Ny regeländring i allsvenskan – efter skarpa kritiken
Tio matcher utan varning gör att en tidigare stryks.
Det är den nya regeln som blev framröstad när Svenska fotbollsförbundet hade sin årliga representantskapsmöte på fredagen.
– Det känns positivt, uttalar sig Sef:s sportchef Svante Samuelsson till Fotbollskanalen.
Den nya regeln innebär att en spelare med varningsbelastning blir av med ett kort om den spelaren inte varnas på tio matcher. Men bara en gång per säsong. Regeln tillsätts från nästa säsong i de högre serierna.
Det borde göra spelarna glada med tanke på alla kritiska åsikter de senaste säsongerna.
Bland annat Mikael Lustig som blev avstängd efter sin tredje varning i omgång 22. Han var öppet frustrerad efteråt:
– Spelar man vecka in och vecka ut och spelar ganska fair så tycker jag att tre gula är på tok för lite, sa Lustig till Fotbollskanalen då.
På Sef är det öppet positiva till förändringen:
– Jag tycker det känns positivt. Andemeningen med ett avstängningssystem har hela tiden varit att spelare som regelbundet bryter mot reglerna och drar på sig gula kort emellanåt ska vara avstängda. Men så som det sett ut nu, att en spelare får en varning i fjärde omgången, en i tolfte omgången och en i 28:e omgången och missar en avgörande match i slutet… andemeningen är inte att en spelare som får tre gula kort på 28 omgångar är en ful spelare. Då försökte vi hitta en modell som gör att färre sådana spelare blir avstängda i slutet. Klubbarna vill gärna ha med sina bästa spelare och publiken vill gärna se de bästa spelarna, säger Svante Samuelsson, Sef:s sportchef och fortsätter:
– Sedan har vi tittat på lite olika modeller hur de gör utomlands. I vissa länder börjar man med fem gula kort som första steg, men det tycker vi kanske är lite för många kort innan första avstängningen. Någonstans bryter man halvvägs och nollar för alla, någonstans sitter man i en kommitté efteråt och poängsätter hur grova korten har varit och det tycker vi blir för omständligt. Så vi har landat i det här förslaget, att om man inte får ett gult kort på tio omgångar blir man av med ett av de tidigare korten.
Regeländringen kommer att gälla för allsvenskan och superettan på herrsidan samt damallsvenskan och elitettan på damsidan. I lägre serier är det upp till distrikten själva att bestämma hur de vill göra.
Den här artikeln handlar om: