Alla hatar att möta honom – nu är han hjälte med sin ”tråkfotboll”
Fotbollen går framåt och utvecklas. I dagens Premier League är knappast alla tränare födda innanför de brittiska gränserna och influenser hämtas från alla världens hörn. Något som dock består är Tony Pulis. Urtypen av den utskällda fotbollen som än idag gör resultat som få kan mäta sig med.
“Under mina år i Stoke sa jag ofta till killarna: Jag skulle hata att möta oss”. Så förklarade Danny Higginbotham i en intervju med The Guardian sin före detta klubbs spel med Tony Pulis vid rodret. En förklaring som berättade väldigt mycket om det spel och den mentalitet Tony Pulis pluggade in hos sina spelare. Hur laget aldrig skulle bli bekvämt, vikten av att ta poäng och att aldrig ge upp.
Senast förra året talade West Hams manager Sam Allerdyce om andra lags tränare. Han hakade sig fast på Arsenal och Arsene Wenger bland annat. Han förklarade att det fanns managers som Mourinho och Ferguson som kunde justera sin taktik efter motstånd. Och sedan fanns det Wenger som alltid spelade “sin” fotboll. Det var anledningen till varför det gick att besegra Arsenal enligt Sam Allerdyce. Den synen delar förmodligen Pulis och Allerdyce. Pulis har i stora drag aldrig byggt något eget. Hans jobb är att förstöra motståndarlaget, att få deras maskin att stanna. Få dem att hata hans lag, och han har uppenbarligen lyckats.
Tony Pulis första managerjobb var i Bournemouth. Året var 1992 och han fanns redan i klubben som spelare. Harry Redknapp som haft jobbet innan lämnade för West Ham – vilket betydde att Pulis lade skorna på hyllan och tog över som manager. Via uppdrag i Gillingham och Bristol City fick han sedan managerjobbet i Portsmouth. Klubben låg då, i januari, på nedflyttningsplats. Den steken vände Pulis på och lyfte laget till en mittenplacering. Det var dock som bortglömt ett par månader in på den nya säsongen då han sparkades och ersattes dagen därpå av Steve Claridge. Det var nu Tony Pulis välkända era skulle starta.
Två år efter slutet i Portsmouth skrev Tony Pulis på ett kontrakt med Stoke City. Vi var då inne i november och klubben tillhörde andradivisionens bottenstrid. När säsongen var slut var kontraktet räddat med marginal och hyllningarna till Stoke Citys nye manager var stora. Två år senare skulle konflikterna mellan Tony Pulis och klubbens styrelse uppstå. Trots en stabilisering och goda resultat sparkades han. Motiveringen löd: “Vi sålde vår skyttekung och ersatte honom aldrig. Pulis har misslyckats med att utnyttja den utländska marknaden”. Skyttekungen klubben talade om var Ade Akinbiyi. Spelaren som Pulis tidigare köpt som nu sålts till konkurrenten Burnley. Klubben ville inte bara ha brittiskt längre, Pulis modell var inte fin nog. Den nye managern blev tysken Johan Boskamp.
Ett år senare satt en Tony Pulis som ny Stoke-manager med ett leende. Boskamp var borta och tillbaka kom Pulis som spenderat sitt år i Plymouth – där han lyckades ta laget till en bra mittenplacering. Det var som att Pulis aldrig hade varit borta. Strategiskt fortsatte laget att ta sig allt högre upp i tabellen – tills de var uppe och nosade på playoff-platserna. Efter att ha satsat stort och rustat väl under ett drygt års tid blev det avancemang säsongen 2007/2008. West Bromwich och Stoke knep direktplatserna och de två klassiska klubbarna var tillbaka i Englands finrum. Här var Stoke för att stanna.
Fem Premier League-år med Stoke blev det för Tony Pulis. Etablerade sig laget? Ja. Skrällde de mot några storlag? Absolut. Klubbens resurser ökade och större nyförvärv köptes in. 2010 sprängdes klubbens vävningsrekord när Pulis hämtade in en av sina favoritspelare, Kenwyne Jones. Åtta miljoner pund blev övergångssumman för den storväxte anfallaren (som Rio Ferdinand kallat en av Premier Leagues mest svårstoppade spelare). Spelare likt Jones skulle dock bli Tony Pulis fall när Stoke-eran nått sitt slut.
Resurserna var som sagt betydligt större nu än när Pulis tog över jobbet. Därför räckte det inte längre, utan sommaren 2013 fick han lämna sitt jobb. Pengarna var inte spenderade tillräckligt väl, och något nytt skulle testas. Hoppet om att Pulis skulle göra Stoke City till ett lag som utmanade på riktigt om Europaplatserna var borta. Det i kombination med att en del tröttnat på långbollarna ledde till avskedet. Och visst kan det anses som relevanta argument av klubben. Han tackades för sitt gedigna jobb, men nu krävdes något som kunde ta laget till en ny dimension och det erbjöd inte Pulis fotboll. De kunde förstöra för andra, men nu ställdes högre krav på ett eget spel.
Ungefär där någonstans glömdes det bort att Tony Pulis är en väldigt kompetent manager. Bara för att Stoke-tiden nått sitt slut, ändrades knappast situationen kring att denne man kan göra stor nytta i klubbar. Läget såg hopplöst ut för Crystal Palace när laget med en på pappret begränsad spelartrupp hade halkat efter i tabellen och stod utan manager efter att de brutit med Ian Holloway. Vad som sedan hände från att Pulis anställdes i slutet av november till säsongsslutet är en sensation. Slutplaceringen blev elva och när det gällde som mest svarade Londonklubben med att vinna fem raka matcher. Dessutom besegrades Chelsea och Liverpools titelchanser gick i kras hemma på Selhurst Park. Pulis utnämndes först till månadens manager i april och sedan säsongens manager.
https://www.youtube.com/watch?v=tky_dzigxLw
De flesta vet nog redan att Tony Pulis idag tränar West Bromwich och inte Crystal Palace. Han lämnade sitt uppdrag i somras i protest när klubben inte hade tillräckligt stora ambitioner att satsa. Hur han och West Bromwichs överenskommelse ser ut är värt att undra över med tanke på att många fans just efterlyst en större satsning från ägaren Jeremy Peace. Det har dock startat bra på nya jobbet. En cupvinst och fyra poäng på två matcher är facit hittills och varför skulle West Bromwich åka ur serien? Tony Pulis har fortfarande aldrig åkt ur en serie.
Du bygger inte långsiktighet med Tony Pulis, det har nog de flesta klubbar lärt sig vid det här laget. Du föder inga nya fans som börjar älska laget för fotbollen som spelas. Kollar du på världens bästa lag eller Premier Leagues tabelltopp hittar du en betydligt mer modern och attraktiv fotboll. Den fotbollen kommer aldrig Tony Pulis fotbollsbyggen att spela. Men något som är är eftertraktat för evigt är resultat. Och Tony Pulis vet hur poäng spelas hem och hur andra lag ska förstöras.
Den här artikeln handlar om: