Ny ägare – då kan kritiserad arena hottas upp: “Upp till oss”

I fredags stod det klart att Södertälje kommun tar över ägandet av Assyriska och Syrianskas hemmaarena. Något som på nytt väcker hopp om en upprustning av den tråk-stämplade arenan.
– Det är absolut möjligt – det är upp till oss att komma med önskemål och ställa krav på ägaren, precis som för vilken hyresgäst som helst, säger Syrianskas styrelseledamot Melkart Afram till FotbollDirekt.se.

Tillsammans var Assyriska (50 procent) och Syrianska (25) majoritetsägare i arenabolaget som drev Södertälje Fotbollsarena. Men i torsdags stod det klart att Södertälje kommun köpt fotbollsarenan och hockeyarenan Axa Sport center till en totalkostnad på 130 miljoner kronor.

Kommunens övertagande lättar bördan för fotbollsklubbarna – men det skapar också förhoppningar om en upprustning av arenan, som fått kritik som tråkig, kall och blåsig.

Flera gånger har klubbarna lyft frågan om ombyggnader av Södertälje Fotbollsarena, men också fansen har försökt få till stånd en ombyggnad. En ombyggnad av ena långsidesläktaren, “betongläktaren”, har varit huvudmålet. Pengarna har dock aldrig gått att få fram. Efter kommunens övertagande förra veckan så väcks nu hoppet på nytt.

– Frågan om en upprustning har inte varit på bordet när vi diskuterat fram det här, utan fokus har legat på att nå en lösning på själva ägandefrågan, säger Syrianskas styrelseledamot Melkart Afram till FotbollDirekt.se.

– Men det är absolut möjligt att vi kan ta upp det här igen. Nu går vi in i nya roller, vi blir hyresgäster och kommunen sköter driften, och det är upp till oss att komma med önskemål och ställa krav på ägaren, precis som för vilken hyresgäst som helst.

Vilka förändringar ser ni som viktigast? 

– Arenan är generellt i bra skick, men det är framför allt två saker som skulle förbättra trivseln för besökarna. De saker vi diskuterat tidigare är att ordna ett vindskydd på huvudläktaren samt ett tak över betongläktaren.

– Det är ingenting som vi har på bordet just nu, och den nya driftsformen måste nog få sätta sig först. Men det blir i så fall en förhandling som vilken som helst.

Det är saker som ni inte kunnat ordna så länge ni varit delägare?

– Nu har jag bara suttit med i styrelsen i ett par år, men under den tiden så har inte möjligheten funnits. Arenabolaget har gått dåligt ekonomiskt och fokus har legat på att bara klara driften.

Det är dock först nästa år som något i så fall kan hända. Kommunen tar formellt sett över driften efter nyår.

– Det är svårt att säga hur kommunen resonerar kring det här. Vi får nog tillfälle att diskutera detta efter nyår, vi kommer ha driftsmöten och kan ta upp frågan då.

 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: