Andrea Möllerberg talar ut om kritiken: ”Blev både chockad och ledsen”
STOCKHOLM. Andrea Möllerberg, 52, har tvingats lämna Svenska fotbollförbundet efter en lång tid med skandalrubriker.
I en exklusiv intervju med FotbollDirekt talar den tidigare generalsekreteraren ut om:
✔️ Kritiken: “Det var aldrig intentionen”
✔️ Turbulenta året på förbundet
✔️ ”Jag är stolt”
✔️ Att vara kvinna i en mansdominerad bransch
✔️ Bristen på mediala framträdanden
✔️ Framtiden – öppnar för fortsättning inom fotbollen
Det är en eftermiddag i januari i centrala Stockholm. In genom dörren kliver Andrea Möllerberg, 52, in. Det har bara gått några timmar sedan allmänheten nåddes av beskedet om att generalsekreteraren får lämna Svenska fotbollförbundet – efter knappa 15 månader på posten.
En lång rad skandalrubriker fick till slut bägaren att rinna över, och under måndagen fick Andrea Möllerberg sparken.
Trots det är den tidigare generalsekreteraren vid gott mod.
– Det är som det är, säger hon.
– Jag har hela tiden jobbat på uppdrag av förbundsstyrelsen – de bestämmer och beslutar. Nu har de beslutat att jag inte ska fortsätta som generalsekreterare. Det är klart att det är tråkigt, men det är en ny dag och nya möjligheter. Jag känner mig jättetrygg i det arbetet jag har gjort.
När fick du det här beskedet om att du inte får fortsätta?
– Söndag kväll.
Hur mottogs det?
– Jag var förberedd på det. Jag hade fått lite bakgrundsinformation innan, att det skulle ske ett möte. Jag var lugn och det var skönt att få beskedet på ett sätt – då kunde man förhålla sig till det. Hellre det än att leva i ovisshet. Det var Fredrik Reinfeldt (ordförande, reds. anm) som ringde och berättade om det
Det var inga konstigheter?
– Nej, jag vet att man kanske tycker eller vill att det ska vara konstigheter, men för mig är det inte så. Man jobbar till den dagen man inte har styrelsens förtroende längre och då slutar man.
“Beslutet grundar sig på en samlad bedömning över tid av att förtroendet är förbrukat”, skrev Svff i ett uttalande under måndagsförmiddagen.
Är det en bild som du delar?
– Allt ligger i betraktarens ögon. Min uppfattning är att det finns de som är kritiska, men det finns också de som har ett stort förtroende för mig. Det blir så påtagligt under den här dagen. Det är så många som har hört av sig – jag känner mig än mer stolt än vad jag faktiskt trodde att jag skulle göra, säger Möllerberg.
“Mitt uppdrag var väldigt tydligt”
När Andrea Möllerberg först tillträdde på posten som generalsekreterare för drygt 14 månader sedan var det en sak som stod klart: Förbundet blöder pengar.
– Det var tydliga tecken på många saker. Intäkterna ökar, absolut. Jag tror att intäkterna ökade med ungefär 100 miljoner under de senaste tre åren. Kostnaderna ökade med 200 miljoner. Kostnaderna ökade mer än intäkterna i utvecklingen.
52-åringen fick i uppdrag att stabilisera ekonomin och i december 2023 meddelade Svenska fotbollförbundet att 2024 skulle bli ett år av sparande när hela 30 miljoner kronor skulle sparas in.
– Mitt uppdrag var väldigt tydligt när jag kom in: Vi ska minska projekten ute i distrikten och vi ska se till att de får mer resurser, vi ska stärka ekonomin och vi ska effektivisera och digitalisera. Och när man ska göra den resan är det väldigt svårt att göra det med exakt samma personer i ledande befattningar, som på något sätt har varit en del av att bygga den här strukturen.
Möllerberg fortsätter:
– De här signalerna, det var faktiskt ganska chockerande både för mig och för Fredrik (Reinfeldt). Jag har lite svårt att se att man har låtit… att det var vi som var nya som upptäckte det. Det här var signaler sedan flera år tillbaka. Det rann ut väldigt mycket pengar som jag tycker är svensk fotbolls pengar, det är rörelsens pengar – det är inte Svenska fotbollförbundets pengar.
Hur har det fått pågå?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag har inte varit involverad i det över huvud taget. Det här blev ett uppvaknande när jag kom in. Min syn på signalerna och tecknen var att det nog var lite värre än vad jag trodde. Det betyder inte att svensk fotbollsekonomi är dålig på något sätt. Men fortsätter alla de här sakerna i fel riktning, då kan det gå så himla fort.
Känner du att Svff är på rätt väg?
– Verkligen. Man grämer sig lite över att man inte riktigt får vara med och skörda det här. Jag är så stolt över det jobbet som man gjorde 2024. Det var inte jag, utan alla medarbetare.
Hon fortsätter:
– Jag är oerhört stolt. Det här har alla hjälpt till med. Allt från ledningsgruppen till gruppchefer till medarbetare. Man har verkligen tagit sig an vissa nya rutiner. Det handlar om en beteendeförändring. Jag ska verkligen säga att alla medarbetare har varit fantastiska i det här och hjälpt till.
Efter det att beskedet om Andrea Möllerbergs avskedande kom har hård kritik riktats mot Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svff. Med ett annalkande ordförandeval senare i år har röster höjts om att förbundstoppen försöker “rädda sitt eget skinn”.
“Det är budbäraren som offras”, skriver en expert.
En annan kallar det ett “desperat försök”.
Det är dock inte en bild som den tidigare generalsekreteraren delar.
– Det tror jag inte. Jag ser det inte alls på det sättet.
Kan du förstå att det ser ut som det från utsidan?
– Ja, eller så är det precis som att det inte är så. Det kanske är att den andra parten, som också vill bli ordförande (Simon Åström, reds. anm), har samma tankar. Att man visar handlingskraft genom att göra sig av med generalsekreteraren som är enormt kritiserad. Det kanske är så att de har samsyn om det här. Jag har ingen aning. Jag vet inte hur folk tänker eller resonerar. Jag ser det inte alls så. Det gör jag faktiskt inte.
Bemöter kritiken
Möllerbergs tid på förbundskansliet har kantats av skandalrubriker i media. Under året som har gått har flera tidigare medarbetare öppet kritiserat förbundet. Samtidigt har Möllerberg, fotbollschef Kim Källström och Reinfeldt fått kritik för att inte bemöta kritiken som riktats mot dem.
– Jag förstår att kritiken finns och jag förstår framförallt att det blir så ensidigt när vi inte har gått in i clinch, säger Möllerberg.
– Jag står fortfarande fast vid att jag tycker att det viktigaste är att man är lojal och respektfull. Att prata om de som har slutat eller de som finns på jobbet är för mig helt obegripligt. I förändringar vi har gjort på de tjänster som har varit fast anställda så finns det ingen som har tvingats sluta – alla har fått möjlighet att vara kvar, kanske på en annan roll, men med samma förutsättningar. Det är klart att det är tufft när man är i en dialog och får höra att vi kommer göra en förändring, det är klart att det blir. Jag förstår att människor reagerar på det sättet. Men min uppfattning är ändå att det är precis på det här sättet som vi har fört dialogen. Jag tycker att det är respektfullt att göra det på det sättet. Det handlar inte om att man tycker att någon är dum eller otrevlig utan om att man behöver göra en förändring.
Den tidigare generalsekreteraren har vid flera tillfällen fått kritik för att stå för ett allt för hårt ledarskap.
– Jag är otroligt rak på, ärlig och direkt – sån är jag. Jag tycker att det är en styrka men jag förstår också att andra människor kan vara vana vid ett annat ledarskap.
Varför tror du att bilden av ditt ledarskap har blivit så negativ?
– Nej, men man har inte hela bilden och det beror ju på att vi aldrig har gått ut och svarat upp på det här eller gått in i diskussioner. Jag tycker inte att det är värdigt att göra det medialt på det sättet utan jag tycker att man ska kunna föra dialog mellan människor. Det har varit viktigt att behålla nivån i det här. Sen är det klart att hur en individ uppfattar saker, det kan jag aldrig säga något om. Det sitter alltid i betraktarens ögon. Det vore ju konstigt om jag skulle säga att någon har fel för att de har känt eller upplevt det så här. Men det är lite ensidigt, det får jag nog ändå säga.
Vid flera tillfällen har det pratats om att det råder en tystnadskultur på fotbollförbundet. Medarbetare har uppgetts inte kunna rikta kritik mot chefer.
– Man pratar väldigt mycket om tystnadskulturen. Det är jättesvårt för mig att ta på, för jag upplever inte att jag är sån som person, säger Möllerberg.
– Jag upplever inte att det har varit så. Det absolut bästa jag vet är diskussioner. Dynamiska diskussioner och konflikter i diskussionen som man får jobba med.
Hur kan det ha blivit så? Att det uppfattas på det sättet?
– Nej, jag vet faktiskt inte riktigt. Jag kan inte svara på det. Det är så långt ifrån jag. De som jobbar närmast mig vet ju att jag älskar när de argumenterar för någonting som inte jag håller med om. Det är det som utvecklar oss. Det är en jättebesvikelse för mig (att det uppfattas så, reds. anm). Det är säkert så att de som känner det här har jättetydliga exempel på det. Jag önskar att jag hade fått det till mig från medarbetarna – jag önskar verkligen det för att det är så emot mig som person.
Kritiken mot förbundstopparna kulminerade när fotbollsmagasinet Offside släppte en granskning av arbetsklimatet inom Svenska fotbollförundet i september 2024. I den uppmärksammade granskningen framkom det att det fanns ett utbrett missnöje mot ledarskapet inom förbundet, och flera medarbetare uppgavs må dåligt på jobbet.
“Det finns en vrede kring hur man blir behandlad”, sa en anonym källa till Fotbollskanalen i somras.
Även den tidigare tränarutbildaren Janne Ferner, som var en av många som lämnade förbundet under Möllerbergs tid på posten, har riktat skarp kritik mot ledarskapet.
“Mina chefers ledarskap som krockar med mina värderingar och det är inte något vi lär ut här på förbundet utan då handlar det om omtänksamhet och samarbete”, sa han i juni.
– Det är det han (Ferner, reds. anm.) har känt och fått till sig. Det kan man aldrig säga nåt annat runt. Jag skulle aldrig säga att han har fel. Det är hans uppfattning och känslor. Intentionen har aldrig varit att behandla folk illa.
Vad för åtgärder vidtog ni när det framkom att många mådde dåligt på jobbet?
– Vi fick en ny HR-chef och hon har suttit i, jag vet inte hur många möten med medarbetare, arbetsmiljöombuden och facket. Jag tror att det är det som har gjort att tecknen har stabiliserats, så att vi var på väg åt rätt håll. Jag skulle säga att det var mycket samtal, mycket försöka reda ut vad det är.
Känner du att förändringarna ni gjorde gav resultat?
– Det tar ju alltid tid, det ska man ju vara medveten om. Det är ingen quick fix. Men jag tycker att det känns som att man är på rätt väg. Verkligen.
“Det var inte vår intention”
En stor del av kritiken som har riktats mot Möllerberg och resterande ledare på fotbollförbundet har berört bristen på mediala framträdanden för att bemöta de kritiska rösterna. I samband med att trotjänaren och tränarutbildaren Ramin Kiani fick lämna Svff under uppmärksammade former riktade Mats Enquist, tidigare generalsekreterare på intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), en rejäl känga mot bristen på mediala uttalanden.
“När du sitter på en så fin utnämning som ordförande eller generalsekreterare är det ditt ansvar att prata med media. Om du jobbar med förtroendet för Sveriges största folkrörelse kan du inte gömma dig”, sa Enqvist till Aftonbladet i början av 2025.
Vad säger du om Enqvists kritik?
– Mats sa ju att han har varit tillgänglig 24/7, och det har jag också varit – för mina medarbetare. För mig har det varit viktigare att vara tillgänglig för mina medarbetare och att vara på kansliet än att gå ut i försvar eller säga något illa om tidigare eller befintliga medarbetare. Mats och jag har bara olika syn på det.
Jag tror inte att Mats syftade på att gå ut och kritisera medarbetare i media. Men någonting han sa är att det finns en poäng i att som ledare för en folkrörelse jobba för att bli lite mer folklig. Finns det någon poäng i det han säger?
– Ja, men absolut. Det tycker jag definitivt. Det tycker jag. 100%. Jag upplever att vi gav en hel del svar i media, framförallt efter Offside-artikeln som kom. Vi svarade flera gånger men ibland fick vi inte med alla svar, vi fick inte granska dem och de hamnade fel i sitt sammanhang. Det gjorde att de svar vi gav, det blev inga svar. Man måste ha ett förtroende mellan varandra i den här processen. Ibland tycker jag att det inte var riktigt så. Det blev inte en rättvis bild.
Det var i oktober 2024 som Ramin Kiani riktade hård kritik mot förbundsledningen. I en intervju med Aftonbladet berättade tränarutbildaren, som satt på ett utgående avtal, att han känt sig utfryst och sågade sättet som Svff hade omorganiserats på.
I början av 2025 kom nästa storm mot förbundet. Genom läckta ljudfiler som Aftonbladet tagit del av framkom det att förbundet tycktes vilja köpa Kianis tystnad efter det att han lämnat sitt uppdrag.
Förslaget som uppges ha presenterats för Kiani var fyra månaders lön fram till april 2025 – med ett krav. Tränarutbildaren skulle undvika att prata illa om sin tidigare arbetsgivare.
“När man pratar om SvFF i framtiden kan man lyfta fram det som varit bra och givande, som har varit en plattform för dig att utvecklas på”, sa HR-chefen Lisa Hall på ett möte med Kiani enligt Aftonbladet.
Ramin Kiani valde att tacka nej till erbjudandet och beskrev villkoren som “hämtade från en totalitär stat, som Nordkorea”.
Vad säger du om påståendet om att Svenska fotbollförbundet försökte köpa en tidigare medarbetares tystnad?
– Det var absolut inte vår intention. Det ska sägas att jag aldrig har pratat med Ramin om avtalet. Jag har aldrig fört den dialogen med honom och jag har aldrig fått den inputen till mig från honom att han uppfattade det så. Men avsikten och intentionen var aldrig det. Aldrig. Det handlade om att försöka göra ett så fint och bra avslut med någon som har jobbat i tio år.
Så du håller inte med om påståendet att förbundet försökte köpa en tidigare medarbetares tystnad?
– Nej, det går ju inte att köpa någon på det sättet. Det stod (i avtalet, reds. anm.) att det skulle ske på månatliga utbetalningar. Det stod också att det skulle ske med avstämning med Ramin. För mig handlar det inte om att vi köper nån. Det är mer att stämma av. Om han skulle få ett nytt jobb, då skulle de här månatliga utbetalningarna upphöra.
Det var det som tolkades som att han skulle bli kontrollerad en gång per månad.
– I det underlaget som jag har beskrivit det här så har vi tydligt sagt att det handlar inte om det över huvud taget. Överhuvudtaget.
Kan du förstå att det såg ut som att det handlade om det?
– Ja, kanske. Faktiskt. Men jag fick aldrig uppfattningen att han uppfattade det på det sättet, så hårt. Jag blev både chockad och ledsen över att det var så. Men det var aldrig vår avsikt. Avsikten var att stämma av med Ramin hur läget var. Vi vet också att han hade mått väldigt dåligt under en period.
Möllerberg fortsätter:
– Nu har Ramin fått ett nytt, fint jobb i Norge som jag hoppas att han kommer att trivas med. Verkligen.
“Det är jag stolt över”
När Andrea Möllerberg tillträdde som generalsekreterare i slutet av 2023 gjorde hon det som första kvinna på posten. Efter fyra år som distriktschef på Stockholms fotbollförbund hade hon vant sig vid den mansdominerade fotbollsbranschen, berättar hon
– När jag började i fotbollsbranschen så blev jag överraskad över hur det var. Det måste jag säga. Jag har ändå jobbat i väldigt mansdominerade branscher – men det här var något annat. Där har näringslivet och samhället kommit längre. Bara för att man är en tuff och rättfram kvinna ute i samhället och näringslivet så betyder det inte att man är en bitch. Men här släpar fotbollsrörelsen lite grann. Det säger många kvinnor i de roller jag har haft, både i Sverige men även internationellt.
Känner du att du har blivit stämplad som en bitch?
– Man petar ju på det lite grann, tycker jag.
52-åringen har tidigare pratat om att jämställdhetsfrågan ligger varmt om hjärtat, och under tiden på förbundet har hon arbetat hårt för att skapa ett mer jämställt klimat och anlitat flera kvinnor på ledande poster.
– Jag är superstolt över jämställdhetsfrågan. Man hade gjort ett fantastiskt jobb innan, med Caroline Waldheim som hållbarhetschef. Vi var redan uppe och joggade lite. Vi är absolut inte framme på långa vägar, men det är klart att jag har varit väldigt tydlig i den frågan. Det betyder inte att det varit otydligt innan, men med mig som kvinna blir det än mer tydligt. Det hänger ihop. Jag gasade och accelererade lite mer och då fick man ytterligare en effekt på det hela.
Nu är Möllerberg taggad på att följa Jon Dahl Tomassons landslag från tv-soffan. Hon talar med värme i rösten när hon pratar om förbundskaptenen, som hon tillsammans med Kim Källström anställde i början av 2024. Men det finns ingen bitterhet i att inte längre få vara en del av verksamheten runt om danskens Blågula landslag.
– Vet du vad? Bitterhet, det tror jag vi har tillräckligt av i svensk fotboll ändå om jag ska vara ärlig.
Känner du så?
– Ja, det känner jag faktiskt.
På vilket sätt?
– Det är svårt att säga, men jag tycker att man är missunnsam mot andra och man inte vågar stå för saker. Jag tycker att intervjun som Ola Larsson gjorde…det kände jag igen mig i.
Den tidigare generalsekreteraren refererar till en intervju som Ola Larsson, tidigare teknisk direktör i IFK Göteborg, gjorde med FotbollDirekt i början av januari. Där talade Larsson om att han står för ett ledarskap som sticker ut inom fotbollen.
”Klubben och jag hade samma bild om hur vi skulle göra, men jag ville göra det mycket snabbare. Jag tror inte riktigt på den typen av långsamma processer”, sa den tidigare Blåvitt-toppen.
– De kanske inte var redo för mig heller. Det är drygt ett år jag har varit på posten nu. Fortfarande är det människor som pratar om det som skedde för drygt ett år sedan. För mig är det konstigt. Jag tror inte att man mår bra om man inte går vidare. Jag tror att det tär sönder en. Det kommer aldrig att vara jag. Jag är så stolt över det jobbet jag gjorde – men nu får jag göra nåt annat.
Vad händer för dig nu?
– Jag ska landa lite i det här, känner jag. Landa lite och känna på vad jag vill göra framåt. Det vet jag faktiskt inte riktigt. Men jag är övertygad om att framtiden är ljus både för svensk fotboll och även för mig.
Finns det någon möjlighet att du fortsätter inom fotbollen?
– Jag vet inte. Svensk fotboll, det känns som att det har jag gjort lite grann. Men man vet aldrig. Utmaningar är ju fantastiskt roligt. Och det kan ju kanske vara i en klubbmiljö, vad vet jag. Jag har ingen aning. Men nej, man ska aldrig säga aldrig.
Att gå in i en klubblagsverksamhet?
– Jag tror inte att det är skonsammare. Det är rätt tufft där också. Men jag tror att mina styrkor är förändringsarbetet och att orka ta sig igenom någonting så jobbigt. Så jag förväntar mig att det är något sådant jobb jag kanske kommer ha i framtiden också, avslutar hon.
Se hela intervjun med Andrea Möllerberg på FotbollDirekts Youtube-kanal FanTV!
Den här artikeln handlar om: