Arenakollen inför PL: “Innan hade lokalkonkurrenten spelat där”

På lördag är det endast tre veckor kvar tills Premier League startar. Vi fortsätter därför vår bevakning av arenorna med fyra nya. Och idag tittar vi närmare på några av landets mest klassiska.

Anfield, Liverpool

Det finns förmodligen inget lag som är så starkt förknippat med sin arena som Liverpool är med Anfield. Det rödklädda laget från staden med samma namn flyttade in här år 1892, åtta år efter att arenan byggdes. Dessförinnan hade lokalkonkurrenten Everton spelat där, men flyttade ut när Goodison Park byggdes.

Dagens Anfield tar 45 276 personer, det är alltså Premier Leagues sjätte största arena. Publikrekordet sattes dock år 1954 i en match mot Wolverhampton då 61 905 personer kom för att se matchen.

Till skillnad från många andra arenor i toppfotbollen är Anfield knappast ett modernt bygge. Liverpool hade självklart kunnat fylla en betydligt större hemmaarena med deras fans, men Anfield ligger folket väldigt starkt om hjärtat. Den är väldigt kompakt vilket gör att det oftast är en god stämning. En upprustning och utbyggnad av Anfield lär dock inte dröja länge, då klubben i våras presenterade ett förslag för allmänheten att ta ställning till.

anfielddd


Ethiad Stadium, Manchester City

En knapp timmes bilväg från Anfield finner vi nästa Premier League-arena. Ethiad Stadium är Manchester Citys hemmaplan där 47 805 åskådare ryms – ett antal som klubben dock vill utöka till drygt 55 000. 2011 döptes arenan om, innan hette den City of Manchester Stadium.

Manchester City är fortfarande relativt nyinflyttade på Ethiad Stadium. Arenan var från början tänkt som en friidrottsarena, men när man inte fick OS 2000 så ändrades planerna och stadion gjordes om till en fotbollsarena hösten 2002. Manchester City flyttade in ett år senare. Mellan åren 1897 och 1923 spelades hemmamatcherna på Hyde Road och därefter på klassiska Maine Road.

Arenan har stått värd för flera andra evenemang än fotboll. Ethiad Stadium har använts vid både rugby och konserter. Vid konsertsammanhang får omkring 60 000 åskådare plats. Arenan stod värd för finalen av Uefacupen år 2008. Arenans första målskytt blev för övrigt Nicolas Anelka.

ethiadddd


Old Trafford, Manchester United

I samma stad som Ethiad finner vi Premier Leagues största arena, där Manchester United spelar. “Drömmarnas teater” har plats för 75 811 personer vilket gör att den är Europas nionde största fotbollsarena. United flyttade in på arenan 1910, men fick flytta ett par år under 40-talet då den behövde byggas upp efter andra världskriget.

Manchester United deltog inte i matchen då publikrekordet sattes. Det var i FA-cupens semifinal mellan Wolverhampton och Grimsby år 1939 då 76 962 personer såg matchen. Old Trafford har en fått fem stjärnor i Uefas arenarankning, endast den, Wembley och Emirates Stadium har den bedömningen i England.

Stämningen på Old Trafford anser många är en aning ojämn. Vid de bästa stunderna i toppmatcher kan fansen tända till rejält, men som många arenor tenderar det till att bli för tyst. Införandet av en “sjungande sektion” under förra säsongen är ett steg i att höja stämningen på matcherna. Utöver detta finns det flera andra positiva saker som gör Old Trafford till en utmärkt fotbollsarena.

OldTrafford


St James’ Park, Newcastle

Högt uppe i de norra delarna av landet finns en av Englands mest omtyckta arenor. St James’ Park är Newcastles hemmaarena och den är erkänd som en av de arenor i England där stämningen är som bäst.

“The Magpies” flyttade in år 1892 och sedan dess har den varit Newcastles hem. Klubben valde att rusta upp arenan 1998, en ombyggnad som tog två år att genomföra. Nu tar St James’ Park 52 405 åskådare.

Arenan har bland annats använts vid OS år 2012 och EM 1996. Den är även tänkt att användas när Rugby-VM spelas nästa år. För tillfället anses arenan av många som ganska komplett, vilket gör att den lär vara Newcastles hem en bra tid framöver.

stjamesess

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: