Fifa-tjänstemannen om straffade pampar: ”Kan man bara tycka illa om”
Fifa har varit starkt förknippat med korruption, mutor och skandaler på senare år.
I FotbollDirekts podd ”Vad är det som händer?” berättar tjänstemannen och organisationens mediechef Hans Hultman hur han ser på saken.
– De här som gjort detta kan man bara tycka illa om, säger han.
Den internationella fotbollsorganisationen Fifa har omgärdats av skandaler på senare år. 2015 inleddes en stor korruptionshärva med kopplingar till den absoluta toppen av organisationen och kritiken mot VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar har stundtals varit massiv.
Hans Hultman – som arbetat inom organisationen sedan 2012 och varit mediechef i strax över tre år – berättar i FotbollDirekts podd ”Vad är det som händer?” om livet i fotbollens maktcentrum och vilka känslor han hyser mot dem som dragit Fifa i smutsen.
– Nästan 100 procent av dem som blivit avstängda eller dömda i civila domstolar, i princip alla dom är personer som jag aldrig sett i korridorerna eller suttit i möten med eller träffat ute på matcher. Det är personer som agerat i bakgrunden och sett till att sko sig på fotbollens pengar och det gör mig förbannad, säger han och fortsätter:
– De här som gjort detta kan man bara tycka illa om och som sagt så är de flesta av dem redan borta från fotbollssamhället.
Känner du nu att Fifa vänt blad och gått vidare?
– Det är väl lite så man känner och när ballongen sprack där 2015 så fick jag mycket frågor kring vad vi håller på med egentligen. Då fick man säga att jag som svensk med min moral och uppväxt i det ideella föreningslivet kanske behövs i en organisation som Fifa för att balansera lite i vissa lägen. Det är så man försökt hantera det.
Hur agerar du och ni med kommunikationen runt de här frågorna när de kommer på tals?
– Det är inte särskilt svårt för Fifa som organisation ser sig själva som ett offer i den här hanteringen. Väldigt många av sakerna som gäller mutor och allt det som förekommit är sådant som vi inte sett på tjänstemannanivå. Vi fortsätter att hjälpa myndigheterna både i USA och i Schweiz och försöker lämna så mycket information vi kan från tjänstemannanivå.
Den här artikeln handlar om: