PÅ FD: Hjärnan bakom nya Svenska cupen – “Innan 2013 friidrottsäsong”

Svenska cupens format med gruppspel har blivit en succé – i år femårsjubileum för “nya” cupen. Sef-direktören Stefan Lundin var hjärnan bakom förändringen. Här berättar han om tankarna bakom en av de mest hyllade förändringarna i svensk fotboll på många år.
– Innan 2013 så hade vi rena friidrottssäsongen, vi tränade och tränade. Nu har vi tävling tidigt på året, det har betytt enormt mycket, säger Lundin till FotbollDirekt.se. 

Inför säsongen 2013 gjordes svenska cupen om: Ett nytt format med gruppspel under våren och direkt påföljande slutspel infördes. I år är det femte säsongen med det här formatet.

Det efter en rad olika experiment för att höja cupens status, experiment som pågick under flera år. Vem minns inte de berömda tv-intervjuerna med målskyttar direkt efter att de gjort mål till exempel? Det var så sent som 2011.

I många år har svensk fotbolls makthavare sneglat avundsjukt västerut. Sverige behöver inte avundas Norge i särskilt många avseenden vad gäller fotboll, men cupen är ett sällsynt undantag. I grannlandet så är finalmatchen alltid en begivenhet med fullsatt på Ullevål varje år.

Nu är svenska cupen är kanske inte där än, men den nya formen med gruppspel och slutspel har satt sig. Frågan är om någon större förändring i svensk fotbolls verksamhet fått bättre mottagande? Att hitta negativa röster om “nya cupen” är svårt för att inte säga omöjligt.

Sef:s sportdirektör Stefan Lundin var den som kläckte idén. Den föddes främst ur en vilja att på något sätt förlänga den svenska tävlingssäsongen. Fram till 2013 hade vi fem av tolv månader om året där det inte spelades tävlingsfotboll alls. Tillsammans med Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson så började Lundin skissa på ett nytt format.

– Ja, det var mitt förslag. Jag ringde till Andreasson av alla legender, och han och jag baxade oss fram till det här. Så det blev det här gruppspelsförslaget. Vi har haft mycket kontakt genom åren och Stefan har alltid varit engagerad i sådana här frågor så jag vände mig till honom, säger Lundin till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Vi har fått till en förändring i att vi tävlingsspelar i februari-mars. Innan 2013 så hade vi rena friidrottssäsongen, vi tränade och tränade. Nu har vi tävling tidigt på året, det har betytt enormt mycket. Så det var egentligen grunden till allt.

Hur mottogs förslaget när ni först lade fram det?

– Det var inte så lång tid från ax till limpa som jag minns det. Utan det blev otroligt positivt gensvar direkt. Vi vann kraft ganska snabbt bland klubbarna och det var inte alls en tung process utan vi kom fram bra. Vi fick bra gensvar från tävlingskommittén med Gerhard Sager så förbundet var med på det här tidigt.

– Men man ska veta det, att vid den tidpunkten hade vi gjort femtielva ändringar i cupens format och upplägg. Jag vet inte hur många gånger man har försökt förändra den på olika sätt. Man ska också komma ihåg att man prövat gruppspel i cupen tidigare, men då på en och samma arena. Jag tror att tajmingen blev helt rätt den här gången. Konstgräset hade kommit på bred front då, även klubbar utanför eliten hade fått tillgång till konstgräs. Det hade kanske inte gått att genomföra tidigare men nu var tiden mogen.

Hade du sett det framför dig, att det skulle bli en sådan succé?

– Jag kunde inte tänka mig att det skulle bli succé, men däremot såg jag det framför mig, att ha tävlingsmatcher i februari. Vad det skulle göra för utvecklingen rent sportsligt. Visst spelades det matcher på försäsongen även tidigare, men det går inte att jämföra en träningsmatch med en tävlingsmatch.

– Det vi hade innan dess, det var friidrottssäsong: Uppbyggnad, uppbyggnad, uppbyggnad. Lagen tränade från november till april, och när det var dags för allsvenskan så var de helt slutkörda. Så det var väldigt välkommet bland klubbarna.

Formatet med gruppspel har legat fast sedan starten, medan mindre förändringar har gjorts under resans gång. Bland annat har man gått från fast finalarena (Friends Arena) till att ett lag får hemmaplan i finalen via lottning.
Men själva grunden för cupen, med tävlingsmatcher redan i februari, har varit den stora vinsten enligt Lundin. Han upplever också att cupen undan för undan också har fått en större tyngd för de största allsvenska klubbarna.

– De första åren vi körde det så slogs flera av elitlagen ut i gruppspelet. Vi kunde se att man vilade ordinarie spelare, cupen var inte prioriterad. Nu har det tack och lov förändrats. Det har varit jobbigt att se, att starka lag missade svenska cupens slutspel. Men nu är det en annan inställning till det här.

Om man lyfter blicken bort från klubbarna och spelarnas behov så har det också tagits emot med värme bland supportrarna.

– Det blir bättre och bättre för varje år med intresset. Det har blivit integrerad en del av säsongen nu, det är en självklarhet för alla som är intresserade av allsvenskan och svensk fotboll: Att säsongen börjar i februari.

– Sedan får vi alltid räkna med dåliga publiksiffror i enstaka matcher. Men det tycker jag inte gör så mycket, för innehållet i matchen för spelaren kommer fortfarande vara värdefullt – på ett helt annat sätt än i en träningsmatch. Om vi bara ser till det sportsliga så är det en enorm förbättring. Det har bidragit till att stärka svensk fotboll, och vi har ju också haft framgångar både på klubb- och landslagssidan de senaste åren.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: