landslagsmän, och Fulham-talangen är långt i från ensam om att finnas på förbundets radar:
– Nej, det rör sig om 50-60 unga killar som finns under förbundets lupp just nu, om inte ännu fler. Killar som spelar i riktigt bra ligor ute i Europa; Tyskland, Italien, Frankrike. Det är en direkt följd av Balkankriget och utvandringen, och mer än halva laget som tog sig till VM är födda, uppvuxna och/eller fotbollsfostrade någon annanstans.
En lång rad spelare, däribland stjärnor som Sejad Salihovic (Tyskland), Miralem Pjanic (Luxemburg) och Asmir Begovic (Kanada) är uppvuxna i andra länder och har fått sin fotbollsfostran där, men har ändå gjort valet att representera Bosnien. Frågan är hur det blir i framtiden.
– Det är killar som känner rötterna till Bosnien även om de tillbringat större delen av sina liv i andra länder. Men frågan är hur det blir om en-två generationer. Då kommer många spelare vara födda och uppvuxna i andra länder, och de kommer ha både föräldrar och mor- och farföräldrar som har samma erfarenhet. De kommer visserligen ha bosniska efternamn, men kommer förmodligen inte alls känna de rötterna på samma sätt. Det här är nog den sista generationen.
Att locka till sig spelare som kan få bosniskt pass kommer alltså i framtiden att bli än viktigare om det lilla landet ska hävda sig internationellt. Talanger finns i massor, men en stor del av dem befinner sig utanför landets gränser. Även om man nu har en principfast förbundskapten i Susic så är pressen på förbundet stor:
– Förbundet gör betydligt mer nu än tidigare för att locka spelare till Bosnien och det går tillbaka till exemplet med Zlatan Ibrahimovic. Man har fått skarp kritik för att man inte gjorde tillräckligt där, kanske inte så mycket då när han var ung som på senare år när han vuxit ut till den absoluta världsspelare han är nu.
– Även om Zlatan är född och uppvuxen i Sverige så ses han som bosnier där nere och det gäller alla spelare utomlands. Man anser inte att man stjäl spelare, tvärtom, man hämtar hem sina egna. En stor majoritet av folket i Bosnien tycker att Susic gör helt fel och vill att man istället ska jobba hårdare på att övertala potentiella landslagsspelare.
Tankovic är nu stort uppmärksammad i Sverige den senaste tiden. Men det är samma mediala uppmärksamhet nere i Bosnien efter framfarten i Fulham, berättar Sasa Ibrulj.
– Han har varit ett namn här redan tidigare, men det har blivit mer media kring honom nu ja. Och mycket av det som skrivs handlar om möjligheten till landslagsspel. Den perfekta lösningen ur Bosniens synvinkel är att Tankovic säger att “jag tar passet”, och så inleder han i U21-landslaget, men det händer ju sällan nuförtiden. Är man i hans sits så kan man vänta. Han är medveten om han inte kommer spela VM för Bosnien, och han vet att han inte behöver välja än, säger Ibrulj, som tvärtemot många av sina landsmän vill tona ner hetsen kring att locka till sig spelare:
– Pressen är stor på sådana som honom (Tankovic), och jag tycker att det blir för mycket. Unga killar i hans situation måste få låta hjärtat bestämma, man gör dem en björntjänst när man pressar på som man gör. Vad de här killarna än väljer så gör de någon besviken. Det är inget lätt beslut att ta, och det bästa vore om de själva fick bestämma sig i lugn och ro.
Den här artikeln handlar om: