PÅ FD: Polisens jättesatsning inför Dalkurd-Syrianska – ryttare kan kallas in från Stockholm
Dalkurd-Syrianska spelas inför tomma läktare. Men det kommer ändå vara stor polisnärvaro vid matchen i Gävle på måndag. Gävlepolisen får förstärkning från tre närliggande regioner samt specialistkompetens från Stockholm, bland annat polisrytteriet.
– Jag tycker hela grejen är överdriven. Kraven på vårt säkerhetsarbete och att det ska behövas så mycket poliser. Vi tror inte att det kommit mer än 500 personer om vi haft läktarna öppna, säger sportchefen Adil Kizil. Men polisen gör en annan bedömning.
– Det räcker att det är 50 personer på varje sida som vill bråka. Då behöver vi vara några stycken, säger Johan Ryman, supporterpolis på Region Mitt.
Dalkurd möter Syrianska på Gavlevallen i Gävle nu på måndag. En match som kommer spelas inför tomma läktare. Dalkurd har tagit det beslutet då man bedömer att kostnaden för säkerheten blir för stor – enligt klubben skulle den motsvara ”en match inför 21 000 åskådare på Tele2 Arena”.
Det har varit oroligheter vid tidigare matcher lagen emellan, och 2017 fick Syrianska-Dalkurd avbrytas efter att ett knallskott kastats in på planen. Den här matchen spelas alltså utan publik, men enligt polisens bedömning kan det bli stökigt ändå.
Polisen har nu gått ut på sin hemsida med en beskrivning av vad den insats man kommer göra i samband med matchen. Gävlepolisen kommer bistås av polis från tre närliggande regioner, Hälsingland, Uppsala och Västmanland. Liksom även region Stockholm och polisrytteriet.
”Polisens arbete handlar till exempel om att bistå ordningsvakter med råd och stöd, att bevaka läktaren under match, men också att finnas på plats ute på stan under dagen och kvällen för att kunna ingripa om något händer. Gävlepolisen kommer att få förstärkning från övriga regionen, det vill säga Hälsingland, Uppsala och Västmanland. Specialistkompetenser från region Stockholm kommer också att bistå, bland annat genom polisrytteriet”.
Polisen befarar alltså att fans till lagen ska resa till Gävle för att drabbas samman, trots att de inte har någon möjlighet att gå på den stängda matchen. Dalkurds sportchef Adil Kizil har svårt att förstå bedömningen som gjorde att klubben av ekonomiska skäl kände sig tvingade att spela inför tomma läktare.
– Jag tycker att hela grejen är överdriven. Kraven på vårt säkerhetsarbete och att det ska behövs så mycket poliser. Det är två lag som egentligen har väldigt lite publik för tillfället. Vi snittar 200-300 åskådare nu när vi spelar i Gävle och om alla kommer plus en bortaklack så hade det blivit runt 500 åskådare, tror vi, säger han till FotbollDirekt.se.
Att matchen klassas som en högriskmatch hade inneburit säkerhetskostnader på flera hundratusen kronor.
– För oss är det helt omöjligt att kunna ha en match med dessa kostnader sett till vad vi förväntar oss för publiksiffra. Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta. Vi vill att alla som vill ska kunna gå på fotboll.
Dalkurds säkerhetsansvarige Mehmet Meral är den som haft kontakt med polisen. Han tycker att det är bra att polisen visar närvaro, även om han ifrågasätter storleken på den.
– Vi kan ju aldrig garantera att det inte kommer hända något, men våra fans har skött sig väldigt bra och fått beröm i allsvenskan och vi tror inte att det hade kommit så mycket publik. Någonstans tycker jag att det är bra att polisen finns utanför om det händer något. Men för deras skull hoppas jag att de inte skickar för många, säger han.
Ni snittar 200 personer per match och Syrianska ligger på runt 900. Ser du någon risk att det reser fans till Gävle för att göra upp inför en match som de inte har möjlighet att se inne på arenan?
– Det känns lite långsökt. Vi tror inte att det blir som polisen är beredda på. Samtidigt kan vi som sagt inte garantera något. I slutändan handlar det om alldeles för mycket pengar för vad vi tror hade blivit en publikfattig match. Jag vill poängtera att vi och polisen inte har något otalt även om vi inte delar bedömningen här. Vi tycker det är jättetrist att behöva stänga matchen av den här anledningen. Det är första gången det händer i svensk fotboll, men just som allt har blivit med historiken mellan lagen, kostnader och förväntad publik så är beslutet det bästa vi kunde göra.
Johan Ryman är supporterpolis på Region Mitt i Gävleborg. Han tycker inte att polisen tagit i för mycket i det här fallet.
– Kollar man historiskt när lagen har möts under 2016-2017 så har en match inte kunnat spelas klart och det har varit fråga både om pyroteknik och mycket ordningsstörningar. Därför kan vi inte släppa den här matchen utan att bedöma den som en högriskmatch, säger han till FotbollDirekt.se.
Ni tar hjälp av poliser från flera distrikt, bland annat polisrytteriet från Stockholm. Tycker du inte att insatsen blir överdimensionerat med tanke på hur lite publik som Dalkurd förväntar sig på matchen?
– Dalkurd, Syrianska och polisen är överens om att det här är en högriskmatch och vi har inte mer bemanning redo än på en annan högriskmatch. Sen är det en bedömningsfråga ändå fram tills matchen börjar. Får vi underrättelser på att det inte kommer komma några fans som står utanför arenan så kommer heller inte hela polisinsatsen att vara där. Nu har vi en grund och sen monterar man upp och ner beroende på underrättelser.
– Vi har kanske fått underrättelser på att det ska komma publik även om matchen är stängd. Sen handlar det inte om hur mycket folk som kommer utan vad personerna som är där är kapabla till. Det räcker att det är 50 personer på varje sida som vill bråka. Då behöver vi vara några stycken. Sen vill jag vara tydlig med att det bara är en liten del av supportrarna som missköter sig.
Ryman tycker att det är tråkigt att publiken går miste om matchen till följd av att Dalkurd inte bedömer sig beredda att betala kostnader för en högriskmatch.
– Jättetråkigt, helst av allt ska det inte ens behövas ordningsvakter eller polis i samband med matcher. Jag lider med alla bra supportrar som ville se matchen och med klubben.
Den här artikeln handlar om: