KRÖNIKA: Tänk om engelska klubbar – pengarna spenderas fel

Vi närmar oss returmötena i Champions Leagues åttondelsfinaler. När de är färdigspelade talar mycket för att endast engelskt lag tagit sig vidare, ett facit som nästan blivit en vana. Trots att nya rekordavtal gynnat Premier League-lagen fortsätter svårigheterna i Europa. Varför går det inte vägen?

Spanska AS visade för en dryg månad sedan upp hur mycket klubbarna i de fem stora ligorna fick ut i TV-intäkter säsongen 2013/14. På en sammanlagd topp 10-lista var sju engelska klubbar med. Liverpool drog till exempel in 1,11 miljarder kronor, Arsenal 1,05 miljarder och Manchester United 1,016 miljarder. Summor som de tyska lagen och de spanska lagen, bortsett från Real Madrid och Barcelona, inte var i närheten av.

Efter mötet mellan Manchester City och Barcelona redovisade Viasat den sammanlagda summan Manchester City spenderat på värvningar sedan ligavinsten 2012. Den slutade på cirka tre miljarder kronor. Bland dessa värvningar fanns inga av lagets stjärnor med, som Kun Aguero, David Silva eller Yaya Toure. De enda spelarna i startelvan som köpts in under dessa år var Fernando och Martin Demichelis, spelare som anses som mer eller mindre svagheter i dagens trupp.

Blickar vi sedan mot stadens andra lag, Manchester United, så har enorma summor spenderats även där. Klubben köpte i somras spelare för näst mest pengar någonsin, endast Real Madrid sommaren 2009 har spenderat mer. Då hade ändå Manchester United gjort två dyra köp av Juan Mata och Marouane Fellaini inte alls långt där innan. Lägg även till i ekvationen att ett av sommarens nyförvärv, Radamel Falcao, endast lånades in även om det också kostade mycket pengar. Köps han inte loss så försvinner han tillbaka.

Det här behöver inte bottna i en diskussion vilken liga som sammanlagt är den bästa. Det blir alltid en hypotetisk fråga om de engelska, spanska eller tyska bottenlagen är bäst. Vad för fotboll och vilka klubbar man tycker är intressanta är en smaksak. Det som istället bör fokuseras på är hur de stora engelska klubbarna spenderar sina transferbudgetar. Nyckeln varför de misslyckas på Europas största scen.

Premier Leagues Champions League-strid är jämnare än på väldigt länge, och visst finns det en klar charm i det. Det är dock mindre kul för lagens supportrar som hade kunnat tagit en enklare väg till CL-platsen. Trots att Liverpool gått som tåget sedan årsskiftet och att exempelvis Arsenals trupp innehåller mycket bra kvalité, finns tydligare och fler brister i lagens byggen än det borde vara. Om pengarna funnits för att ersätta detta? Ja. Har det skett på ett bra sätt? Nej.

Vi kan ta ett par exempel i dessa klubbar jag syftar på. Manchester City har en Vincent Kompany ur form och Martin Demichelis har en bit till Europas topp. Mittbacksproblem som City visste kunde uppstå, och därför värvades Mangala för omkring 400 miljoner. Fransmannen spelar dock endast sporadiskt. Liverpool värvade i somras in åtta spelare. Max hälften av de spelarna tar en ordinarie plats och sett till priset är endast Emre Can mer än godkänd hittills. Hur genomtänkta var egentligen köpen av Mario Balotelli, Rickie Lambert och Dejan Lovren? För att inte tala om Manchester United som lär söka i alla fall två försvarare i sommar, trots de enorma summor de köpt spelare för.

Det här handlar inte om att sparka in öppna dörrar. Många är medvetna om att Mangala och Lovren hittills varit dåliga köp. Det som istället bör diskuteras är tankarna bakom köpen. Klubbarna är inte direkt rädda för att skaffa en ny spelare om det behövs, men hur fungerar scoutingarbetet egentligen? Tottenham hade tre mittbackar i somras, köpte två till och är ändå i behov av minst en ny. Det måste ses som klara missar och det är knappast Tottenham ensamma om. Långsiktigheten existerar inte längre.

Dessa pengar som bara fortsätter att pumpas in i de engelska klubbarna hamnar i fel händer. Det har hamnat på en absurd nivå. Den engelska fotbollen är enorm på alla sätt och visst finns det mängder av kvalitetsspelare i dagens Premier League. Men som sagt: sett till vilka löner som erbjuds och hur mycket pengar som spenderas borde mer än ett lag kunna utmana om Champions League-titeln och ha mer än ett lag vidare från åttondelsfinalerna. Och för att det ska hända måste flera klubbar ändra tänk. Dessa miljarder klubbarna får från TV-intäkterna skulle därför kunna ses som negativt i det stora perspektivet.

Med mindre resurser skulle klubbarna behöva tänka mer och det behövs. Just nu går kvantitet före kvalité och då är ändå kvantiteten extremt dyr. Med dessa transferbudgetar kommer alltid spelare som Falcao kunna hämtas in och ligan blir mer spektakulär. Men Manchester United som klubb, hur bra mår de av det? Värvningar utan tanke, som blir av mest för att de kan, blir sällan bra. Flera engelska toppklubbar borde definitivt se över hur värvningarna skötts de senaste åren för just nu fungerar det allt annat än bra.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: