Exklusivt med William Lundin: ”Vi ska tillbaka till allsvenskan”

William Lundin i en lång intervju på FotbollDirekt med Aldijana Talic. 

“I den stunden känner jag givetvis en ännu starkare koppling till IFK Göteborg och att därifrån ta steget vidare gör det hela extra intressant och samtidigt svårt.” 

Lundin om sin bild nu i början av december av Degerfors: 

“Hela föreningen och samhället andas en känsla av revansch. Degerfors har en stabil grund men det gäller att jobba hårt i december och träffa rätt med rekryteringarna innan säsongen drar igång”. 

Degerfors IF:s nya tränare heter William Lundin. Han kommer närmast från en exceptionellt tuff säsong som assisterande tränare i IFK Göteborg och lämnar nu klubben, trots ett år kvar på kontraktet. Ett lika svårt som självklart beslut att fatta och steg att ta för 31-åringen som nu förväntas ta Degerfors tillbaka till Allsvenskan. 

William Lundin kliver av tåget efter en intensiv dag. Den har spenderats i den värmländska bruksorten Degerfors där det under dagen blivit officiellt att IFK Göteborgs – fram till samma dag – assisterande tränare har blivit huvudtränare för Degerfors IF. 

– Det har varit mycket, många intervjuer, många nya ansikten, men det är ändå kul att jag kände mig som hemma och kände igen personer som är engagerade i klubben, föreningslokaler och allt runtomkring, säger William Lundin. 

William Lundin inför en match under den gångna säsongen. Foto: Bildbyrån 

Kanske beror det på SVT:s succéserie från häromåret, “Här kommer Degen”, som skildrade klubben, samhället och människorna runt den? 

– Jag har sett den, så absolut att det kan vara så. Nästan det första som jag och Patrik (Werner, sportchef i Degerfors) gjorde var att besöka restaurang Bosna.

Resan med IFK Göteborg beskriver William Lundin som tuff, känslomässig och lärorik. Om vi ska prata om honom och hans nya uppdrag tycker han att det mest intressanta att fokusera på är just att släppa taget om IFK Göteborg.

 – Det handlar ju om att släppa taget om en säsong som inte liknat något annat. Att allt avgörs i sista omgången, till och med sista minuten på hela säsongen. I den stunden känner jag givetvis en ännu starkare koppling till IFK och att därifrån ta steget vidare gör det hela extra intressant och samtidigt svårt. 

 Han beskriver sin bild av den assisterande tränarrollen och att den primärt handlar om att göra huvudtränaren bättre, driva på arbetet, hålla ihop spelare och arbeta mot visionerna. 

När han ser tillbaka på året som gått blandas bilden av utmaningar med lärdomar för livet och positiva minnen av goda relationer inom de många tränaruppsättningarna. 

– Först var det jag (Mikael) Stahre och Alex (Alexander Tengryd). Därefter jag och Alex. Sen jag, Alex och Jens (Askou) och sist sedan i juni och säsongen ut, jag och Jens. Det är en hel del rotation och det är klart att det sliter, men vi har haft ett bra samarbete rakt igenom, i alla uppsättningar. 

– Jens och jag har kommit varandra väldigt nära , vilket faller sig naturligt då vi fått mest tid tillsammans att ta hand om laget och sätta åtminstone viss kontinuitet i våra ambitioner. Nu ser jag honom som en vän och jag kommer givetvis att följa hans arbete med IFK framåt. 

Lundin och Tengryd under en match.  Foto: Bildbyrån 

Med ett år kvar på kontraktet med IFK köptes han loss av Degerfors som en transfer och valde därmed att ta steget vidare, ner till Superettan, hemifrån Göteborg och in i det egna. Även andra klubbar hade visat intresse för den förhållandevis unga, nycertifierade UEFA-PRO-tränaren, men ingen som på samma sätt kändes så självklar och rätt som Degerfors.

 – De ville ha mig för att jag träffar rätt i deras profil. Jag är relativt ung, det finns ju fler tränare som är i 30 års-åldern, men jag gör ändå mitt elfte år som tränare varav det senaste i Allsvenskan. Att jag är ambitiös och hungrig är något de också givetvis ser som en fördel i målbilden att så snart som möjligt ta oss tillbaka till spel i Allsvenskan. 

Sportchefen Patrik Werner bekräftar genom klubbens hemsida visionen för deras tränare efter att Degerfors valt att avsluta samarbetet med tidigare tränarduon Tobias Solberg och Andreas Holmgren.

– Det har varit intensivt. Vi bestämde oss tidigt för vilken profil vi ville ha och vi avvaktade säsongen ut innan vi agerade på det. När vi väl tog steget så gick det snabbt och det har passat klubben och William väldigt bra. Vi vill ha en ung och hungrig profil som kanske ser Degerfors som ett avstamp ut i den stora fina världen. Vi har skrivit ett kontrakt på tre år och visionen är ganska tydlig - att inom dessa ska vi ha studsat tillbaka upp i Allsvenskan, ju tidigare, desto bättre. Vi är väldigt nöjda med William här hos oss. 

Och han är, som tidigare nämnt, nöjd med att vara på plats den höga kravbilden till trots. 

– Det är klart att jag delar klubbens målbild - vi ska tillbaka till Allsvenskan så snart som möjligt. När jag tar mig an detta uppdrag så inser jag att det finns fördelar och nackdelar för mig. Det finns en stor chans att göra något bra och det ansvaret kittlar och är överordnat. Att vara på plats idag har varit otroligt inspirerande. Hela föreningen och samhället andas en känsla av revansch. Men det är hårt arbete som krävs, Superettan är svår. 

Han lyfter nyligen uppflyttade GAIS som exempel och nykomlingarna Sandviken och Oddevold som realistiska hot.

– Fler lag, likt just Gais, går raka vägen från division 1 och upp och igenom Superettan. Det är just det där med att hitta ett stim och kontinuitet som gör det möjligt. Lagen hittar sitt koncept som funkar, håller fast vid det och så går det hela vägen till toppen i Superettan. 

Han fortsätter: 

- Därför är det viktigt att tänka att även lag som Sandviken och Oddevold kommer att vara ett hot. Lag som sedan till exempel börjar tappa sina bästa spelare och inte har ekonomin att ersätta dessa kan komma att få det svårare att vara kvar, om man inte har något mer med sig från föreningshåll eller liknande. Sen är det klart att det är svårt att utmana topp sex-sju-klubbarna i Allsvenskan, men där under kan allt hända. 

Även om det som nu väntar är en svår serie att studsa upp ifrån, anser sportchefen Patrik Werner att Degerfors är väl förberedda på att ta steget tillbaka. 

– Vi ligger bra till och har bättre förutsättningar än senast vi låg i Superettan, inte minst ekonomiskt. 

– Jag skulle säga att vi är bättre rustade än många lag. De spelare som jag pratat med är alla fokuserade på att komma tillbaka. Det vi nu måste göra är att spetsa laget och träffa rätt. Där är vi redan igång tillsammans med William.

Degerfors har för närvarande 15 kontrakterade spelare med sig in i säsongen, vilket vittnar om en stabil grund att börja bygga ifrån.

– Absolut en stabil grund men det gäller att jobba hårt i december och träffa rätt med rekryteringarna innan säsongen drar igång, säger William Lundin. 

Tvärtom menar han att man nu letar efter spelare för i stort sett varje lagdel, vilket han också - på kort sikt - ser som sin främsta utmaning. 

– Vi pratar om att hitta fem till sju nya spelare och att med det se till att hitta en väldigt bra och stark spelartrupp. 

– Det kommer att vara utmanande, trots att vi har en bra grund att stå på. Men vi måste spetsa till det ännu mer, så för närvarande tittar vi på en målvakt, på att stärka backlinjen och mittfältet samt anfallet - och en assisterande tränare! Ja, allt, som sagt. 

Med sin egen roll som assisterande tränare i ryggen betonar han vikten av att hitta en person som kompletterar honom i den rollen. Ryktet säger att Mikael Eklund, en av Kalmar FFs guldprofiler från 2008 och nuvarande tränare för Degerfors P-16-lag, ses som det starkaste alternativet till att göra honom sällskap, men det är för tidigt att gå in på den typen av information, menar William Lundin.

– Nej, alltså namn på spelare, assisterande tränare och liknande kommer att ta ytterligare tid. Det kan hända att det går snabbt framåt med vissa beslut, men just nu är det många namn och planer för det närmaste som är aktuellt. 

Så vad, förutom hunger och ambitioner, gör just honom till den tränare som Degerfors behöver just nu? Från hans karriär i Trollhättan och vidare mot IFK Göteborg är det flera som har vittnat om en förmåga att styra upp ett effektivt försvarsspel.

Kan det vara därför som Degerfors - det lag som släppt in näst mest mål i Allsvenskan under gångna säsongen - har valt honom? 

– Lagen som jag har coachat har gjort mycket mål, så helt fokuserad på det defensiva är jag inte.

– Optimalt är givetvis att vi gör så många mål som möjligt och att vi har en balans i laget och är stabila bakåt. Men jag skulle säga att jag fokuserar lika mycket på det offensiva som det defensiva och det är där jag egentligen vill sätta min tydliga prägel på laget - med min offensiva fotboll, säger han och förtydligar: 

– Sedan är det klart att om man släppt in näst flest mål, så måste vi titta på att lösa det. Och det gör vi, men det kanske är just det som är grejen med Bruket: att det är fråga om hårt arbetande i kombination med offensiv fotboll med mycket målchanser och mycket mål också? 

Deppiga Degerfors-spelare under den gångna säsongen.  Foto: Bildbyrån 

Innan det är dags för den riktiga tränarpremiären och säsongens första match, mötet mellan Degerfors och Örgryte - där han för tio år sedan debuterade som ungdomstränare -  i Svenska cupen den 17 februari, väntar funktionärsträff och semester. 

– Det var något av det första jag och Patrik pratade om, att det är viktigt att gå  på funktionärsträffen. Samhället är en så stor del av den här klubben och det är verkligen viktigt att man sätter sig in i klubbens historia och tradition. Men det får inte överskugga det sportsliga arbetet  i klubben, här måste vi mixa. Sen går vi in i en tuff grupp i cupen och i en tuff liga, men igen med referens till bruket - man biter ihop och har en bra inställning. 

Avslutningsvis funderar William Lundin över vad det allra svåraste med beslutet att ta sig an Degerfors och lämna IFK Göteborg har varit. 

– Att lämna Kamratgården. Alla kollegor och allt det sociala förstås. Det har varit en tuff säsong men supportrar har inte svikit och vi har hållit ihop som ett team. Trots allt. Det är klart att det blir en omställning, men som jag sa i början - det behövdes inte många timmar för att jag skulle känna mig hemma i Degerfors. Men som det ser ut nu så kommer jag inte att bo i Degerfors, utan det lutar åt att “hemmet” blir i Karlstad eller Örebro. Min sambo kommer att bo kvar i vår lägenhet i Göteborg så vi kommer turas om att pendla och träffa varandra. Men det viktigaste är att vi får starta igång och känslan är så bra som den kan vara. Jag ser mycket fram emot den här resan.

Förebild som tränare? 

- Sven Göran Eriksson.

Realistisk drömvärvning?

- Adam Carlén.

Mellberg som kommentator eller tränare?

- Pass.

Degerfors mest bekanta ansikte?

- Nedžad Omerbašić från restaurang Bosna

Ullevi eller Stora Valla?

- Stora Valla en sommarkväll.

Stora Valla inför match.  Foto: Bildbyrån 

ALDIJANA TALIC

TV: 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: