Därför är höst-vår-säsong inte omöjligt idag
Ja, varför inte – det är inte helt omöjligt längre.
För idag finns det förutsättningar som gör det möjligt att anpassa svensk fotboll till övriga Europa.
Det är en debatt som brukar blossa upp vart sjätte år, ungefär; höst-vår-förespråkarna som företrädesvis finns söder om landsvägen vs alla andra som lever med minusgrader vintertid.
Men tiderna förändras.
Förutsättningarna är annorlunda idag, jämfört med för bara några år sen och då tänker jag inte bara på den globala uppvärmning som kommer smygande runt hörnet.
För klimatargumentet har varit det bärande argumentet MOT höst-vår-säsong sen svensk fotboll gick över till årsbaserade säsonger på 1950-talet.
För kallt. För dåliga planer. För omoderna arenor.
Det ser inte ut så 2020.
Halva allsvenskan spelar på konstgräs och jag ser (tyvärr) ingenting som tyder på att det kommer ändras inom överskådlig framtid.
Vi har två arenor med tre 08-lag som kan stänga tak, vi har modernare arenor med en mera professionell underlagshållning, med hybrid- och konstgräs i Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala, Örebro, Borås, Kalmar och väldigt många andra ställen med elitfotboll.
Om det går att spela europafotboll i Östersund inför storpublik i december och februari, då är ingenting omöjligt längre.
Dessutom har supporterbasen förändrats genom åren, idag går folk för att se sitt favoritlag på en bättre arena oavsett vad det är för väder. Så var det inte på 80-90-talet.
Därför är inte klimatargumentet lika starkt längre. (Det finns andra antiteser som väger tyngre, men låt mig få återkomma till dom).
Oftast brinner just vinterdatumen framför ögonen på de som är emot höst-vår, men om vi tittar närmare på en Sverige-anpassad säsong så blir förändringen inte monumental.
Tvärtom, det rör sig om max en tredjedel av matcherna som går på datum som vi inte spelar idag.
Så här tänker jag:
Traditionellt inleds höst-vår-säsonger i augusti, här skulle vi kunna börja någon vecka tidigare, kanske i slutet på juli. Idag spelar allsvenskan fullt ut i juli och det fungerar bra, så att det är semestertider är inget nytt.
Du kör sen fram till slutet på november/början på december, vilket blir 3-4 omgångar längre än idag. Tar uppehåll december, januari, februari och börjar igen i början på mars, vilket blir ca fyra veckor tidigare än idag. Avslutar ligan i slutet på maj.
Vi talar kanske tio matcher som spelas på datum som vi inte har idag och spelprogrammet går ju att anpassa så att lag med bättre förutsättningar än i Sundsvall, Piteå och Östersund får färre matcher hemma just då.
Lite trix och fix här och därmed landslagsuppehåll (som ju finns idag också) så känns det inte lika omöjligt som det gjorde förut.
Sen kan vi argumentera för att man helst vill se fotboll när vädret kan vara som bäst i Sverige, ändå tog allsvenskan ledigt i juni förra säsongen, trots att det inte var något mästerskap.
Och du kan, om du känner för det, fortfarande spela fotboll i lägre serier i juli om du vill för att avsluta i börja på november och ändå få ett kortare vinteruppehåll.
Lägre serier högt upp i norra Sverige tvingas ibland börja närmare maj även under den säsong vi har idag och det går ju att anpassa serier efter extremklimat även när du spelar höst-vår.
Framförallt i tider då väldigt många lag i divisioner under eliten kan spela på konstgräs.
Är ni med mig?
Vill vi byta till höst-vår så är det inte längre helt omöjligt och det finns allt fler argument som talar för att det skulle kunna ske.
Det talas en del om att man vid europaspel har en fördel av höst-vår, men det är däremot ett argument som jag inte köper.
Jag tycker snarare att det är tvärtom.
Idag har svensk lag en fördel av att möta lag från ligaspel som ännu inte är i säsong i det inledande europaspelet. Den fördelen har vi större nytta.
Jag ser hellre att svenska klubblag har en lättare väg att nå gruppspel än att vi gör det lättare för lag som KANSKE går vidare från gruppen (sen innebär inte cupspel i februari att ALLA laghar inlett sitt seriespel heller).
En annan fördel idag är att svensk fotboll har ett vinterfönster som är öppet två månader längre.
Men ser vi det ur ett vidare perspektiv som handlar om att anpassa oss till den fotbollsvärld som övriga Europa befinner sig - vilket väldigt många gärna vill att vi ska eftersträva - så talar allt fler komponenter för att även Sverige lägger om till höst-vår.
Som man i Ryssland och för några år sen i Danmark.
Kvar med vår-höst är vi, Island, Norge, Finland, Estland och Lettland - är det verkligen på den nivån vi vill stå kvar och stampa?
En kraftfullt problematik med att lägga om en fotbollssäsong skulle förstås vara att du plötsligt stod där med en och halv säsong i en omläggning.
Coronakriget innebär att vi ändå ser ut att missa stora delar av en normal vårsäsong och höst-vår-förändrnig skulle te sig naturligt - det är därför debatten blossat upp igen.
Sen inser jag också att allting inte är så enkelt, men om vi sitter i ett läge där vi måste skjuta på all elitfotboll ytterligare någon månad...ja, då vore det dumt att inte se över möjligheten.
För det som en gång i tiden kändes som helt omöjligt med höst-vår är inte det längre.
Den här artikeln handlar om: