Arenakollen inför PL: “Med storklubbarnas mått mätt så…”
VM i Brasilien är nu över vilket betyder att vi kan rikta blickarna mot säsongsstarten av Premier League på riktigt. Med en månad till premiären kvar tar vi därför oss en titt på arenorna och börjar med fyra stycken, där två av dem är belägna i den engelska huvudstaden.
Emirates Stadium, Arsenal
Efter att Arsenal-fansen tagit ett jobbigt farväl av klassiska Highbury flyttade de in på Emirates Stadium hösten 2006. Den moderna arenan i norra London har kapacitet för 60 338 personer. Publikrekordet sattes 2007 när laget mötte Manchester United då 60 161 personer kom till arenan.
Det riktades en del kritik mot Emirates Stadium till en början då stämningen var betydligt sämre än på Highbury. Arenan är definitivt mer modern och inte alls lika kompakt. En annan kritik som riktats mot Arsenal är de dyra biljettpriserna. Ett stort plus är dock att The Gunners byggde arenan bara ett par hundra meter från gamla Highbury, inklämd bland bostäder i norra London.
Ekonomiskt sett går arenan väldigt bra. Bygget är i princip avbetalat och många miljoner trillar in varje match när den fylls. Emirates Stadium är en nyckel till att Arsenal är en välmående klubb och håller europeisk toppklass.
Villa Park, Aston Villa
Villa Park är en klassisk engelsk arena som ligger i staden Birmingham där Aston Villa spelar sina hemmamatcher. Arenan hette till en början Lower Park, men efter en stor ombyggnad blev den mer känd som Villa Park år 1897.
Arenans kapacitet sedan ståplatsen tagits bort är 42 682. Men ska vi hitta publikrekordet så får vi gå tillbaka till år 1946 då Aston Villa mötte Derby i FA-cupen. Då tog sig hela 76 588 personer till Villa Park för att se drabbningen.
Endast sex arenor i Premier League är större än Villa Park. Vid semifinaler i cupspel har den använts flitigt då planen ska vara neutral och skulle England få VM i framtiden så är det knappast omöjligt att vi får se Birmingham-arenan användas.
Turf Moor, Burnley
Här har vi en arena som gör comeback i Premier League i och med att Burnley tog steget upp i våras. På Turf Moor, eller “The Turf” som supportrarna kallar den, lär stämningen vara härlig. Burnley flyttade in på arenan år 1883 då de lämnade den gamla stadion Calder Vale.
Turf Moor må vara härlig, men den är knappast störst i Premier League. Kapaciteten är 21 940, men det officiella publikrekordet sattes när Burnley mötte Huddersfield då 54 755 besökte stadion. Turf Moor stod år 1927 värd för en landskamp mellan England och Wales, men har därefter bara använts i juniorlandskamper.
En ombyggnad har varit på tapeten i Burnley under en längre tid. När klubben 2009 tagit steget upp i Premier League presenterades ett förslag där arenan skulle fräschas upp – som sedan lades på is på grund av den pågående finanskrisen. Ett nytt förslag presenterades sedan på en utbyggnad där stadion skulle ta 28 000 åskådare, men även det förslagets lades ner, denna gång på grund av degradering till The Championship.
Stamford Bridge, Chelsea
Dags för nästa Londonarena, den här belägen i de sydvästra delen av staden, bara en frisk promenad från grannklubben Fulhams Craven Cottage. Stamford Bridge öppnades år 1877 men användes till en början av friidrottsföreningen London Athletic Club. 1905 bildades dock Chelsea FC och man flyttade omgående in på stadion.
Publikrekordet sattes år 1935 då Chelsea mötte Arsenal, en match som sågs av 82 905 personer. Idag har arenan plats för 41 798 åskådare, vilket innebär att den är Premier Leagues åttonde största arena.
Stamford Bridge har även ett hotell som ligger intill arenan där många turister bor i samband med matcherna. I och med Chelseas stora framgångar de senaste tio åren har en större arena diskuterats, eller framför allt en utbyggnad. Det skulle förvåna många om inget beslut fattats inom de närmaste åren. Med storklubbarnas mått mätt så är arenan knappast något ståtligt bygge.
Den här artikeln handlar om: